HomeКультураНеофіційноІнтуристи катались на "кукушці" (+фото)

Інтуристи катались на "кукушці" (+фото)

( 0 Votes )

Минулого тижня поліська «кукушка» знову приймала гостей. Зарубіжних.

Цього разу, як і торік, члени Міжнародної Асоціації збереження історії залізниць (а це представники з усього Євросоюзу, всього близько 20 чоловік) завітали до України, аби відвідати вітчизняні залізні дороги, зокрема, їх цікавили вузькоколійки. Не оминули вони й нашу.

Іноземна делегація під керівництвом ентузіаста, члена Міжнародної Асоціації  збереження історії залізниць, працівника австрійської залізниці Вольфрама Венделіна вже втретє здійснює подібну туристичну подорож, аби ближче пізнати історію та особливості існування і функціонування тої чи іншої залізниці (не лише в Україні, а й по всьому світу!), і привернути увагу до них місцевої влади (як-от у минулому році), коли наша «кукушка» була на межі закриття.

Для недопущення цього тоді здійснили нездійсненне: залучили аж з Одещини німецький раритетний паровоз ГР-280, ровесники якого в наших краях ходили ще 60 років тому. Таке дійство мало на меті популяризацію залізничного туризму та висвітлення теми збереження історичної спадщини українських залізниць. Не менш важливий був і соціальний аспект заходу, адже, поліська вузькоколійка досі для багатьох жителів Володимирецького і Зарічненського районів являє собою єдиний транспортний засіб для сполучення з райцентрами та іншими населеними пунктами Полісся. Закриття ж цієї транспортної артерії значно ослабить зв'язок багатьох населених пунктів у глибинці з «цивілізацією».

Задля екскурсії вузькоколійкою 19 вересня з ЄС приїхали люди різних професій, соціального статусу і віку.


У рамках зустрічі з Поліссям відбулася плідна розмова Вольфрама Венделіна з керівництвом району. Іноземці відзначили бажання нашої влади зберегти цю унікальну транспортну артерію, яка виконує не лише туристичну, а й соціальну місію. В рамках подальшої співпраці домовилися напрацювати можливість зустрічі наступних делегацій туристів у більш розширеному форматі, з відпочинком в агросадибах та відвідинах наших відомих рекреаційних об’єктів.

Гості проїхались «кукушкою» від Зарічного до Антонівки. На станції «Володимирець» їх зустрічали в тому числі й очільники району (в.о. голови РДА Анатолій Рижий, голова райради Василь Ковенько та його заступник Володимир Савонік). А аматорські колективи РБК втілили в собі візитівку Полісся: своїми виступами вони передали інтуристам колорит і автентичність пісні нашого краю.


Наостанок гостям подарували сувенірну продукцію і брошурки з інформацією про Володимиреччину.

Ініціаторами зустрічі іноземців у такому розширеному промо-форматі стала ГО «Бурштиновий шлях», яка до того ж постійно здійснювала інформаційну підтримку організації поїздки та загалом зацікавлена у співпраці з питань розвитку туризму в районі. ГО «Бурштиновий шлях» навіть зверталася до виконавчого директору РФ «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» В. Крота з клопотанням про можливість здійснення цієї поїздки.

 


А проект-менеджер організації Людмила Босик вручила на пам'ять іноземцям бурштинову картину, виготовлену з місцевого бурштину, який добуває ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло» на родовищі коло Володимирця.

Сподіватимемось, що подібні заходи таки перейдуть у розряд традиційних, адже вони позитивно впливають на імідж і соціальні проблеми району.

Наступним етапом популяризації нашого краю, створенню іміджу Володимиреччини і України в цілому як держави з бережливими природокористуванням (на прикладі «Сонячного ремесла») та промоції туристичних родзинок району (зокрема, і нашого однойменного етно-турфесту «Бурштиновий шлях») стане поїздка ГО «Бурштиновий шлях» до Польщі, на святкування Всесвітнього Дня туризму та завершення Тижня Cittaslow (назва проекту дослівно перекладається як «Повільні міста, до якого міг би долучитися і Володимирець).

Про деталі цієї поїздки розкажемо вже наступного тижня.

Олена Стельмащук. Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.