HomeСпортШахи, шашкиВідбувся чемпіонат району з шахів

Відбувся чемпіонат району з шахів

( 0 Votes )

19-20 січня у Володимирецькому колегіумі пройшов чемпіонат району з шахів. Турнір проходив у двох лігах: 10 шахістів у першій і 11 – у другій. Грали по коловій системі, з контролем часу по півгодини на кожного гравця.

 

Присутність на чемпіонаті Володимиреччині кузнецовців вже стала нормою, а от запрошення кращого з «легіонерів» за підсумками Кубка було новинкою. Мета подібних запрошень – збільшити конкуренцію та, відповідно, покращити рівень гри місцевих шахістів. І, забігаючи наперед, скажемо, що оргкомітет районних шахових змагань впевнено справляється з поставленою задачею. 

Отже, у першій лізі зійшлися краща десятка за підсумками Відкритого Кубка Володимирецького району: Дмитро Андрєєв (Володимирець), Петро Кукла (Городець), Іван Хомич (Воронки), Володимир Кравчук (Б.Воля), Юрій Римарчук (Довговоля), Андрій Ткачук (Дубровиця), Михайло Дрималик (Рафалівка), Андрій Клімцов (Володимирець), Валентин Симонюк (Володимирець) та Іван Когут (Кузнецовськ).

Слід завважити, що доволі несподівано в лідери вирвалися троє шахістів (Римарчук, Кукла, Андрєєв), і вже після першого ігрового дня лідирувала трійка призерів. Фаворитом змагань був діючий чемпіон району та незмінний переможець Кубка, кандидат у майстри спорту Дмитро Андрєєв. Він одразу почав доводити свою перевагу, набравши 7 очок з 7 можливих у перших семи турах. У Кукли за два тури до завершення турніру було 6,5 очок, у Римарчука – 5 очок.

У передостанньому турі Римарчук виграє в Кукли, а Андрєєв грає внічию з Клімцовим. Інтригу закручувало й те, що в останньому турі між собою грали Кукла і Андрєєв. І цього разу Куклі вдалося виграти незручного для себе суперника, тож фінішували обидва шахіста з однаковим багажем очок ­– по 7,5. Римарчук свою партію виграв і, набравши 7 очок, стає третім призером чемпіонату.

Натомість всі чекали на завершення останньої партії Когут – Дрималик, оскільки для визначення переможця довелося рахуватися з коефіцієнтом Бергера. Беручи до уваги те, що Дрималик зіграв внічию з Куклою, останньому була небажана його перемога (Андрєєву в коефіцієнт рахуються всі очки Дрималика, а Куклі – тільки половина). Втім, Дрималик переміг, що не тільки принесло йому п’яте місце (4,5 очка), а й «відірвало» від Клімцова рівно на стільки, аби коефіцієнт Андрєєва став кращим за коефіцієнт Кукли на 0,5 бала.

Тож у такій запеклій боротьбі Андрєєв знову стає чемпіоном району, а Кукла, як і в Кубку, фінішує другим. Щоправда, кінцівка змагань вкотре нагадала про те, що грати треба до кінця. А розслабленість в останніх турах (яким не був відрив від найближчого переслідувача) може дорого коштувати.

Четверте місце посів Володимир Кравчук (5 очок), який хоч і провалив перший ігровий день, зумів зібратися на другий. В останньому турі він виграв у Ткачука, який у підсумку залишився на шостій позиції (3,5 очка).

Словом, перша шістка практично збіглася з результатами Кубка. Тільки Дрималик витіснив з неї Хомича, в якого гра на чемпіонаті не пішла і «бронзовий» призер Кубка фінішував лише сьомим (3,5 очка). Восьмим став Клімцов (2,5 очка), дев’ятим –Симонюк, десятим – Когут (в них по 2 очка). 

Другу лігу доволі впевнено виграв ветеран з Кузнецовська Никифор Хомчук, набравши 8 очок з 10 можливих. Якщо брати до уваги районний рейтинг, то все логічно, адже саме Хомчук зупинився за крок від кращої десятки.

Утім, все ж певну боротьбу йому змогли нав’язати Володимир Яким'юк з Полиць та Федір Успенський з Воронок, які набрали по 7,5 очок і посіли відповідно друге й третє місця. Четвертим став Олександр Макоєдов з Кузнецовська, який набрав 6,5 очка, стільки ж очок і п'яте місце – у Володимира Деркача з Воронок. Шостим став Ігор Губеня з Красносілля (6 очок), сьомою – Наталія Снітко з В.Жолудська (5,5), восьмим – Іван Красько з В. Жолудська (4,5), дев'ята – Тетяна Деркач з Воронок (2), десятий – Олександр Губеня з Дубівки (1). Останній – Віктор Снітка з Воронок, який не набрав жодного очка.  

 


  

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.