HomeНовиниВ РайоніВчителі Володимиреччини в Донецьку

Вчителі Володимиреччини в Донецьку

( 0 Votes )

Уже традиційними для керівників навчальних закладів нашого району стали творчі поїздки з обміну досвідом в інші райони, регіони і навіть держави. Районний методичний кабінет вбачає в такій формі роботи з керівними кадрами унікальну можливість долучитися до кращого управлінського досвіду, підвищити цим самим свою управлінську компетентність.

У березні 2013 року у складі обласної делегації володимирчани мали можливість побувати у країнах Прибалтики та Скандинавії, ставши учасниками семінару з обміну педагогічним досвідом із теми «Культурне середовище навчальних закладів як феномен європейського освітнього простору» (організовано кабінетом управління закладами середньої освіти Рівненського ОІППО, завідувач М.О. Люшин).

У квітні з ініціативи Володимирецького РМК відбулася творча зустріч директорів, їх заступників та педагогів суб’єктів Каноницького освітнього округу із колегами  Сарненського районного ліцею «Лідер». Мета зустрічі – обмін досвідом з проблеми виявлення, підтримки та супроводу обдарованих дітей та формування ціннісних ставлень школярів. Педагоги Володимиреччини також взяли участь у розширеному засіданні Координаційної ради Рівненського регіонального центру Інституту обдарованої дитини НАПН України під керівництвом В.Демченка. 

А  в травні плідна співпраця РМК із Рівненським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти вилилась у  міжрегіональну творчу зустріч із теми «Практика управління інноваційними процесами в загальноосвітніх навчальних закладах», яка проводилась  на базі установ освіти і загальноосвітніх навчальних закладів міст Донецька, Горлівки, Артемівська і Слов’янського району Донецької області.  Ініціаторами зустрічі були кабінет управління закладами середньої освіти Рівненського ОІППО (завідувач – М.О. Люшин, методист –Л.В. Климко) і відділ школознавства Донецького ОІППО (завідувач – Н.О. Аніскіна, методист – Т.Г. Гайманова).

Презентацію інноваційного розвитку освіти Донеччини було розпочато з «круглого столу» в Донецькому ОІППО за безпосередньою участю ректора інституту О.І. Чернишова, президента Донецького обласного осередку Асоціації керівників шкіл України Л.В. Ісакієвої. Увагу учасників зустрічі акцентовано на моделях побудови конкурентної освіти, значимості реалізації регіональних проектів «Школа майбутнього», «Літня школа» та ін.

У м. Горлівці наші управлінці мали можливість вдосконалювати майстерність у студіях педагогічного технопарку «Соціальне партнерство як важливий чинник розвитку освітнього середовища сучасного навчального закладу», ознайомитися з педагогічною практикою впровадження компетентнісного підходу. Особливий професійний інтерес викликав місцевий музей освіти.

Інноваційна активність навчальних закладів м. Артемівська, Долинської ЗОШ Слов’янського району, їх участь у грантових програмах міського (районного), регіонального і національного рівнів – цікавий досвід для впровадження у нашому регіоні.

Окрім насиченої робочої частини програми перебування на Донеччині, освітяни нашого краю мали можливість долучитись  до культурної і духовної спадщини Донецького краю: відвідали унікальний Музей мініатюрної книги, Музей педагогіки, Донбас-арену, Свято-Успенську лавру.

 

 На фото: Н.Сакова, директор Каноницької ЗОШ, С.Шидловська, завідувач Володимирецького РМК, О.Кучик, директор Великожолудської ЗОШ, Т.Костючик, директор Рафалівської ЗОШ-інтернат
 
У ході творчого спілкування ділились напрацюваннями та ідеями, окреслювали перспективи подальшої співпраці. І жоден з нас під час діалогу не відчував якихось регіональних відмінностей, поділу на схід і захід, бо педагогів об’єднує спільна велика справа – формування майбутнього нашої держави. 

Провідними педагогічними інститутами обох областей заплановано партнерську взаємодію освітян у рамках реалізації спільних міжрегіональних проектів. Назву першому  із них – «РіД» («Рівненщина і Донеччина») – запропонували володимирчани; він підпорядкований вивченню і використанню педагогічної спадщини Василя Сухомлинського для розбудови сучасної української школи та присвячений 100-літньому ювілею видатного педагога.  Тож хай цьому «РоДу» не буде переводу!

Софія Шидловська,

завідувач Володимирецького РМК 

 

У вас недостатньо прав для коментування.