З відкритим ротом

( 0 Votes )

Зубного лікаря Тараса Міщеню знають по всій Володимиреччині. І хоч Озеро – це не Рафалівка, тим не менш село має власний стоматологічний кабінет з власним високопрофесійним стоматологом.

Про цього зубного фея начувана була не раз. Мовляв, творить чудеса: має найсучаснішу американську техніку і зуби ремонтує якісно. Тому всі карти показували на поїздку до Озера.

Тут мене зустрів приємний молодий чоловік. Утім, почувши питання «де ж ваше хвальоне найсучасніше американське обладнання», щиро розсміявся:

– «Азимут 200А» – найбільш китайське з усіх китайських, – сміється Тарас Борисович, показуючи на стоматологічне крісло і все, що до нього прилягає. – Обладнання хоч і не американське, але не гірше, надійне. Робить свою роботу справно. Люди до мене приїздять і з сусідніх сіл, ніхто ніби не скаржився.

Сам стоматолог родом звідти ж, з Озера.

– Я перший у родині, хто став лікарем-стоматологом. Випадково обрав професію, а вчився у Шепетівці в медичному коледжі (Хмельницька область). Після закінчення навчання у 2001 році мене направили у Володимирець в стоматполіклініку. А згодом тут кабінет відкрився, то я сюди й перейшов.

І як вас зустріло Озеро?

– Старим радянським кріслом з ременями, з недостатньою кількістю матеріалів для роботи. Не було ні бор-машини, ні щітки для полірування зубів, а зі знеболювального був лише лідокаїн (медицина від нього вже давно відмовилась, оскільки введення препарату незручне і надто болісне. – ред.). Щось мудрували та майстрували самі зі звичайної зубної щітки – так виходили з положення. Але пощастило: у 2008 році в нашій амбулаторії зробили ремонт, за державні кошти придбали обладнання. Тому тепер й справді стоматологічні послуги можна надавати якісно та швидко.

– І які ж послуги надаєте?

– Ми є первинною медичною ланкою, тому й послуги лише відповідні можемо запропонувати: зняти гострий біль, видалити чи пролікувати зуба (якщо хвороба несуттєва), поставити пломбу, почистити зубний наліт. Якщо трапляються більш проблемні випадки, зобов’язаний направити на районну стоматполіклініку.

І як часто такі проблемні випадки трапляються?

– Доволі часто. Наші люди звикли запускати хворобу, доводити себе до крайності. За кордоном, наприклад, люди більш свідомо і відповідально ставляться до свого здоровя, та й первинна медична ланка там вдало працює на профілактику і випередження хвороб. У нас же тиждень із зубним болем пацієнт перебуде, поки не наважиться сходити нарешті до лікаря. Це потім забирає час і лікаря, і пацієнта. Легше провести профілактику, ніж місяць лікувати.

А діти до вас приходять?

– І я до дітей, і вони до мене. Кілька років тому діяла держпрограма, згідно з якою лікарі проводили раз у рік санацію школярів. За таких умов діти звикають до лікаря, не асоціюють нас із болем і стражданням, прислухаються до наших порад, розуміють, що їхнє здоровя у їхніх же руках. Однак ця програма останні роки не фінансувалась, тому якщо лікарі проводять санацію дітей у школі, то лише за власною ініціативою. Я раніше в школу приходив, тепер прошу діток до мене на профілактичний огляд ротової порожнини йти. Трапляється, що дитина – незалежно від віку – сама до мене звертається по допомогу, а батьки про це можуть ще й не знати. Учні рахують мене другом, що мені й приємно, адже діти самі виявляють бажання стежити за своїм здоров’ям.

З якими проблемами найчастіше сьогодні стикається пацієнт стоматолога?

– Карієс і все, що від нього йде (пульпіт, пародонтит). Шкоду організму ще приносить місцева вода, яка містить багато металів. Вони безпосередньо впливають на зуби: постійно зявляється наліт на зубах. Якщо він поверхневий, то багато проблем не приносить, окрім погіршення естетичного вигляду. Та коли наліт ховається під яснами, це створює суттєві проблеми: неприємний запах з рота як мінімум, а як максимум – доходить навіть до руйнування кореня зуба, що неминуче приведе до його видалення. Зараз люди часто б’ють собі мінісвердловини вдома. Але вода на різній глибині різна по складу. Здебільшого вона дає концентрований темний наліт на зубах: ото люди місяць свою «нову» воду повживали і з чорними зубами до лікаря біжать. Почистили наліт, а через місяць знову те саме повторюється.

Чи можна попередити той самий карієс?

– Звичайно, можна! Насамперед через врегулювання свого режиму і раціону харчування. Але багато чого вартує саме генетична спадковість. У здорових батьків народжується здорова дитина; відповідно, у батьків, які мають проблеми із здоровям зубів, велика ймовірність, народиться дитина з такими ж зубними проблемами. В будь-якому випадку ніколи не завадить дотримуватися правил здорового способу життя і здорового харчування. У дитини часто трапляється, що вилазить зубчик уже без емалевого покриття, або ж воно з часом стирається. Такі зуби чутливі, вони чорніють і також стираються. До трьох років ефективним є посріблення зубів (саме до трьох років, щоб процедура не пошкодила посіву постійних зубів, в такому випадку вони одразу можуть вирости темно-сірими).

А що скажете про солодощі? Шкодять вони зубам чи можна їсти цукерки без міри?

– Якщо дитина з’їсть цукерку (та й будь-що інше) на ніч перед сном і після цього не почистить зуби, звичайно, залишки їжі руйнуватимуть зубну емаль. Обмежувати себе у вживанні солодощів варто хоча б для того, щоб пошкодувати свою ендокринну систему, і, звичайно, зуби теж.

Пригадаєте якийсь цікавий випадок зі своєї практики?

– Пригадаю. Колись ще працював у Володимирці і там стояло старе стоматологічне крісло. Прийшла бабця, не знала як сісти, тому сіла ногами до гори, спершись об бильце крісла.

Чи буває, що вас викликають у неробочий час?

– Ще коли я був не одружений, не мав дітей, то часто виїжджав на такі виклики. Та лікар теж людина і має право на вільний час для відпочинку, для того, щоб приділити увагу сім’ї. Винятки роблю, якщо людина має гострий зубний біль, особливо якщо це дитина. Якось на вихідних жіночка телефонує: рятуйте, син передній зуб збив: їхав на велосипеді, впав і зламав зуба по ясна. Майже той самий випадок трапився нещодавно у восьмикласниці: впала і два передніх зуби як не бувало. Звичайно, тут реагувати варто негайно.

А трапляється, що після бійки хлопці до вас беззубі йдуть?

– Це постійна практика. Буває, зуби в жмені приносять. Хлопці несуть їх і думають, що можна вставити назад.

Знаю, ви ще й додатково є депутатом райради. Чи допомагає вам ваша робота у роботі депутата?

– Люди йдуть, знають мене як лікаря, тому й звертаються по допомогу з інших питань, радяться. Як можу, так допомагаю – і словом, і хоч дрібним, але ділом. Я депутатствую лише перше скликання.

Щось побажаєте нашим читачам? Адже всі ми рано чи пізно стаємо пацієнтами вашими і ваших колег.

– Звичайно, бажаю міцного здоровя і в першу чергу розуміння того, що його варто завжди берегти. Ми раді пацієнту, але не менш раді його повноцінній життєдіяльності без будь-якого болю.

Спілкувалась Олена Стельмащук, фото автора.

На фото: 6-річна Анжеліка на прийомі у стоматолога.

 

У вас недостатньо прав для коментування.