HomeНаше життяПро те, що хвилюєВасиль Яніцький: "У мене немає "своїх" і "чужих" – є мої виборці, що довірили обстоювати їх інтереси" (+скан)

Василь Яніцький: "У мене немає "своїх" і "чужих" – є мої виборці, що довірили обстоювати їх інтереси" (+скан)

( 0 Votes )

 

«Володимирецький вісник» у попередньому номері (а також на своєму сайті Polissya.Net) опублікував статтю авторитетної журналістки Галини Тєтєнєвої  «Реформи: нас покинуло УВГ».

Автор піднімає гостре питання, що тягне за собою негативні соціальні та економічні наслідки.

Йдеться про реорганізацію Володимирецького управління водного господарства, що відбувається в ході реформи, яку проводить Державне агентство водних ресурсів України, внаслідок якого сотня людей залишається без роботи, а районний бюджет без ще одного джерела надходжень.

У матеріалі  є справедлива критика та біль за долі людей.  Є також натяки на факти корупції при ліквідації управлінь, а саме занижені ціни на техніку та наміри розпродати її своїм людям. Автор лише не торкається чомусь економічного підґрунтя проведення цієї реформи, курсу на оптимізацію роботи Агентства, який відбувається в руслі загальнодержавних процесів.

Натомість вона робить висновок, що причиною ліквідації управлінь в Дубровицькому та Володимирецькому районах є бажання народного депутата України Василя Яніцького зробити приємне своїм зарічненським землякам, оскільки нині створене об’єднане УВГ розмістилося в Зарічному.

І хоча вона наводить слова Олега Бабича про те,  що із трьох УВГ  саме Зарічненське споживає електроенергії на 1 млн 243 тисячі гривень, Дубровиця на 500 тисяч, а Володимирець – на 200 тис., тобто,  Зарічне в системі водгоспу виконує найбільший об’єм робіт та обслуговує найбільшу площу меліорованих земель, все ж додає власний коментар: «На його місці (на місці народного депутата – прмітка авт.) і я поступила б так: своя сорочка ближче до тіла. Яніцький хоч що-небудь зробив для свого Заріччя. А депутат Полюхович що лишив Зарічному? Свою батьківщину треба піднімати».

Здавалося б, чому б пані Галині не взяти коментар у самого Василя Яніцького, спитати, чи втручався він у справи реорганізації УВГ на території округу? Адже наш депутат – людина надзвичайно доступна, лише у лінивого виборця немає номера  його телефону.  От і дізналася б журналістка про те, що він справді не стояв осторонь, а намагався втрутитися, звертався  до голови Державного агентства з проханням вишукати можливості збереження управлінь в районах та робочих місць у них.  Я надаю редакції відповідь Василю Петровичу від Мінекології  України з приводу його звернення щодо ліквідації Дубровицького УВГ (сканкопії можна побачити на сайті www.polissya.net). 

Якось так «з-за вуха» пані Галині хочеться нав’язати читачеві думку про те, нібито Василь Яніцький віддає пріоритет  у своїй діяльності інтересам земляків-зарічненців, що немає нічого спільного з реальністю.  Всі кошти на соціально-економічний розвиток 5-ти адміністративних одиниць округу депутат ділить пропорційно й рівномірно. До того ж не одноосібно, а разом із керівництвом та районними депутатами. Те ж саме стосується коштів ДФРР, власного БФ «Наш край» та інших джерел, звідки він активно притягує усі роки кошти в округ. Цифри розподілу цих коштів ми регулярно доносимо до читача.

– Що стосується мене, то я, як і кожна людина, навіки душею й думками з рідним краєм, землею, що зростила мене, де живуть мої рідні й друзі. Проте, що стосується моєї депутатської діяльності, то я тут керуюся лише питаннями доцільності  й справедливості розподілу коштів,  які вдається «добути» в Києві. Біда лише в тому, що проблем – не міряно, а кошти – обмежені. Тому якось покроково намагаємося спільно з керівництвом районів рухатися у плані вирішення критичних питань громад, – каже народний депутат. – Звичайно, по ходу розподіл коштів залежить від кількості й важливості проектів, що подаються районами. Але в кінцевому рахунку ми витримуємо баланс інтересів.

