HomeКультураОфіційно"Родинонька" на Масляній (+фото)

"Родинонька" на Масляній (+фото)

( 0 Votes )

 

Аматори з Лозок підкорили киян

Колодій — слов'янський обряд до Масниці, де дівчатам – "старим дівам" і неодруженим хлопцям прив'язували до ноги дерев'яну колоду на знак засудження або покарання за те, що вони не одружилися в належний час.

Як правило, такі обрядодії пов’язані з виховним аспектом, адже вони зосереджувалися на тих, хто не одружився або не мав дітей. У давнину скріпленню нової родини та вихованню дітей приділялась особлива увага; це був непорушний закон, своєрідний культ подружнього життя.

Цьогоріч в Пирогово, в Національному музеї народної архітектури та побуту України фестивалили всією Україною кращі фольклористи та ярмаркарі. З легкої руки Володимиреччини культурної та за фінансової підтримки народного депутата Василя Яніцького Рівненщину, а швидше, Володимиречину презентували Лозківська "Родинонька" (народний аматорський фольклорний колектив, керівник Галина Москалик) та троїсті музики із села Городець.

У колективів від дійства враження чудові, але і ажіотаж, створений для киян аматорами Володимиреччини, безперечно, поза сумнівами! 

Доєдналися ми до гурту "масницеводів" і супроводжували умовного "діда колодія" аж до майдану . Пісні, присипані жартами та частівками, віртуозним музикуванням та пританцьовками, стали заманухою для більшої кількості гостей свята. Поліщуки "дали лиха закаблукам", щиро вгощали варениками, пампухами, налисниками та млинцями, аж потім попередивши, що ті, хто з хлопаків-холостяків вгостився, – "навіки до Полісся причарувався"! 

Колоритно і енергетично пофестивалили поліщуки,залишивши за собою присмак автентичності та безпосередності. Сотні аматорських зйомок та репортажі на провідних українських масмедіа ще довго нагадуватимуть про нас та закликатимуть до гостини на Володимирецьке Полісся.

 
 
 
 

 

Людмила Босик.

Світлини Тетяни Босик.

 

У вас недостатньо прав для коментування.