HomeСпортШахи, шашкиПрезидент ФІДЕ відкрив шахову академію на Рівненщині!

Президент ФІДЕ відкрив шахову академію на Рівненщині!

( 1 Vote )

 Позитивні зміни розвитку шахів на Рівненщині останнім часом постійно обговорюються серед любителів інтелектуальної гри. Сім етапів кубка області, інші відкриті турніри в різних районах області додали досвіду та покращення  в організації  турнірів, а шахісти отримали нагоду планувати тренувальний процес та підвищувати індивідуальну майстерність.

Ще свіжі в пам’яті відвідини нашого регіону екс-чемпіона світу з шахів Руслана Пономарьова та сеанс одночасної гри. Що іще можна придумати для зміцнення шахового іміджу області? Керівник Рівненської обласної федерації шахів Володимир Ковальчук довів, що подальший прогрес шахів в регіоні – справа часу. Завдяки своїм організаторським здібностям та підтримці народного депутата України Миколи Шершуна 23 вересня відбувся офіційний візит Президента Міжнародної федерації шахів Кірсана Ілюмжинова на Рівненщину!

 Мабуть, вперше людину такого масштабу побачили в смт Клесів (Сарненський район), де відбулася його офіційна зустріч з представниками влади (зокрема, був присутній заступник голови ОДА Олексій Губанов) та громадськості області. Чому ж Клесів? Саме там перший президент Калмикії, відомий мільярдер Кірсан Ілюмжинов відкрив шахову академію. Планується, що у майбутньому тут готуватимуть гросмейстерів, проводитимуть семінари-навчання для тренерів та суддів, організовуватимуть не тільки місцеві, а й міжнародні турніри. 

Кірсан Миколайович висловив сподівання, що відкриття шахової академії стане поштовхом до подальшого розвитку не тільки шахів у регіоні, а й Клесова, оскільки дасть змогу розвивати інтелектуальний потенціал краю. До речі, саме так колись відбулося у столиці Калмикії. Будучи кандидатом в майстри спорту з шахівразом і по боксу), перший президент Калмикії перетворив Елісту в шахову столицю Росії, побудувавши шахове містечко світового класу. Це, в свою чергу, дало поштовх для розвитку інфраструктури та економіки краю.

Після відкриття шахової академії на території місцевої школи відбулася шахова містерія – красиве дійство, під час якого фігури ожили на гральній дошці. А в будинку культури організовано турнір з призовим фондом 3000 гривень виключно для шахістів Рівненщини, у якому взяли участь й вісім представників Володимиреччини. Президент ФІДЕ зіграв шахову партію з найстаршим учасником турніру та вручив нагороди переможцям. Відзначені кращі серед наймолодших та найстарших учасників, а також представниці жіночої статі. Отримали винагороди і шахові спільноти районів.

 Захід відбувся на високому організаційному рівні. Всі отримали незабутні вражень. А сам Кірсан Ілюмжинов оголосив про створення Шахової партії, яка ставить за мету не боротися за владу, а об'єднати думаючих людей. У перспективі вона має стати міжнародною.

– Мета моєї поїздки в Україну – це відкриття шахової академії, – заявив Президент Міжнародної федерації шахів. – Друге – це оголошення про створення Шахової партії. Є демократичні партії, комуністичні партії, а тепер буде і шахова партія. Чому Україна? Тому, що пропозицію отримав з селища Клесів, який увійде у світову історію не лише шахової, а й політичної думки. Ця партія буде міжнародною, я назвав би її "Шаховою партією світу. Я подумав: чому б не об'єднати розумних, мислячих людей в одне товариство, асоціацію? Для нас створення партії – це не досягнення влади і участь у політичному житті. Головне завдання – це адаптувати кожну людину, молоду людину до життя, навчити мислити і розраховувати свої ходи. Тож ми збираємося відкривати шахові партії. Зараз відкриваємо Шахову партію України. Я наголошую: це не політична партія.

Юрій РИМАРЧУК, начальник відділу з питань фізичної культури і спорту РДА.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.