HomeНовиниВ РайоніВипускний у музичній школі

Випускний у музичній школі

( 0 Votes )

Вечірні сукні на дівчатках, високі підбори, вишукані зачіски; у хлопчиків – строгі костюми, зосереджені і серйозні обличчя. Сьогодні ці діти – вже дорослі, вони випускники Володимирецької районної музичної школи. Із свідоцтвом про початкову мистецьку освіту всі 25 випускників одержали професію, музичний фах, який завжди і при будь-яких обставинах гарантує кожному можливість заробити «на хліб».

                З цієї нагоди напрошується епізод про одну випускницю музичної школи, яка потрапила за кордон і в італійця працювала на кухні, посудомийкою. Однієї ночі, впоравшись з роботою, вона піднялася на сцену і сіла за рояль. В чужій країні не могла плакати, а стан своєї душі вилила музикою. Від улюбленого «Полонезу» Огінського до увертюр та в’язанок українських народних наспівів, без нот, склався концерт. Хазяїн почув віртуозну гру посудомийки… На другий день вона стрічала гостей вже як ведуча піаністка… А навчалася вона у нашій музичній школі при директору Василю Москальцю. Родом із села.

                – Із 161 учня музичної школи четверта частина доїжджає на уроки із сіл. Це справді талановиті і наполегливі творчі особистості, перспективні фахівці, які цілеспрямовано ідуть до своєї мети. Це – бандуристки Ірина Мельник та Марія Журба з Городця, Іван Куліков (духові інструменти) із Зеленого, Андрій Сяський (скрипка) з цього ж села, Сергій Ковальчук із Жовкинь (баян).

Свою роботу педколектив музшколи успішно продемонстрував на конкурсах різних рівнів, в тому числі і на Всеукраїнському конкурсі виконавців на народних інструментах «Мереживо» пам’яті Олександра Степанова. У другому відбірному турі в Рівному перше місце зайняв бандурист Микола Кукла, друге – баяніст Петро Портяник, третє – сопілкар Аліна Петрина і баяніст Сергій Волчецький. Дипломантами стали також сопілкар Віталій Дуляницький та бандуристка Марія Клімук.

Наші юні музиканти щорічно беруть участь в обласному огляді-конкурсі серед учнів шкіл мистецько-естетичного виховання. Цього року музична школа заявила про себе 8 колективами, серед яких фольклорний ансамбль під керівництвом Тетяни Мирончук зайняв третє місце. В числі відзначених – Діана Васьковець (саксофон) та Наталія Трач (флейта). Грамотою за краще виконання творів сучасних композиторів відзначена і Наталія Ряба (фортепіано).

– Торік у музичні училища вступило троє наших випускників, – розповідає директор музшколи Тетяна Мирончук. – Це – Ольга Мілоста і Марина Волочнюк (духові інструменти) та Євгенія Ошурко (фортепіано). Цього року продовжать навчання скрипачка Анна Гайдук і баяніст Петро Портяник. Треба сказати, майже весь склад педагогічного колективу школи – колишні наші випускники…

…Ніхто достеменно не знає, як складеться доля сьогоднішніх винуватців торжества.

– Сім довгих і тернистих років ви йшли до сьогоднішнього дня, до своєї мети, – звертається до присутніх у залі директор закладу Тетяна Павлівна. – Багато кого із вас на цьому шляху зустрічали перепони і розчарування, дехто хотів кинути навчання і просив допомогти написати заяву на розрахунок. Коли Володимирець замело снігом і дехто з місцевих не ходив на уроки, ви добиралися через сніги і заметілі, в дощі і непогоду на заняття. Я вам щиро дякую, і сьогодні вітаю вас і ваших батьків з перемогою, з успішним закінченням музичної школи, з одержанням першої професії – музиканта!

8 скрипалів,8 духовиків, 6 піаністів, 2 бандуристи, 1 баяніст – ось який щедрий ужинок! І дякували мами Мирослава Присяжнюк та Людмила Босик, дякували випускники своїм дорогим наставникам і навчителям. Бо правильно стояти і скрипку тримати – теж мистецтво! Вдячно звучали імена педагогів класу скрипки Тетяни Петрини і Людмили Рабої, які дали життя першому випуску скрипалів.

Тетяна Любченко, Ольга Дуляницька,Тетяна Воробей, Людмила Онісковець, Ольга Сорока, Тамара Тарасюта, Микола Карпець, Леонід Труш, Віталій Юрків, Віталій Комар. В педагогічній плеяді й ветерани – Андрій Іщук, Єфросинія Москалець, Тамара Смоляр. Випускникам і наставникам вручаються живі квіти, а від випускників – прощальний концерт. Вільний, щасливий, як розмах крил птиці.

І передавала директор через людей: музична школа запрошує нових учнів. Плата за навчання тут не підвищується…

 

Випускний у музичній школі
 
Випускний у музичній школі
 

 Галина Тєтєнєва

 

У вас недостатньо прав для коментування.