HomeНовиниВ РайоніЛітня школа у Цепцевичах (+фото)

Літня школа у Цепцевичах (+фото)

( 0 Votes )

8-12 липня пройшла «Літня школа для молодих бібліотекарів» на базі сільської бібліотеки у Великих Цепцевичах. Заввідділом маркетингу і наукової роботи Комунального закладу «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради Світлана Ступницька, керівник заходу, мама-квочка для його учасниць (за словами самих дівчат) енергійно та із задоволенням розказала про саму школу.

– Даний проект – перший на теренах Рівненщині, – зауважує з гордістю Світлана Петрівна. – Ми зібрали 15 учасниць – молодих спеціалістів з усієї області.

А чому саме на базі Великоцепцевицької публічно-шкільної бібліотеки?

– Бо тут – численна громада різних вікових категорій пенсіонерів, багато молоді, молодих мам, абітурієнтів. Та й люди тут щирі, відкриті до спілкування, приємні. До того ж, налагоджено тісний зв'язок з владою, яка підтримує бібліотеку. Бібліотека – це певна нейтральна територія між владою і населенням, і саме вона сприяє покращенню життя громади. Та, напевно, найголовніше те, що місцеві люди добре знають і поважають завідувачку Великоцепцевицької ПШБ Раїсу Домінікіну, прислухаються до неї. Саме вона допомогла зібрати нам населення для роботи школи, організувала виставки, зустрічі зі старожилами… Окрім того, нині бібліотека комп’ютеризується, що сприяє популяризації її серед молоді. Але плюсом тут є те, що ми можемо контролювати, чим займається дитина, коли сидить в Інтернеті. Ми розробляємо комплекс розвиваючих занять через комп’ютерний клас.

А як вдалося настільки потужно оснастити бібліотеку?

– Це довга історія. Ще у 2011 році 5 бібліотек Володимирецького району брали участь у ІІ раунді Проектів «Бібліоміст». Розроблена програма «Організація вільного доступу до мережі Інтернет» і принесла їм перемогу. В якості призу бібліотеки отримали безкоштовний доступ до мережі Інтернет на 3 роки, 3 комплекти комп’ютерної техніки.

Але перемога неможлива була б без підтримки влади. Для участі в конкурсі потрібно було виконати певні умови облаштування бібліотеки, і в цьому допомогли районна адміністрація, настоятель Свято-Покровського монастиря Антоній та меценати. Було відремонтовано приміщення, замінена електромережа, облаштовані засоби безпеки…

У свою чергу бібліотека повинна була довести, що варта перемоги і таких подарунків. Кожна із книгозбірень мала показати, яким чином вона буде використовувати їх. І показали. Бібліотеки тепер підлаштовуються до віртуалізації населення. Так, ми працюємо вже й над тим, щоб люди могли відправити податкову звітність через Інтернет в бібліотеці. Окрім того, сьогодні бібліотека зберігає історичну пам'ять громади, виконуючи меморіальну функцію на прикладі організації фотовиставки мешканців села-учасників бойових дій в Афгані 1979-1989 рр. «Без права на забуття», на прикладі підготовки презентації майстер-класу від коровайниць «Коровайні мотиви». Бібліотека – це осередок зв’язку родини, громади і культури. Ось так, на базі досвіду роботи у В.Цепцевичах, наша Школа мала намір показати, які послуги бібліотека може сьогодні надати, на що вона здатна і яку користь приносить людям.

А хто був ініціатором «Літньої школи»?

– Ця школа відбулася завдяки Управлінню культури і мистецтв ОДА, Рівненському обласному відділенню Української бібліотечної асоціації, РО «Універсальна Наукова бібліотека», Володимирецькій централізованій системі публічно-шкільних бібліотек. Та й голові РДА Володимиру Ткачуку ми дуже вдячні, тому що Володимирецький район – один з небагатьох, хто підтримує нині бібліотечну діяльність. В інших районах немає такого фінансування нашої сфери, як на Володимиреччині.

За яким принципом працювала «Школа»?

– Заняття складались з теоретичної і практичної частин. Теоретична була присвячена стратегічному плануванню бібліотеки, розвитку проектної діяльності. Під час практичної частини слухачі реалізовували отримані знання найрізноманітнішим чином. Учасниці були поділені на 5 груп, кожна з яких працювала в конкретному напрямку. Було залучене і населення. Ми й фотовиставку у сільській раді відкрили, і організували велотур з дітьми села, і спілкувались зі старожилами, і проводили майстер-клас для молодих мам.

А що дала ця «Літня школа» її учасницям?

– Це свого роду курси підвищення кваліфікації для молодих бібліотекарів. Звісно, вони отримають сертифікати про закінчення «Літньої школи». Окрім того, це ще й неоціненні знання, досвід роботи з населенням, можливість проявити себе і започаткувати у себе в районі багато з тих ідей, що були озвучені під час навчання. Теоретичні знання сприятимуть розвитку проектної діяльності бібліотеки і залученню інвестицій у розвиток бібліотечної галузі.

А яке майбутнє у «Школи»?

– Ми плануємо представити наш досвід в національному масштабі, в тому числі і на ярмарку бібліотечних інновацій в Києві.

Що ви порадите керівникам інших бібліотек?

– Звісно, брати участь у проектах. Адже це дає можливість отримувати фінансування, обладнання і впровадження інноваційних технологій, без яких ми в наш час вже нікуди. Бібліотека шукає свою нішу в суспільстві, щоб мати постійну аудиторію і бути корисною для неї…

Ось і останній день роботи Школи. Учасниці на знак подяки дали великоцепцевицькій громаді концерт в Будинку культури, в якому згадали всіх виданих особистостей села. Та й людей назбиралось, цікаво ж бо глянути, що там дівчата в червоних футболках з написом «бібліотека» придумали.

Ну ось. Школа закрита, а враження у людей залишаться надовго. І в дітей, що на «Казковій галявині» слухали казочки з вуст дідусів, і в старожилів, пам'ять яких зворушили учасники Школи під час збору інформації для документальної хроніки, і у всіх інших людей, для яких Школа – ще одна цікава подія серед буденних турбот.

Натхнення вам, молоді бібліотекарі-спеціалісти. Нехай ваш новий досвід розвиває культуру ваших країв!

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.