Буремний Євромайдан: від надій до розчарувань

( 0 Votes )

 

Увесь світ у ці дні говорить про Україну. Протести в Києві та інших містах стали топ-темою найвідоміших телеканалів. Блокаду центра столиці прибічниками опозиції і страйк вони пояснюють відмовою Віктора Януковича від євроінтеграції на користь зближення із Росією.

 Американський телеканал Сі-Ен-Ен повідомляє, що у Києві розпочався страйк, викликаний розворотом президента Віктора Януковича на сто вісімдесят градусів від Європейського союзу до Росії. Журналісти наголошують, що хоча протести почалися із закликів до євроінтеграції, пізніше головними вимогами мітингарів стали відставка українського уряду та імпічмент голові держави.

Британське суспільне мовлення Бі-Бі-Сі наголошує на блокуванні мітингарями центра Києва, разом з урядовими установами. Сайт цього медіа навіть подає карту столиці з позначенням осередків протесту.

Телеканал «Євроньюс» розповідає, що тисячі протестувальників не дозволяють заходити працівникам українського уряду до будівлі Кабінету міністрів. Водночас медіа наголошує – прибічники опозиції, які зайшли до приміщення Київської міської державної адміністрації, закликають працівників мерії приходити й виконувати свої обов’язки. Окремо «Євроньюс» повідомляє про побиття міліцією напередодні свого кореспондента Романа Купріянова. Він висвітлював протест біля адміністрації президента.

Російський державний телеканал «Росія-24» стверджує: на Майдані Незалежності в Києві мітингують всього близько двох тисяч людей. Також він повідомляє недостовірну інформацію про те, що мітингарі не впускають працівників столичної мерії на свої робочі місця, хоча ті масово приходять до будівлі. Українська опозиція, навпаки, закликає чиновників з КМДА виконувати свої посадові обов’язки й не саботувати обслуговування потреб містян.

 

Реакція влади на розгін "Євромайдану": обіцянки розслідувати і обурення

Начальник Головного управління міністерства внутрішніх справ у Києві Валерій Коряк заявляє, що дії "Беркуту" на київському Майдані будуть розслідувані. Про це він сказав на брифінгу 30 листопада. Водночас міліціонер наполягає, що правоохоронців спровокували протестувальники. Раніше про своє обурення розгоном мирних демонстрантів заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, а кілька депутатів заявили про вихід із фракції Партії регіонів.

Микола Азаров на своїй сторінці у Facebook написав про те, що "глибоко стурбований" інцидентом на Майдані Незалежності. Він повідомив, що створено оперативно-слідчу групу з розслідування нічних подій на Євромайдані, яка має визначити "хто, за що і яке покарання має понести". "Зараз ясно одне: хто зовсім не зацікавлений у такому сценарії, який розгорнувся, так це влада. Навпаки, наше завдання – зберегти спокій і стабільність в країні", – написав прем'єр. Він також закликав українців не піддаватися на провокації "у цій складній, емоційно напруженій обстановці".

Крім того, про свою незгоду з розгоном мітингувальників заявили кілька політиків від Партії регіонів, зокрема Сергій Тігіпко та Інна Богословська. "Щиро обурений застосуванням сили на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада. Люди, які віддавали цей наказ, а також особливо завзяті його виконавці неминуче повинні відповісти за це згідно із законом", – написав Сергій Тігіпко у Facebook.

А депутат Інна Богословська заявила про вихід з Партії регіонів та фракції тієї партії у Верховній Раді. У суботу вона прийшла на Михайлівську площу, повідомляє кореспондент BBC, і в інтерв'ю журналістам депутат закликала створити в парламенті нову "проєвропейську" більшість. Про вихід з фракції Партії регіонів також оголосив депутат Верховної Ради Давид Жванія. Про це ідеться на його персональному сайті.

 

Опозиція вимагає відправити у відставку кабінет Азарова і "посадити" все керівництво МВС

Українська опозиція вимагає початку кримінального провадження стосовно голови МВС України Віталія Захарченко за силовий розгін Евромайдана 30 листопада, передає " Інтерфакс-Україна".

"Ми вимагаємо відставки уряду, президента і посадки міністра внутрішніх справ... Той, хто не підтримає відставку – також несе відповідальність за побиття дітей", – заявив з трибуни Верховної Ради України у вівторок 3 грудня глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

 

Реакція офіційних осіб Європи  на останні події в Україні

«Владі й опозиції треба негайно розпочати переговори». Про це написав у своєму твіттері єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, коментуючи протистояння в українській столиці під час Євромайдану цієї неділі. "Розбіжності мають бути вирішені мирним шляхом. Шляхом негайного діалогу", написав єврокомісар. 

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт та глава МЗС Польщі Радослав Сікорський також у неділю опублікували спільну заяву із реакцією на масові акції протесту в Україні. "Як ініціатори "Східного партнерства" ми вражені, що так багато українців, не боячись холоднечі, протестують проти раптового рішення їхнього президента відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом", йдеться в документі, розміщеному на сайті МЗС Польщі у неділю, першого грудня. Міністри наголосили, що підтримують суверенітет України, та закликали усіх "зберегти мирний характер акцій протесту в Києві. У мирному характері акцій протесту істинний прояв європейської суті. Ми переконані, що український народ реалізує свою мрію про європейське майбутнє", заявили глави МЗС Польщі та Швеції. Вони також зазначили, що ЄС і досі готовий підписати угоду з Україною та обіцяє допомогти в реалізації її положень. 

Крім того, на минулих вихідних керівництво ЄС і НАТО, а також держдепартамент США виступили з серією заяв з осудом "надмірного застосування сили при розгоні демонстрацій у Києві" в ніч з п'ятниці на суботу. Йдеться про заяви генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, верховної уповноваженої ЄС з питань зовнішньої політики й політики безпеки Кетрін Ештон, Президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, речниці американського Держдепартаменту Джен Псакі, послів ЄС та США в Україні. 

 

Уряд прем'єр-міністра Азарова не відправили у відставку.

Верховна Рада не змогла відправити у відставку прем’єр-міністра Миколу Азарова. Рішення підтримали лише 186 депутатів, пише Gazeta.ua.

Комуністи не підтримали опозиціонерів, бо їм не сподобався текст законопроекту. Про це перед голосуванням, повідомив лідер партії Петро Симоненко. Він запропонував власний законопроект відставки.

Коли почалося голосування за законопроект відставки від опозиції, комуністи не голосували у повному складі. Після цього опозиція заблокувала трибуну, але спікер встиг закрити засідання.

Тим часом Президент Віктор Янукович перебуває з робочою поїздкою у Китаї…
 

Нарізку революційних настроїв підготував Андрій Ткачук


 

У вас недостатньо прав для коментування.