Рівненська облрада: не знайшли компромісного рішення

( 0 Votes )

Депутати обласної ради при розгляді питання «Щодо подій, які відбулися на Євромайдані в м.Київ 30.11.2013 року» на сьогоднішньому засіданні позачергової сесії обласної ради.

Сьогодні, 3 грудня відбулась позачергова сесія обласної ради, до порядку денного якої було включено лише одне питання «Щодо подій які відбулися на Євромайдані в м.Київ 30.11.2013 року.

На початку засідання головуючий – перший заступник голови облради Михайло Кривко повідомив, що на погоджувальній нараді керівників всіх фракцій обласної ради, яка відбулась вчора, 2 грудня, було вирішено дати можливість представнику кожної фракції в обласній раді під час пленарного засідання виголосити власний проект звернення та згодом обговорити його. Також Михайло Петрович дозволив транслювати виступи з трибуни на площу перед приміщенням, обласної ради та зібралися мітингувальники.

На сесію обласної ради також запрошено начальника обласного управління Міністерства внутрішніх справ України Василя Лазутка, який виступив та дав відповіді на запитання депутатів щодо діяльності міліції Рівненщини.

Тож головуючий надав можливість представникам всіх фракцій озвучити підготовлені проекти звернень та всім, хто бажав, виступити в обговоренні та висловити пропозиції.

Депутати Рівненської обласної ради при розгляді питання «Щодо подій, які відбулися на Євромайдані
На розгляд депутатів винесено три проекти звернень. Всі звернення об‘єднують тези щодо засудження розгону мирних мітингувальників у Києві в ніч на 30 листопада та необхідності розслідування і покарання винних у цьому побоїщі, визнання та продовження курсу України на євроінтеграцію. Але окремі пункти у кожному із проектів звернень викликали незгоду інших фракцій. Так, зокрема, група «Рівненщина» (виступив Степан Павлюк) вимагає відставки прем‘єр-міністра М.Азарова та всього складу Кабінету Міністрів України, що не підтримали представники більшості. Фракція «Батьківщина» запропонувала підтримати резолюцію народного Віче, яка прийнята мітингувальниками Рівненського євромайдану 1 грудня. Цю резолюцію озвучив депутат облради Сергій Штурхецький, у ній містяться радикальні вимоги щодо відставки Президента України, Кабінету Міністрів України та проведення позачергових виборів. Такі вимоги в свою чергу не підтримали інші фракції. Анатолій Юхименко озвучив проект звернення, підготовлений фракціями більшості в облраді, яке не підтримала опозиція.

Михайло Кривко дав змогу виступити перед депутатами представникам мітингувальників – Надії Степаненко та Віталію Примаку, які закликали депутатів виконати їх вимоги.

Депутати Рівненської обласної ради при розгляді питання «Щодо подій, які відбулися на Євромайдані
Депутат Олег Хомич також вніс на розгляд проект рішення, яке, швидше, стосуються не політичної оцінки ситуації в країні, а організації життєзабезпечення рівненського євромайдану. Проект рішення, зокрема, передбачає встановлення пункту обігріву та чергування карети швидкої допомоги поблизу майдану Незалежності, забезпечення безперешкодного руху транспорту по території області, незастосування сили до громадян, які беруть участь в мирних акціях протесту, підняття прапору Євросоюзу біля приміщення облради.

Найбільш досвідчений депутат облради Роман Василишин закликав депутатів шукати компроміс, виробити узгоджене рішення, адже воно повинно влаштовувати представників всіх політичних сил. Окремо слід зазначити, що участь у роботі сесії взяли 42 депутати, для прийняття рішення, відповідно до Регламенту облради та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», необхідно, щоб його підтримав мінімум 41 депутат. Незгода хоча б одного депутата не дозволить прийняти жодного рішення.

Романа Василишина підтримали Григорій Мініч та Олег Ващук, запропонувавши зробити перерву у засіданні під час якої керівникам фракцій напрацювати узгоджений проект звернення. Але опозиція не погодилась із цією пропозицією та відступити від власного звернення.

Депутати Рівненської обласної ради при розгляді питання «Щодо подій, які відбулися на Євромайдані
Всі крапки розставило голосування. Михайло Кривко почергово ставив на голосування всі подані проекти рішень, але жоден із них не отримав необхідної для затвердження кількості голосів.

Тож, після бурхливого обговорення жодного рішення обласна рада так і не прийняла.

 

Джерело: Рівненська обласна рада 

 

У вас недостатньо прав для коментування.