HomeКультураНеофіційноХиноцький фурор або "Мистецтво одного села" (+фото)

Хиноцький фурор або "Мистецтво одного села" (+фото)

( 0 Votes )

 

У Рівному 3 березня 2017 року, в обласному музеї почалася обласна мистецька акція «Мистецтво одного села».

Володимиреччину, після Дубнівського району, представляли аматори села Хиночі на чолі із сільським головою Миколою Шеліганом.

– До цього обласного показу ми готувалися цілий місяць, – розповідає сільський голова Микола Шеліган. – Основний тягар збирально-підготовчого процесу ліг на плечі керівників сільського Будинку культури Олега та Марії Мариничів, педагогів Хиноцького НВК на чолі з директором В’ячеславом Домінським. Свою лепту внесли й наші зірочки з народного фольклорного аматорського колективу «Надвечір’я» та працівники сільради. Тричі до музею в Рівне доставляли культурно-мистецьку та етнографічну утвар. Загалом ми представили понад 200 експонатів, що відзначила і представник музейної справи Катерина Приймачик. Всю акцію проведено за кошт сільської ради, лише автобус нам замовив відділ культури і туризму.


 

Презентація відбулася по звичному сценарію. Зібралися рівненські хиночани, представники обласного управління культури, шанувальники старовини, пошуковці старожитностей, колишні і сьогоднішні працівники прокуратури, які колись і тепер ведуть пошуки зниклих цінностей, преса, телебачення та фотомайстри.

Прозвучали позивні «Хиноцького гімну» і ведуча, заступник директора школи Любов Курин повідомила про музейне свято свого рідного села. І завели поліської старовинної аматорки із ансамблю «Надвечір’я». Сидячи в куточку, в нових постолах, у старовинному одязі, по колишньому зав’язаних хустках – одна сукала пряжу, інша змотувала нитки, третя до кросен підсіла, четверта полотно скручувала, а баба Вєрка Швед – пісню заводила і їх всіх навчала.

Притих спів. І на білій стіні ожили картини поліської природи, дахи будинків, то висвітилися відео документальних кадрів із фільму про Хиночі, його далеку і близьку історію, заняття хиночан, побут, звичаї,культуру, прочитані унікальним голосом диктора Рівненського обласного радіо Галини Колодій, уродженки Хиноч.

Вітали учасників акції «Мистецтво одного села» начальник обласного управління культури і туризму Ярослав Мельник, директор обласного центру народної творчості Володимир Самчук, координатор хиноцького представлення Катерина Приймачик, а з подячним словом виступила наша начальник відділу культури та туризму Людмила Босик.

Відбувся невеликий концерт та вручення відзнак. Співали дорослі, і співали діти – Марійка Шеліган та Альона Кухоцька; нагороджували наших земляків обласними і районними відзнаками. Та зазначу, що справжній фурор викликали у відвідувачів майстер-класи майстрів з лозоплетіння Валерія Колодія, кошиків з верболозу Федора Охремчука з сином Миколою та відомого дідуся Антона Потаповича Швеця, який плів постоли для депутатів Верховної Ради, а сьогодні, як презент, теж привіз цілий ящик постолів із липи та в’язу. Це треба було бачити! Повзували наші бабоньки і дівчата гостям ті постолі – і пішли танцювати краков’як.

 

 

                Від того танцю я врятувала почесного музейщика, почесного працівника прокуратури України Олександра Коташевського (його батько Василь Коташевський працював прокурором у нашому районі), бо брала інтерв’ю. В нашій експозиції він мені вказав на досить цінні речі. Тільки це вже інша тема.

                Коровай і воїни АТО, що захищають наші кордони; вишите, вив’язане і намальоване. Вражали присутніх вишивки Наталії Жогло та Марії Пінчук, Наталії Маринич, а ще – нова подача картин Олени Федорук. Зацікавили витвори мистецтва по дереву директора школи В’ячеслава Домінського і його мами 90-річної Лідії Микитівни, швачки, яка робить килимки із «шматочків».

                Кухню представили пісними стравами, відповідними до періоду посту. Хоча для тих, хто споживає скоромне, був і мацик, і сало, і ковбаса.

                Хиночан всі хвалили. Дякували. Одне зробили зауваження – що не було на представленні районного начальства…

Галина Тєтєнєва

На фото автора: фрагменти обласної акції «Мистецтво одного села»

 

У вас недостатньо прав для коментування.