В очікуванні райрадівської «спікеріади»

( 0 Votes )

Зі своїми представниками у районній раді Володимиреччина визначилася. Списки новообраних депутатів опубліковано у «ВВ», і найбільш політично активні учасники виборів уже обмінялися думками на сайті polissya.net. Амплітуда вражень – від розчарування до абсолютно спокійного сприйняття зробленого районом вибору. І логічним завершенням цього політичного процесу стане обрання голови районної ради, формування постійних депутатських комісій, фракцій та президії райради.

З цього приводу минулої п’ятниці відбулася робоча зустріч голови райдержадміністрації Володимира Хоружого з керівниками тих районних партосередків, які на місцевих виборах подолали 5-відсотковий прохідний бар’єр і провели своїх кандидатів у районну раду. Таких, як відомо, сім: БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», УНП, ВО «Свобода», ПП «Прогрес», ПП «УКРОП», Радикальна партія Олега Ляшка. І зустріч, що відбулася, по суті, стала превентивною спробою узгодити позиції майбутніх райрадівських фракцій напередодні організаційної сесії райради та виборів райрадівського очільника.

Голова РДА Володимир Хоружий, будучи водночас і представником майбутньої найчисельнішої райрадівської фракції, відверто озвучив позицію «своєї» фракції. Суть її очікувана і зрозуміла: оскільки найбільше виборців проголосували за БПП «Солідарність», то й крісло райрадівського «спікера» має дістатися депутатській фракції цієї політсили. Логічність його позиції полягає ще й у бажанні представників БПП «Солідарність» уникнути внутрірайонної владної конфронтації, яка нерідко виникає, коли райдержадміністрацію і райраду очолюють представники різних політичних сил. Словом, прагнення зрозуміле.

Але вже на першій зустрічі знайшлися й контраргументи. Переважно від ВО «Батьківщина».

На думку її представника, нинішнього заступника голови райради Арсена Котовича, такий вибір таїть небезпеку зосередження надто великої влади в руках однієї політсили. До того ж, чисельна перевага фракції БПП «Солідарність» над фракцією ВО «Батьківщина» мінімальна – один депутатський мандат. Посада голови райради, на думку А. Котовича, має дістатися «Батьківщині», а свою частку влади «Солідарність» уже має – посаду голови РДА. Друге крісло у райраді «Батьківщину» не влаштовує. А решта учасників зустрічі (представник ПП «Прогрес» чомусь не прийшов) своєї позиції не засвітили: пообіцяли провести засідання керівних парторганів і колегіально визначитися з позицією своїх партосередків і фракцій під час «спікеріади».

Голова РДА В. Хоружий попросив учасників зустрічі провести такі збори і не пізніше понеділка подати в РДА пропозиції стосовно організаційної сесії райради.

У той же день голова РДА виступив на місцевих сайтах зі зверненням до всіх учасників виборів та їхніх переможців. Визнавши вибори «прозорими, відкритими та демократичними», він нагадав, що «жителі Володимиреччини обирали депутатів не для більшості чи меншості, не для чергових політичних непорозумінь, а для вмілого вирішення соціально-економічних питань району» і закликав новообраний депутатський корпус Володимиреччини до консолідації. «Вважаю, що районна рада та районна державна адміністрація мають працювати як злагоджений механізм заради поліпшення життя пересічних мешканців району», – сказано у зверненні.

Повний текст звернення вміщено на сайті polissya.net. Там же знайдете й відгуки читачів та поточні результати опитування громадськості щодо можливого лідерства двох найпотужніших політичних сил у районній раді (варто зазначити, що результати даного опитування відображають лише думку користувачів сайту і не є презентативними як волевиявлення усіх громад). З огляду на симпатії читачів, адміністрацію сайту вже звинувачують у фальсифікації результатів опитування. А вони, як видно з розподілу голосів, на користь ВО «Батьківщина», а не БПП «Солідарність».

Залишається хіба що зробити своєрідну прикидку розподілу сил у самій райраді. Якщо з одного боку згрупуються фракції БПП «Солідарність» і Радикальної партії Олега Ляшка (12 мандатів), а з іншого – фракції ВО «Батьківщина» і ПП «УКРОП» (11 мандатів), то «козирною  картою», не виключено, зіграє фракція ПП «Прогрес» (3 мандати). Утім, на їх місці може запросто бути і фракція «Свободи». Можливі й ситуативні коаліції УНП, ВО «Свобода» та «Укропу» – теж набирається 11 мандатів, і на арену боротьби на крісло спікера справді вийде представник третьої сили – від ситуативної коаліції.

Хто поставить крапку у грядущій «спікеріаді» – не просто риторичне, а дуже політично заангажоване питання через загрозу об’єднання влади під одним кермом або ж чергове протистояння «першого» і «другого поверхів».

А якщо «радикали» і в районі зіграють в опозиційність? А якщо по-іншому зорієнтується ображений на столичному рівні «УКРОП»? Це може статися, і тоді… Що буде «тоді», покаже 12 листопада – день, на який призначено першу сесію новообраної районної ради.

А тим часом відбулася друга і третя зустрічі виборчих переможців із головою РДА. Позиції в основному не помінялися, але деякі нюанси у розстановці сил прояснилися. Так, під час другої зустрічі названо кандидата у райрадівські «спікери» від фракції БПП «Солідарність». Ним виявилася Валентина Басюк: доволі молода людина, педагог, учителька української мови та літератури Половлівської ЗОШ. Учасники зустрічі тут же «обстріляли» Валентину Калинівну запитаннями – і вияснили, що вона має досвід профспілкової роботи, але безпартійна і до рад жодного рівня не обиралася; попри це, людина вона, відчувалося, вольова, впевнена у собі, психологічно готова до обов’язків «спікера».

А от решта фракцій своїх можливих кандидатур так і не «засвітили». Зате під час третьої зустрічі, на яку представники ВО «Свобода», Радикальної партії, ПП «Укроп» і ПП «Прогрес» не з’явилися, стало зрозуміло, що фракція ВО «Батькіщина» очільником райради бачить виключно свою людину. Але не менш прагматичними можуть виявитись і деякі інші фракції, зокрема УНП та партійці Ляшка.

Словом, спільну позицію на старті нової райрадівської каденції не вироблено. І ця незговірливість якраз в унісон з поговіркою «На двох українців – три гетьмани»…

Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.