( 0 Votes )

Кутя: Кожен складник куті — це символ. Наприклад, зерно означає силу та здоров'я, cмак — багатство і добробут, горіх — дружбу і любов у родині, а вино — то кров Господня.

1. Кутя з перловки (традиційна)

Перловку добре промити, залити холодною водою і поставити на півгодини, щоб набухнула. Потім відціджуєте, заливаєте окропом і годину варите на невеликому вогні. У готову кашу додаєте розтертий у макітрі (або у дерев'яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені м'ясорубкою горіхи.

Все заливаєте виноградним соком, додаєте по ложці меду та церковного вина "Кагор".

2. Монастирська кутя

Відварити 1 кг пшениці. Потовкти її, щоб вона була м'якшою. Додати 200 г підсмажених волоських горіхів, 200 г протертого маку та 200 г родзинок.

Суміш заправляють медом (250 г) та узваром із яблук та груш (0,5 л). 3. Кутя з рису 1 склянка рису, 100 г маку, 100 г ядер волоських горіхів, 1-3 ст. ложки меду, цукор до смаку. З рису зварити на воді звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолодити, підсолодити до смаку. Краще використовувати мед, але частину його можна замінити і цукром. Окремо розтерти мак і додати до каші. Якщо каша густа, її треба розбавити охолодженою кип’яченою водою. Насамкінець додати ядра волоських горіхів і родзинки, які слід ретельно вимити, залити окропом до м’якості. Готова кутя має бути соковитою, рисові зерна - цілими.

Рецепт Різдвяного Пуншу

Продукти: 350 мл рому, 2 чайних ложки чорного чаю, 4 столових ложки меду, 2 столових ложки імбирного сиропу, 2 столових ложки цукрового піску.

Як готувати: Заварити чай у 750 мл окропу і залишити на три хвилини. Пропустити настойку через ситечко. Розігріти в каструлі чай з медом, імбирним сиропом та ромом.

Оформлення: Висипати на тарілку гіркою цукровий пісок. Злегка змочити вінця бокалів водою та занурити їх до цукрового піску. Подавати гарячим!!!

 

У Святвечір під стіл кладуть сіно, "щоб худоба та вівці водилися" (щоб був в хаті добробут). Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають "Отче наш".

У Святвечір на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв з усіх плодів городу й саду, на честь 12 апостолів. Всі страви мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії.

Наприклад: 1. голубці зі пшоном 2. заливна риба 3. вінегрет 4. салат із квашеної чи свіжої капусти 5. тушкована капуста з грибами 6. картопля або каша 7. квасоля 8. вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками 9. грибна і рибна юшка 10. гриби з цибулею 11. Узвар 12. Кутя

Пропоновані рецепти різдвяних страв: Узвар

Другою стравою після куті на Буковині вважають густий узвар із сушениці - з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. Насипаєте у каструлю всі вказані інгредієнти, насипаєте цукор і варите до густого кольору. Потім його потрібно остудити

Риба з грибами

1 кг риби (короп, карась), 1 кг картоплі, 50 г сушених грибів, 2 цибулини, 10-15 маслин (без кісточок), 3/4 склянки грибного відвару, сіль, перець - до смаку. З почищеної і вимитої риби вийняти кістки, порізати її на шматки, змішати з нарізаною вареною картоплею, посіченими вареними грибами і злегка обсмаженою ріпчастою цибулею, покласти в каструлю, додати маслини і перець, залити грибним відваром, тушкувати на помірному вогні, посипати сухарями і поставити для запікання в духовку на 15-20 хвилин.

Голубці з печерицями

500 г печериць, 200 г моркви, 200 г цибулі, 150 г рису, 100 г олії, одна капустина. Гриби вимити, дрібно нарізати і пасерувати на олії. Моркву вимити, почистити і натерти на тертці. Посічену цибулю пасерувати з морквою на олії протягом 2 хвилин. Рис замочити на 2 години, заливши окропом. Вимішати пасеровані гриби, овочі і рис, посолити до смаку.

Викладаючи приготовлений фарш на капустяні листки, сформувати голубці. Покласти їх у каструлю, залити підсоленим окропом і тушкувати під покришкою приблизно 30 хвилин.

Пампушки

500 г борошна, 40 г дріжджів, 100 г цукру, 0,5 ч. ложки солі, 1 склянка молока, 50 г маргарину, 4 яйця (жовтки), 1 ст. ложка коньяку, ванільний цукор.

Для начинки: мак, розтертий з цукром, або пелюстки троянди, перетерті з цукром, або вишневе варення.

Борошно пересіяти, дріжджі розчинити у молоці. Маргарин розтерти з цукром, ванільним цукром, цедрою лимона, додавати по одному жовтку і розтирати до утворення однорідної маси. Розчинені дріжджі влити до маси, додати тепле молоко, коньяк, всипати борошно і замісити пухке тісто.

Накрити, щоб підійшло, перемісити. Дати ще раз підійти, тоді частину викласти на посипану борошном дошку, розкачати корж завтовшки 1,5 см, склянкою позначити кола до половини коржа, у центр кожного покласти начинку, накрити другою половиною тіста і склянкою вирізати пампушки. Викласти їх на дошку, посипану борошном, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшли.

Смажити у великій кількості жиру, щоб плавали. Виймати на паперові серветки, щоб вони увібрали зайвий жир, посипати цукровою пудрою з ванільним цукром.

Яблука, фаршировані оселедцем

На 10 порцій: 5 кисло-солодких яблук середнього розміру. Фарш: 150 г філе оселедця, 1 маленька цибулина, 1 маринований огірок, 2 ст. ложки сметани, 1 ст. ложка вершків, 2 ст. ложки майонезу (можна замінити сметаною), 1 ч. ложка гірчиці, 2 ст. ложки посіченого кропу, мелений білий перець - до смаку, лимонний сік.

Яблука вимити, розрізати навпіл, вийняти зернята і ложкою обережно вибрати м’якоть, залишаючи стінки завтовшки 3-5 мм.

Для оселедцевого салату дрібно порізати яблучну м’якоть і скропити її лимонним соком. Інші складники також дрібно порізати, усе змішати зі сметаною, вершками, майонезом, гірчицею, кропом і перцем. Нафарширувати половинки яблук салатом і поставити у холодильник.

У вас недостатньо прав для коментування.