HomeНовиниВ РайоніВ Антонівці відбулося обласне змагання вальників лісу

В Антонівці відбулося обласне змагання вальників лісу

( 0 Votes )

 

П’ятниця, 26 липня, видалася на славу для представників однієї з найдревніших професій – вальників лісу. На нижньому складі Володимирецького лісгоспу відбулося XV обласне змагання вальників лісу, де обирали найкращого майстра своєї справи.

З усієї області до Володимирецького лісництва приїхали справжні професіонали-вальники, аби показати власну майстерність та подивитися на колег. Конкурс проходив під егідою Рівненської обласної організації Товариства лісівників України та  Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Тому найактивнішими учасниками були перший заступник начальника обласного управління Сергій Івашинюта та директор ДП «Володимирецьке лісове господарство» Олександр Мисько. От хто дійсно «запалив» конкурсантів власним прикладом, взявши участь у позаконкурсних змаганнях!..

У змаганнях брали участь конкурсанти з лісництв усієї області, а конкурси були дійсно непростими і ретельно продуманими. Кожен із них мав на меті не тільки перевірити майстерність учасника, а й довести його виключний професіоналізм усім присутнім. Наприклад, на валці дерев учасникові потрібно було підпиляти стовбур так, щоб він упав на намічене місце. Чесно кажучи, була вражена цим конкурсом. Здавалося, це поза межами можливого покласти гігантську сосну точнісінько туди, куди хоче вальник, аж поки не побачила професіоналів із бензопилами за роботою.

Інші конкурси були не менш цікаві. Ось, до прикладу, точна розкряжовка. Кут розкряжовки має бути 90 градусів в ідеалі, а досягти цього дуже тяжко. Конкурс обрізання сучків цікавий і складний водночас. Збоку дивитися на це дійство легко, а от зробити все правильно – справа не з легких. Зрізати сучок потрібно так, аби не пошкодити дерево, але й щоб не зосталося більше, ніж 5 мм гілки.

Варто сказати, що найбільше уваги приділяли техніці безпеки. Зайдеш на ділянку без каски та належного одягу – штраф. За відсутність аптечки теж штрафують. Організатори наголошують: правила надіслали кожному учаснику за місяць до змагань, тож час для ознайомлення був. Дійсно, організували змагання на високому рівні. Команди розділили так, що поки одна виконувала вправи, інша валила дерева.

Для тих, хто хотів випробувати себе у нелегкій професії лісоруба, проводилися позаконкурсні змагання по розпилюванню та рубанню колоди. Ось тут всі охочі мали змогу виграти призи від спонсорів.

Конкурс підійшов до кінця, і судді оголосили переможців. 3 позицію зайняв Анатолій Опалько з Клесівського лісгоспу, 2 місце за Соснівським лісгоспом і Сергієм Журавлем. А от переможцем став Андрій Стеблюк з Березнівського лісгоспу. Усі учасники отримали подарунки від спонсорів та партнерів змагань. Але відчувалося: для всіх учасників змагання – це ще привід отримати новий досвід, познайомитися з новими людьми та здобути друзів. Особисто мені неймовірно сподобалася атмосфера та настрій людей; сподіваюся, учасникам теж.

Професія вальника лісу досі вважається однією з найнебезпечніших. Свято закінчується, і наступають трудові будні. І тільки справді професійний лісоруб може перетворити тяжку роботу в справжнє мистецтво.

 

 Учасники змагань
 
Перевірка та налаштування робочого інструменту
 
Сергій Івашинюта - перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства
 
  Сергій Івашинюта та Олександр Мисько приймають участь у позаконкурсному змаганні
 
  Один із конкурсів змагань: обрізання сучків
 
Церемонія нагородження
 
Переможець та призери

Анна ЛОГВИНЕНКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.