HomeНовиниВ Районі«Земська» лікарня у Телковичах

«Земська» лікарня у Телковичах

( 0 Votes )

 У селі Бишляк Володимирецького району недавно був травмований лісник Бишляцького лісництва Микола С. У селі діє ФАП, де йому терміново надали першу допомогу медики Алла Василівна та Ольга Олександрівна Блищики. Далі потерпілого доставили в руки головного лікаря амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Великі Телковичі Юрія Степановича Будніка. Медперсонал цього закладу зробив все можливе: обробив рану, зняв шок, поставив крапельницю і врятував ліснику життя. Вся родина та односельчани щиро вдячні молодому лікарю, який продовжує кращі традиції земських лікарів.

Ідея земського лікарювання давня і оправдана. Свій лікар в маєтку чи на помісті обслуговував все населення краю, не дивлячись на соціальний статус і віросповідання.

На зміну земських докторів прийшли сімейні лікарі. Сьогодні ця ідея набрала нової форми – сімейна медицина. Реформування галузі охорони здоров’я дозволить модернізувати медичну галузь Рівненщини та підвищити рівень обслуговування пацієнтів, зауважила заступник голови облдержадміністрації Світлана Сад під час недавнього візиту у Великі Телковичі. Таким чином вдається виконувати завдання Президента України Віктора Януковича, який вимагає забезпечити людей якісними медичними послугами. Цього можна досягти завдяки двом обов’язковим складовим – професійним кадрам і новітньому оснащенню. Обидві складові в нових амбулаторіях сімейної медицини присутні, в тому числі і у глибинці Полісся – селі Великі Телковичі, резюмувала Світлана Іванівна. Це значить, що на село вже прийшли перші лікарі широкого профілю, які мають надавати всі медичні послуги, навіть нескладного хірургічного втручання.

Випадок з лісником по Великих Телковичах – живий тому приклад.

Веду мову із сільським головою Віктором Васильовичем Репетухою:

– Найперше привітайте всіх наших медиків від двох сільських рад Білого і Великих Телкович, депутатських корпусів сільрад із професійним святом – Днем медичного працівника. Бажаю кожному із них  здоров»я міцного і щастя земного, дитячого сміху в кімнатах, достатку їм і їхнім родинам, . А, основне -- спокійних Вам ночей та високої зарплати …

До розмови приєднується головний лісничий В.Телковицького лісництва Валентин Павлович Бондар:

– Спасителям Землі, тим, хто стоїть першим при народженні дитини і відході людини в інший світ, тим, хто перебиває руки смерті і повертає людині життя, вам, шановні медики я складаю від нашого колективу осанну і з низьким поклоном – щиро дякую. Пробачте за безсонні ночі, коли вам доводиться бігти і летіть до хворого, виривати його із пастки небуття і дарувати знову життя.

Можу назвати десятки епізодів, яку допомогу надали наші медики родинам лісників. «Прописані» наші охоронці здоров’я у родині Федора Григоровича Гаврилюка. Щоднини медсестри і лікарі вартують здоров’я його мами Анастасії Данилівни. І тиск поміряти, і рекомендації дати, і медпрепарати призначити. А таких гіпертоніків у селі досить багато.

…Нічого ховати: раніше дуже часто мешканці Білого, Телкович їздили до лікарів не у Володимирець, а в Борову. Там теж сильні спеціалісти медичної галузі. Приймають усіх, хто потребує медичної допомоги. Ситуація у Великих Телковичах докорінно змінилася із приходом прогресивного лікаря Валентина Васильовича Уса, який був і депутатом районної ради. Зараз працює він у селі Карпилівка Рокитнівського району, має трьох донечок. Це він критикував вузькопрофільну спеціалізацію і утверджував земські традиції сімейної медицини.

На краю світу, на краю нашого району функціонує амбулаторія у Великих Телковичах. Є там і стоматологічний кабінет, яким завідує Надія Степанівна Калюта. Мають можливість жінки звернутися до свого акушера-гінеколога Юлії Олександрівни Блищик.

 На виклики (навіть у село Луко) виїжджає головний лікар Юрій Степанович і його заступник Надія Андріївна Блищик. Щоденно старенька 30-тилітній санітарний «УАЗ» зі своїм господарем-водієм Віталієм Володимировичем Осмоловичем долає тяжкі кілометри розбитого бездоріжжя, поспішаючи врятувати чиєсь життя. Є тут і педіатр, і лабораторія, де можна здати на місці всі аналізи. Цим опікується фахівець Алла Володимирівна Блищик. А все інше господарство амбулаторії – під контролем завгоспа Володимира Федоровича Ляшука.

Ця маленька міні-лікарня сьогодні творить у селі дива. Люди дякують батькам Юрія Степановича та всім, хто виростив нову плеяду медиків, які стоять на сторожі здоров’я.

Із святом вас, дорогі медичні працівники!

 

 

Г. Штерн.

На фото: в амбулаторії В.Телкович.

 

У вас недостатньо прав для коментування.