HomeНовиниВ РайоніРеформування і оптимізація - нова форма розбудови Укоопспілки

Реформування і оптимізація - нова форма розбудови Укоопспілки

( 0 Votes )

З миру по нитці, тобто із невеликих грошових внесків населення (пайовиків) розпочала свою колись всенародну ходу споживча кооперація. Сьогодні кооперативному руху на наших землях виповнюється 91 рік. Торгівля промисловим крамом, заготівля лишків сільськогосподарської продукції, збирання вторинної сировини – ось перші критерії зародження кооперації. Майже вік минув із того часу. Багато змін відбулося в житті держави і в самій Укоопспілці. Чим живе сьогодні стратегічно економічна галузь в нашому районі, ми попросили розповісти голову правління Володимирецької райспо живспілки В.О. Романова.

- Володимире Олександровичу, у кожній роботі є старт, відповідно, є і фініш, тобто результат. З якими результатами райспоживспілка зустрічає своє професійне свято? Що у вас нового?

– Початок 2013 року для системи споживчої кооперації району приніс багато новин, ознаменувався і першими змінами в роботі. Це – повна комп’ютеризація споживчих товариств, виробничих і торговельних структур райспоживспілки, центропостачання товару до замовника тощо. Вважаю, що ці зміни на часі і закономірні.

– Можна конкретніше?

– Так. Це – питання активного обговорення подальшого реформування галузі у кожному регіоні зокрема. Назрілі переміни – не випадкові. Вони піднімалися на ХХІ (позачерговому) з’їзді споживчої кооперації України, який відбувся 4 жовтня 2012 року. Саме тоді всі учасники зійшлися на тому, що наша Укоопспілка має міняти не тільки методи своєї роботи, але й форми діяльності. Тезами з’їзду і дано старт реформуванню кооперативного сектора економіки держави. Було прийнято пакет необхідних рішень для реалізації оновлення нашої системи. Про це свідчить відповідна постанова XXI (позачергового) з’їзду споживчої кооперації України, якою затверджена і введена в дію з 1 січня 2013 року Програма подальшого реформування споживчої кооперації України.

– І яка мета цих загальнодержавних нововведень? Як їх сприймають споживачі?

– Метою реалізації цієї програми є завершення адаптації системи до умов ринкової економіки та сучасного законодавства шляхом проведення змін в системі. А це, насамперед, підвищення ефективності господарської діяльності всіх структур споживчої кооперації, удосконалення кооперативної політики та організаційно кооперативної роботи. Відносимо сюди і такий визначник, як удосконалення організаційно- правової форми системи, лібералізацію порядку використання та розпорядження кооперативним майном. Все воно сьогодні на часі. Все воно потребує термінового і законодавчого врегулювання. А щодо поглядів? Кожна людина має своє бачення, цим і керується…

– Погодимося, що за 91 рік споживча кооперація майже не змінила свого обличчя. Що буде з нею в нашому районі?

– Так, це правда. Не будемо далеко заходити… Споживча кооперація – чи не єдина з галузей, в якій з моменту нашої незалежності не пройшли витребувані часом зміни – структурні, організаційні, економічні. Ми довго продовжували жити за колишніми радянськими стереотипами, намагаючись, хто як може, увійти в ринок. Не всі райспоживспілки вижили. Хтось зійшов з арени, хтось ще тримається на плаву. Наприклад, ми маємо сьогодні певний відсоток нерентабельних магазинів; далеко не скрізь ефективно використовується матеріально-технічна база. І це той баласт, який не дає нам змоги працювати успішно. Упевнений в тому, що споживча кооперація району знайде своє місце в процесах реформування, і вони, переконаний, не будуть болісними. А щодо перемін, то вони необхідні. Ми завчасу почали готувати для них фундамент.

– То які саме зміни грядуть в «Укоопспілці»?

– Ми – структурний підрозділ обласної спілки, і нам легше торувати за ними шлях. На цей час вже проведена Всеукраїнська перереєстрація пайовиків. Зрозуміло, що багато людей відійшло. А справжній стан справ треба знати. Готуємося і до реструктуризації системи управління та перетворення споживчої кооперації на справді ефективну бізнес - модель при збереженні її цілісності. На рівні Києва уже проходить розмежування господарських і представницьких функцій. Представницький орган відстоюватиме інтереси кооперативного сектору економіки по вертикалі на всіх рівнях, а господарські суб’єкти – господарюватимуть. І, нарешті, головне: створення ефективної бізнес-моделі. Така модель була запропонована Укоопспілкою у формі потужної оптово-логістичної компанії “Кооп-Україна”, яка створена на принципах франчайзингу на матеріальній базі “Укооппромторгу”. Ми розуміємо, що роздрібну ціну формує ринок. а ось оптово-закупівельну в нових умовах можемо сформувати і самі. Чим крупніша партія закупленого товару – тим більші знижки можна отримати від постачальника. Сьогодні так працює весь світ.

– Значить, можна читачам сказати, що Укоопспілка вже міняє обличчя та іменується як компанія «Кооп Україна»?

– Так, компанія “Кооп- Україна” вже стартує з десятьма тисячами кооперативних магазинів України, в тому числі і з нашими, володимирецькими. Що нового? У своїй діяльності робимо ставку на досвід діяльності споживчої кооперації європейських країн. Зазначу, що торік Укоопспілка залучала експертів з Угорщини, які провели моніторинг стану системи споживчої кооперації, наявної матеріально-технічної бази, її роздрібної й оптової ланок. З цими результатами визначено, якою буде модель оптової та роздрібної торгівлі. Уже здійснено розподіл роздрібної мережі за форматами, визначено пріоритетні групи товарів для їх централізованого постачання, напрацьовано логістичні схеми. 16 груп товарів централізовано постачаються до нас в район в мережу торгівлі і ресторанного господарства. А мета нашої праці, як було сказано, – дати споживачеві якісний і водночас дешевший, ніж в інших, товар. І за рахунок вдалого господарювання поліпшити добробут самих кооператорів та членів їх сімей. Це – принцип споживчої кооперації.

– Володимире Олександровичу, назвете кращих із кращих працівників в системі райспоживспілки?

– У нас усі найкращі. Трудові колективи визначили своїх лідерів. Їх імена будуть обнародувані на урочистостях у день свята.

 – Дякую за інтерв’ю.

Записала Галина ТЄТЄНЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.