HomeНовиниВ РайоніЩо робити, коли вкусила змія?

Що робити, коли вкусила змія?

( 0 Votes )

Літо – сезон відпусток і відпочинку на природі, але цю пору року супроводжують деякі небезпечні ситуації, які можуть трапитися з будь-якою людиною на природі. До таких небезпечних ситуацій відноситься укус змії. За статистикою, щорічно від укусів змій страждає більше двох мільйонів людей. Саме тому дуже важливо знати, що необхідно робити, якщо вкусила змія, а також те, що робити в такій ситуації як раз не варто. Такі знання корисні для кожної людини в будь-якому віці, оскільки це питання завжди було і залишається актуальним.

Рятувальники вважають, що найбільша проблема — низький рівень поінформованості людей щодо плазунів та й взагалі небезпечних «сусідів». Лише 45% населення може з точністю визначити, що за істота повзає під ногами, а надати першу невідкладну допомогу — ще менше. Тож кого не варто боятись, а з ким зустріч не бажана?

Сьогодні в Україні вчені налічують одинадцять видів змій, і лише чотири з них «псують життя» людям. Найпоширеніші — вуж і гадюка звичайна. Полоз лісовий та мідянка трапляються дуже рідко і належать до зникаючих видів.

Гадюка звичайна — єдиний небезпечний отруйний вид змії, що зустрічається на теренах України. Ідентифікувати її неважко, коли знати, який вона має вигляд і уважно придивитись. Гадюка завдовжки 50-55 см, у неї серцеподібна, схожа на трикутник голова, чітко окреслена від тулуба, і зигзагоподібний малюнок на спині, по всій довжині тіла. Трапляються гадюки з чорним забарвленням. У такого різновиду немає «класичного» рисунка, і зовні цей плазун схожий на вужа, але без «вушок» на голові.

Вуж належить до неотруйних змій і не становить смертельної загрози, хоча вкусити може. Ця змія, як жодна інша, полюбляє селитися біля людей, тому зустріч із нею не є несподіванкою. Вуж зазвичай виростає завбільшки з метр, але трапляються особини завдовжки півтора метра. Забарвлення різноманітне — від світло-сірого до чорного, інколи ще й з плямистим рисунком. Від інших змій вужі відрізняються «вухами» — яскраво вираженими відмітинами на голові, частіше жовтими, іноді білими або оранжевими.

Мідянка — невеличка змія завдовжки до 75 см, забарвлена у коричневий чи бурий колір. При зустрічі з людиною поводиться дуже агресивно, але загрози не становить, оскільки не отруйна.

Полоз — найбільша змія України, мешкає на скелястій території. Дорослий полоз здебільшого має жовтувато-коричневе тіло, але можна зустріти і майже чорного. Цей плазун виростає до двох метрів. Полюбляє дерева, тому найчастіше падає на людину «з неба». Слід пам’ятати, що ця змія занесена до Червоної книги України як зникаючий вид і не становить жодної загрози.

Взагалі до змій слід ставитись із терпінням і не кривдити: попри збільшення популяцій вони все одно залишаються під загрозою зникнення.

Змії ніколи не нападають на людину першими, при зустрічі з нею, як правило, намагаються втекти. Нещасні випадки найчастіше спричиняє людська необачність: на змію наступають, не помітивши її у високій траві. Тому найчастіше жертвами укусів стають грибники, рибалки, дачники та любителі відпочинку в лісі.

Чим небезпечний зміїна отрута? Звичайно, ситуація багато в чому залежить від того, яка саме змія вкусила людину, а також від інших факторів, наприклад, вік потерпілого. Зміїний отрута ділиться на дві основні групи отруйних речовин. Перша різновид речовин включає в себе паралітичні речовини - така отрута, потрапляючи в організм людини, може паралізувати його дихальні органи і вкушений швидко гине від нападу ядухи. Друга група отрут становить небезпеку для клітин крові, які починають швидко руйнуватися в організмі, у тому числі й ті, що відповідальні за згортання крові.

Якщо ж усе-таки стався нещасний випадок, пам’ятайте: не треба панікувати. Насамперед слід обробити рану антисептиком (йод, спирт чи одеколон) і знерухомити кінцівку, наклавши шину. Якщо у вас немає ушкоджень чи подразнень ротової порожнини, можна спробувати відсмоктати отруту, але це ефективно лише в перші 10-15 хвилин після укусу і тільки в тому випадку, якщо до найближчого медпункту їхати годину і більше. Для прискорення виведення отрути рекомендується багато пити, оскільки саме нирки виводять її з організму та допоможуть звести до мінімуму інтоксикацію. В жодному разі не можна накладати джґут, різати чи припікати рану — так ви лише занесете інфекцію і ще більше зашкодите потерпілому. Крім того, при будь-якому укусі необхідно зняти з потерпілого всі кільця, перстні і браслети, оскільки якщо відбудеться набряк тканин, це буде зробити вже практично неможливо. Категорично заборонено вживати алкоголь! Не зволікайте: необхідно якнайшвидше відвезти його до лікарні!

Іще таке. Збираючись улітку на природу, подумайте про відповідний одяг: не слід вдягати відкритих кофт та коротких спідниць, шортів, майок. Рибалкам і грибникам рекомендовано носити високі чоботи, оскільки саме в лісах та коло річок мешкає більшість змій. Перш ніж «присісти» на природі, уважно огляньте місце щодо наявності «живності» і лише тоді сідайте. На прибудинковій території та в саду вчасно скошуйте траву, не давайте рости чагарникам, бо там, де рідко ступає нога людини, найчастіше і чатує небезпека.

 

Андрій МУРАВИНЕЦЬ

Начальник ДПРЧ-16

ГУ ДСНС України у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.