Сьогодні у Вільнюсі відкривається доленосний для України саміт Східного партнерства

( 0 Votes )

У Вільнюсі сьогодні розпочнеться саміт програми Європейського союзу - Східне партнерство.

Головною інтригою саміту залишається питання, чи підпише Україна Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Раніше планувалося, що це має статися вранці 29 листопада. Підготовка до підписання тривала кілька років і включала зміни в законодавстві України.

Рішення Києва призупинити підписання Угоди про асоціацію стало несподіванкою для Європи. Незважаючи на цей крок, президент України Віктор Янукович заявив про намір їхати до Вільнюса. Тепер на саміті Європейський Союз збирається розглянути на політичному рівні можливість тристоронніх переговорів Україна-ЄС-Росія, як це пропонувала українська сторона.

Саміт відкриється офіційною вечерею в середньовічному королівському палаці Литви. Очікується, що з європейської сторони будуть присутні президент Ради ЄС Герман ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, європейські комісари Штефан Фюле і Карл де Гухт, президент Європейського парламенту Марін Шульц.

Україну представить президент Віктор Янукович, Вірменію - президент Серж Саргсян, Азербайджан - президент Ільхам Алієв, Молдавію - прем'єр- міністр Юрій Лянке і Білорусь - міністр закордонних справ Володимир Макєєв. Очікується, що в ході саміту ЄС парафує Угоди про асоціацію з Грузією та Молдавією, підписання яких має відбутися ще до закінчення повноважень нинішньої Європейської комісії - восени.

Щодо України, то в Брюсселі вже заявили про готовність підписати Угоду про асоціацію і після саміту – наприклад, в кінці зими - на початку весни, коли може відбутися саміт Україна – ЄС. Як повідомлялося раніше, найважливіші гості саміту в Вільнюсі житимуть в одному готелі.

Джерело: ТСН

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.