HomeНовиниВ РайоніВолодимирчанин виграв справу у Європейському суді

Володимирчанин виграв справу у Європейському суді

( 0 Votes )

 

6 червня 2013 року відбулося засідання Європейського суду з прав людини, який виніс рішення у справі Кононова та інших громадян проти України. У цій справі було об’єднано 90 скарг громадян, у тому числі заява  володимирчанина Олександра Печончика.

Олександр Володимирович Печончик звернувся із заявою до Євросуду ще 28 липня 2008 року з приводу невиконання рішень національних судів щодо порушеного його права на житло. Предметом попередніх звернень Олександра Печончика до національних судових та інших інстанцій слугувало те, що Володимирецька селищна рада не забезпечила його житлом, мотивуючи своє рішення відсутністю жилого приміщення.

Підставою для звернення О. Печончика до Європейського суду стало тривале невиконання рішення Володимирецького районного суду від 16.07.2002 року, змінене рішення суду від 26.06.2008 року (в контексті цього ж суду) та Львівського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2008 року. Всі ці судові рішення безпосередньо стосуються тривалого неусунення Володимирецькою селищною радою порушеного права заявника на житло.

І ось, майже п’ять років потому, справу розглянули і винесли рішення на користь позивача. Суд одноголосно постановив, що Україна зобов’язана виплатити впродовж трьох місяців 3 000 євро Олександру Печончику, та три відсоткових пункти, починаючи з 16.07.2002 року (тобто з дати винесення першого рішення національного суду та його невиконання).

 Окрім того, суд констатує, що Україна зобов’язана забезпечити дотримання законів щодо виконання рішень національних судів, які залишилися невиконаними щодо порушеного права Олександра Печончика на житло.

Це не останнє звернення Олександра Печончика до Європейського суду з прав людини. Так, в очікуванні знаходиться його заява щодо ненадання Володимирецькою селищною радою йому земельної ділянки під забудову житла, що в подальшому може бути підставою для корегування плану забудови селища через протиправні дії чиновників ради.

Марія Гутнік,

юрист-початківець.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.