До честі автора, вона підкреслює позитивні зміни, що відбуваються в окрузі із обранням Василя Яніцького до парламенту.  Однак слова механізатора Івана Івановича наводять на думку, що депутат просто таки ворог народу. До того ж, чи є такий механізатор насправді – це ще питання, адже автор чомусь не називає його прізвище.

– Я на всіх рівнях піднімаю питання залучення інвестицій та створення нових робочих місць  на Поліссі, бо це найболючіше питання краю. На жаль, ситуація наразі лишається плачевною, – коментує депутат. – Тим більше намагаюся втрутитися в процеси скорочення робочих місць. Але існує економічна доцільність та державні інтереси, які мають враховуватися нами.

 

 

 

 
 Оксана СЛОБОДЗЯН.

 

Від редакції. Публікуючи авторський матеріал Галини Тєтєнєвої «Реформи: нас покинуло УВГ», створений на замовлення редакції, ми не мали на меті когось принизити чи звинуватити у махінаціях, а лише розібратися у першопричинах тих реформ, наслідком яких є ліквідація підприємства та робочих місць.

Що стосується особистої образи депутата на газету за дану статтю, то знову ж таки: ця публікація не є «замовленням» проти Василя Петровича, наклепом чи позицією «ображеної» редакції. Прізвище народного депутата Василя Яніцького неодноразово звучало з вуст саме працівників УВГ і в Дубровиці, і у Володимирці; і працівник УВГ Іван Іванович аж ніяк не міфічний персонаж, а цілком реальна людина, яка просила не вказувати його прізвища через побоювання можливого тиску з боку адміністрації УВГ на нього.

Журналісти мають право зберігати таємницю авторства свого джерела, а хороший редактор має відстоювати особисту гідність і ділову репутацію свого журналіста, якщо його працю називають «брєдом». Тим паче, і слова механізатора, і авторський коментар Г.Тєтєнєвої є оціночними судженнями.

Нагадаємо, оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів (зокрема вживання гіпербол, алегорій, сатири). Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості і не є предметом судового захисту чи спору.

Так, прізвище народного депутата, який дійсно чимало зробив і робить для нашого округу, не варто було б цитувати у такому негативному контексті. Але це є пряма мова респондента, з яким спілкується журналіст. А озвучена ним інформація, критична оцінка певних фактів і недоліків, які, будучи вираженням суб’єктивної думки і поглядів відповідача, не можна перевірити на предмет їх відповідності дійсності і спростувати, вважаємо, становить суспільний інтерес у контексті реорганізації районних управлінь водного господарства. Європейський Суд з прав людини неодноразово наголошував, що преса може і має право поширювати інформацію, яка становить суспільний інтерес, а висловлювання окремих осіб, навіть чутки, можуть використовуватися як належне джерело інформації.

Судіть самі: згідно з передавальним актом Дубровицького УВГ основних засобів автомашина КАМАЗ-5410, 1988 р.в. по залишковій вартості коштує 1908 грн, автокран КС-3575, 1992 р.в. – залишкова вартість 10150,2 грн, екскаватор Борекс-2203, 2008 р.в. – залишкова вартість 48876,5 грн, майстерня – 59274,72 грн, гараж – 67521,94 грн. Список дешевого майна можна продовжувати. По документах сума нарахованого зносу на техніку і майно скоро фактично перекриє його первісну вартість, і тоді все, що роками купувалося-будувалося за державні кошти (наші з вами податки) можна списати і продати. Нагадаємо: за словами працівника вся техніка справна, на ходу. Чи не піде скоро це все народне добро з молотка?

Ми не стверджуємо, що тут вбачаємо якісь порушення в нарахуванні амортизації чи зумисному заниженні ціни (цим мають займатися ревізори і за потреби відповідні органи). Ми інформуємо населення району, що повноцінної структури, яка займалася водною господаркою, захистом від повеней, розчищанням доріг взимку, в районі наразі немає. Чи справиться з усім тим господарством дільниця – поживемо-побачимо. А що буде з майном і приміщеннями, і чи обґрунтований суспільний інтерес (і увага газети) до цієї теми, – як вважаєте, читачі?..

 

У вас недостатньо прав для коментування.