HomeСвіт цікавогоСвіт цікавогоТанки-кіборги Радянського Союзу

Танки-кіборги Радянського Союзу

( 0 Votes )


Останніми роками відкривається чимало секретів колись могутніх держав. Про боротьбу спецслужб за чудо-зброю Адольфа Гітлера – дискольоти на двигунах вихрового типу (прообраз нинішніх НЛО) – росіяни навіть фільм «Розвідники» зняли. А чи правда, що секретні лабораторії СРСР працювали над створенням танків-кіборгів? 

Петро Рижко, смт Рафалівка.

Так, уже в середині 20 років минулого сторіччя керівник «Особливого технічного бюро» Володимир Бекаурі запропонував створити телекерований без екіпажний танк, який сьогодні б назвали «танком-кіборгом». Верховне командування Союзу підтримало ідею, і в 1931-32 роках уже проводили випробування вітчизняного танка МС-1. він управлявся по радіо, рухався зі швидкістю 4 км/год і міг виконувати команди «вперед», «направо», «наліво», «стоп».

Навесні 1932 року апаратурою радіоуправління було оснащено двобаштовий танк Т-26, за результатами польових випробувань якого було замовлено 4 таких телетанки і 2 танки управління. Такий кіборг уже міг виконувати 16 команд. Влітку 932 року на базі Леніградського воєнного округу було навіть сформовано спеціальний танковий загін № 4, завданнями якого було вивчення бойових можливостей телекерованих танків. 

У 1938 році та шасі танка Т-26 конструктори спроектували танк ТТ-ТУ «Титан», який міг підійти до укріплень противника і скинути підривний заряд. Уже в наступному році на базі швидкохідного танка БТ-7 створили телекерований танк А-7. на його озброєнні був 7,62-міліметровий кулемет Силіна та прилади пуску отруйних газів КС-60. Запасу ядовитої речовини вистачала на гарантоване зараження території площею 7200 метрів квадратних. Крім того, танк міг на 8 хвилин виставляти димову ширму довжиною 300-400 метрів. В апаратуру управління бойової машини встановлювали міну для дистанційного підриву у випадку потрапляння до рук противника. Були спроектовані й інші телемеханічні танки різного цільового призначення.


Однак випробування радянських танків-кіборгів виявили багато кнструктивних недоліків – від багаточисельних відмов апаратури управління до неефективності кулемета, яким не можна було керувати дистанційно. В бойових умовах радянські телетанки ТТ-26 вперше використали у 1940 році біля Виборга під час війни з Фінляндією. Всі вони застрягли у вирвах від снарядів і були розстріляні фінськими 37-міліметровими протитанковими гарматами «Бофорс». Другий (і, мабуть, останній) випадок бойового використання телетанків був у 1942 році під Севастополем. 27 лютого 6 танкеток з потужним зарядом тротилу випустили на німецькі позиції. 2 танкетки підірвалися на ворожих окопах, 2 – підірвані до підходу до цілі, ще 2 – знищені артилерійським вогнем фашистів.

Більше телекерованих танків у війні не використовували (хоча вермахт використовував свої аналоги аж до 1945 року), а конструкторські бюро, які займалися їх розробкою, розформували.


 


 

У вас недостатньо прав для коментування.