HomeНовиниВ РайоніАльтернативна енергетика: стан справ на Володимиреччині

Альтернативна енергетика: стан справ на Володимиреччині

( 0 Votes )

Більше десятка газових комунальних котелень запланували цьогоріч перевести на альтернативне паливо – місцеві торф і відходи деревини, повідомив заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак. За його словами, впровадження цих проектів дозволить скоротити споживання імпортного енергоресурсу майже на 40 відсотків в порівнянні з минулим роком. Водночас загальна вартість реалізації енергоощадних заходів становить більше 120 мільйонів гривень. Інвестовані в енергонезалежність кошти окупляться за 1 – 4 роки, прогнозують експерти.

Натомість подальша перспектива – економія коштів. А заощаджені на альтернативі гроші комунальники зможуть спрямовувати на подальшу модернізацію, а отже й на підвищення якості послуг із теплопостачання.

Нині в комунальній сфері Рівненщини теплоносій із відходів деревини та торфобрикету продукує 81 котел, тобто кожен п’ятий працює на місцевій сировині, наголосив Володимир Новак. Тільки за минулий рік їх додалося майже десяток, що дозволило використовувати на 14 відсотків більше альтернативного палива. А це додаткові замовлення для виробників щепи, пеллетів, торфобрикетів та інших видів місцевої енергопродукції, акцентував заступник голови облдержадміністрації.

Скорочення газової залежності від Росії та перехід на альтернативні або місцеві види палива – запорука енергетичної незалежності нашої держави та виживання вітчизняної економіки в умовах кризи, що неодноразово підкреслювали і Президент України, і Прем’єр-міністр.

Якщо говорити про ситуацію на Володимиреччині, то, як відмічалося на колегії РДА минулого тижня, треба інвестувати у модернізацію опалювальних систем в бюджетних закладах району. Тільки торік вкладено більше 3 мільйонів гривень в енергозбереження. За рахунок проведених енергозберігаючих заходів у 2012 році зекономлено  424 тонн умовного палива вартістю 363,1 тис. грн. У Балаховицькому дитсадку облаштовано електротеплоакумуляційне опалення, аналогів якому немає в області; у кількох ФАПах – керамічні інфрачервоні обігрівачі.

Але ці кроки на шляху енергозбереження – ще далеко не вирішення проблеми в цілому. Так, по району середній показник собівартості обігріву 1 метра квадратного опалювальної площі складає 78 гривень; найнижча собівартість – у Мульчицях у школі (28 грн.), найвища – у Полицях у ДНЗ (176 грн.). В середньому по району на обігрів одного метра квадратного витрачається 30 кілограмів умовного палива, тоді як у Мульчицях – всього 4 кілограми. Така суттєва економія стала можливою завдяки використанню твердопаливних котлів марки «Газотрон-Влатава» (рівненського, до речі, виробнитва), які працюють на щепі, тирсі та відходах деревини. В минулому році такий же котел, як у Мульчицькій ЗОШ, встановлений і у Городецькому НВК. Для опалення центральної частини смт Володимирець було залучено інвестора – ТзОВ «Регіон Теплопостачання», який взяв в оренду комунальну котельню, змонтував сучасний енергоефективний котел-утилізатор з піролізним спалюванням деревини.

Реалізовуються й інші перспективні проекти переходу на альтернативну енергетику. Чималі площі в районі сьогодні вже засаджені енергетичною вербою, яка за кілька років стане потужним енергетичним резервом для тих котелень, які працюють на твердому паливі та відходах деревини. Отже, є певний досвід, який треба вивчати і впроваджувати в інших бюджетних установах краю.

Заслуговує уваги й інша практика. Так, на даху середньої школи у селищі Колки Маневицького району Волинської області в рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» встановлено сонячний колектор площею 4 м.кв., який забезпечує гарячу воду для душових кімнат шкільного спортзалу. Минулої осені сонячну установку власноруч збудували учасники тренінгу зі встановлення та використання сонячних колекторів під керівництвом досвідченого конструктора проекту Віталія Шрамка. Завдяки цій установці учні та вчителі матимуть теплу воду 7-8 місяців на рік.

– Такий колектор може зробити кожен, – розповідає майстер Віталій Шрамко. – Крім цієї школи, подібні установки ми виготовили для дитячого садочку у Маневичах, нещодавно для Стрийського аграрного коледжу, а лише півтора роки тому я змайстрував свій перший сонячний колектор батькам у приватну садибу. Взимку він може підігріти воду до 40 градусів у сонячний день, а в теплу пору ми взагалі не витрачаємо електроенергію для нагріву води.

Лише комплексний підхід до вирішення проблеми енергозбереження та перехід на альтернативні види місцевого палива дозволить значно зекономити бюджетні кошти та ефективно проводити опалювальні сезони.

 

Сергій СКІБЧИК

 

У вас недостатньо прав для коментування.