HomeНовиниВ РайоніЗмагалися на Кубок Володимира Троневича

Змагалися на Кубок Володимира Троневича

( 0 Votes )

 

На Трійцю Новаки святкували День села. А в історичному плані історія цього населеного пункту сягає за три сотні: за словами історика Петра Троневича (теж, до речі, вихідця із Новаків), перша згадка про Новаки, датується 1640 роком. У той час князь Степан Святополк Четвертинський купив у луцького земського судді за 200 тисяч золотих місто Володимирець і всі належні до нього села: Анругу, Радеживе, Печонки, Воронки, Озеро, Новаки, Хиночі, Рибчицю, Трипутні і Липно у Луцькому повіті разом із руднями, будами та належними поташами.

Є згадка про ці населені пункти і у 1654 році, коли їх пограбувало козацько-російське військо під час походу на Польщу: «место і замок Володимирец и волость до него належачую, яко село Липную, Андругу, Вороньки, Новаки, Печуньки, Езоро, Грани две Малую и Великую, Рибчицу, Трипутьне, Дубую, Хиночь, Радежовь, Луку, Голузию и всю волость вишь именованую мечем и огнем снесли и спалили…»

                Це – історія. А сьогодні знову зібралися дорослі і маленькі жителі Новаків перед двоповерховою школою. І завітав до них на свято кузнецовський гурт «Авіцена» під керівництвом колишнього хиночанина, поета і пісняра Миколи Жогла. Віддавши перше слово сільському голові Андрію Юсину, гості з атомограду внесли новий струмінь у культурне життя Новаків. А за ними вилетіли «Соколята» (так називається гурт під керівництвом Віктора Волочнюка), на крилах пісні пролетівши голосисто над багатолюддям. І Микола Жогло після зразкового виступу юних артистів побажав їм успіху у Всеукраїнській телепередачі «Крок до зірок».

«Авіцена» полонила серця новаківців, пісенними букетами долучившись до віншування знаних і заслужених.

По традиції віддали шану наймолодшій жительці Новаків – Надії Будник, яка нещодавно народилася, і найстаршій – 90-річній Єві Овсіївні Печончик. Срібне весілля завітало до Василя і Марії Сімчуків, Валерія та Світлани Шевчуків. Батьки, рідні з букетами троянд та всі односельчани вітали молоду сім’ю: на рушничок щастя стали Юрій Шикало і Ольга Бондар. Пісні, побажання, концерт такий, аж танцювати хочеться! Враз насунула хмара. Зірвався вітер. Пішов дощ. Та новаківці не покинули свої місця, допоки не закінчився концерт.

Футболісти з Бабки під керівництвом капітана Петра Мордаса змагалися із місцевими асами шкіряного м’яча. А потім спортсмени боролися за кубок першого голови сільради села Новаки – Володимира Троневича.

Коротке вступне слово нинішнього голови сільради. І ось на полі вишикувались три команди. Син Володимира Троневича Олександр разом із своїм синочком Олексієм почали гру. Олексійко розвів м’яча, і почалася боротьба між каноницькою футбольною командою «Промінь» та двома новацькими командами – юнацькою і ветеранами.

Доки йшла гра, між березами для переможців варили юшку із риби та раків Петро Юсин з Петром Печончиком.

А старші, сидячи за польовими столиками володимирецького «Магнату» згадували тих, хто заснував свято, хто зробив свій вклад у розвиток села –Ростислава Йосиповича Ковальчука, Галину Василівну Кравченко, Володимира Олексійовича Троневича та інших. Згадували колишні свята, як от “Вихід техніки у поле”, “Перший день вигону худоби”, “Свято першого снопа”, “Колгоспні обжинки”. Та найважливішим у Новаках є і залишається Другий день Трійці – престольний празник у селі.

 – Шкода, не встигла Галина Василівна все заплановане побудувати. А проект сільського Будинку культури ще, мабуть, і досі в сільраді лежить, як память. Вона і приміщення для сільради вибила. А цю школу Володя Троневич строїв. За колгоспні гроші. Воду провели. Дорогу до Канонич проклали. Кравченко була депутатом, а Володя – першим головою сільради. Яка то радість була, коли спочатку колгосп відділили, а потім свою сільраду організували…

Спомини, згадки, розповіді. І все це – вже історія…

У пам’яті односельчан залишиться навіки добре ім’я Володимира Троневича. Як будівельник, і в районі, і в кожному селі він залишив добрий слід: вчительські двоповерхівки, школи, дитячі садки…

Перехідний кубок по футболу імені Володимира Троневича вже розпочав свою ходу і відправився із переможцями турніру – футбольною командою «Промінь» – у село Каноничі. Грошові премії футболістам обох команд вручив від себе особисто Олександр Охремчук.

Не дивлячись на негоду, село веселилося. А нинішній голова сільради складав подяку тим, хто допоміг сьогодні організувати свято села: польсько-українському підприємству «РАЛ», підприємцям Діжуркам, Людмилі Босик, Олександру Троневичу, Олександру Охремчуку, Анатолію Шершню та Валентині Базаці.

 

 

Галина Симчук.

На фото автора: фрагменти свята

 

У вас недостатньо прав для коментування.