HomeНовиниВ РайоніЖнива 2013: Володимиреччина

Жнива 2013: Володимиреччина

( 0 Votes )

На порозі – хлібні жнива. Торік на третину менше озимих зернових було посіяно восени в індивідуальному секторі. Причиною стали висока ціна паливно-мастильних матеріалів та оплата роботи техніки. Але посіяні зернові, яка б не була їх кількість, треба зібрати. У минуле відійшли серпи і коси. На полях району працюють зернозбиральні комбайни вітчизняного та іноземного виробництва.

Який технічний арсенал приватних і колективних власників забезпечуватиме потреби жнив-2013 на Володимиреччині, ми попросили розповісти головного спеціаліста управління технічного нагляду «Держсільгоспінспекції» в Рівненській області Сергія Котовича.

– Сергію Микитовичу, розкажіть, як працює реорганізована Ваша служба?

– Треба сказати, що в 2012 році інспекція «Держтехнагляду» Рівненської облдержадміністрації була ліквідована, а в Україні та по областях створена нова структура – «Держсільгоспінспекція». До її складу ввійшли насіннєва та хлібна інспекції, інспекція держтехнагляду, інспекція по заготівлі і якості продукції, земельна інспекція. Управлінням технічного нагляду, охорони праці, пожежної інспекції та Держсільгоспінспекції в Рівненській області було створено відділи у районах, де працюють головні спеціалісти та інспектори.

– Хто цю службу несе у нашому районі?

                – Це я – головний спеціаліст управління технічного нагляду по Володимирецькому району і місту Кузнецовськ.

                – Повернімося до жнив-2013. Чи зможе «технічний парк» району успішно забезпечити проведення збору зернових?

                – На сьогодні по нашому району у власності юридичних і фізичних осіб перебуває 3842 одиниці техніки (це трактори, комбайни, дорожно-будівельна техніка, причепи). Із них 740 машин знаходиться на обліку в юридичних осіб і 3102 – у фізичних (в індивідуальному секторі). Назву вам ще й такі цифри. Район має 2179 тракторів заводських і збірних, 759 причепів, 28 дорожньо-будівельних машин.

На хлібні поля району вийдуть 136 зернозбиральних комбайнів, із них 36 – в сільськогосподарських підприємствах. Зернозбиральна техніка у приватників готова на 100% до виходу в поле. В сільгоспкооперативах йде технологічна наладка. Та я скажу так: комбайнів вистачає – було б що косити…

– Дякую за інтерв’ю, і скажіть, де вас шукати?

– Вже скоро буде рік, як наша інспекція знаходиться у приміщенні по вулиці Соборній, 2-а (це у приміщенні насіннєвої інспекції, напроти автобусної станції). Наші телефони 2-52-26 та 067-734-22-20.

Записала розмову Г. Штерн. 

 

Зелені жнива

Селяни району завершують зелені жнива. Кожен господар заготовив потрібну норму сіна. Другий етап сінозаготівлі – отава – буде використано як резервний фонд, на випадок ранньої зими, яка може розпочатися в жовтні.

– Цього літа лише лінивий сіна не накосив. По всіх полях, узліссях такі трави, як золото, – коментує житель села Хиночі Степан Жогло. – У нашому селі люди утримують 336 голів ВРХ, із них 250 корів, 124 коней, кролі. Зрозуміло, що сіно, як основний корм завжди заготовляють із запасом. Але з сьогоднішньою технікою це не проблема. Селяни намагаються максимально використати погожу днину, в добру пору скосити, згребти та привезти сіно під навіс. Хто заготовив вдосталь сіна, вже думає про хлібні жнива…

 
 

 
 
 

На фото Галини Тєтєнєвої: техніка завершує зелені жнива.

 

У вас недостатньо прав для коментування.