HomeГромадиГромадиОТГ в дії: враження сільських голів

ОТГ в дії: враження сільських голів

( 0 Votes )

Як ми розповідали у попередньому номері газети, два тижні тому сільські голови, секретарі місцевих рад населених пунктів навколо Володимирця та небайдужі жителі побували з робочим оглядовим візитом у Миляцькій ОТГ, яка знаходиться на території Дубровицького району.

Мали вдосталь часу, аби обміркувати все побачене, почуте, аби ще раз перерахувати все те, що, певно, і так давно обраховано, і зробити певні висновки. Окремі враження та емоції від поїздки – нижче.

Анатолій Федорчук, сільський голова Довговолі:

– Моя думка щодо ОТГ однозначна, я лише в ній утвердився. Від поїздки – лише позитивні враження. Мені доводилося бувати у тих місцях років з 10 тому, то там зовсім нічого не було. Нині ж вони як ОТГ оперують фінансами у понад 50 мільйонів – і то вже ж сума! Звісно, ті гроші й розходяться швидко на купу соціальних об’єктів, але ж 20 років у них не було нічого з того, що є тепер! За 2 роки з’явився садочок, спортзал з нуля, амбулаторія… Як я зрозумів, то їх основне досягнення – заміна вікон та дверей на соціальних об’єктах ОТГ. Звісно, якщо порівнювати, то у нас такі кроки вже зроблено давно та й за державний кошт. Та й від звичайних жителів тієї ОТГ ми почули багато, як плюсів, так і мінусів.  Проте загалом враження позитивне. Думаю, що ОТГ – це рух вперед, це правильно. В такому форматі аби отримувати зарплату, треба знати за що. Тож Миляцька громада – молодці.

Ми – лише за приєднання до Володимирця. Ще раніше, як і Каноничі, подали рішення про об’єднання з Володимирцем. Отримали у відповідь рішення сесії про створення робочої групи – але на цьому все й завершилося. Звісно, ми можемо розглядати й інші варіанти об’єднання, але для Володимирця то було б логічно, бо ж багато наших жителів працює в селищі, перспектива є. Думаю, що все має бути логічно і послідовно. Але і діяти треба, аби встигнути ще хоч щось отримати.

Ірина Басик, сільський голова Городця:

– На ОТГ я дуже позитивно налаштована була ще й до поїздки. Але… із сусідів навколо нас ніхто цього не бажає. Я вже 2 роки над цим б’юся. Не знаю, чи люди не хочуть розібратися у деталях, чи зрозуміти не хочуть, чи просто хочуть нічого не міняти… Я ж розумію, що аби успішно зробити все те, що потрібно, треба працювати, як раб – і вдень, і вночі. Я вже вдруге була у Милячах, тож вже не просто споглядала, як інші, а мала змогу аналізувати. У ЦНАПі на момент мого першого візиту був 1 адміністратор, а зараз – 4. З початком реєстрації надавали 24 послуги, нині – 66, плюс є державний реєстратор на місці. Вони пішли далі – і тепер мають дубльовані печатки. Мене цікавили питання соціальної сфери. В них люди не їздять з документами за чимось, а адміністратор забирає всі документи, які йому подають на місці, і він їде, працює. А в нас – ми якісь документи видаємо, але людина все одно мусить їхати далі до райцентру, вистояти черги. У них же краще!

Оскільки я за ОТГ, то я й результат бачу! Здивувало те, що у Милячах багато будівництва за рахунок коштів, отриманих від грантів. У них, як в ОТГ, є кошти на співфінансування, а ми ж навіть податися на конкурс не можемо, бо знаємо, що не потягнемо те співфінансування у разі перемоги. Ось так дивишся на все це і думаєш: а що далі? Бо ж просто сидіти і тішитися тим, що є якісь тисячі у бюджеті – не вихід.

Розчарована позицією навколишніх населених пунктів, бо 2 роки по зернині збирала інформацію, читала закони, спілкувалася на рівні Києва… Для Городця це цікаво, бо ж у нас є землі дослідного господарства при НАН України. Якби ми об’єдналися, то частину з тих земель нам би передали. У нас же із землею проблема глобальна…

Федір Лепуга, сільський голова Кідер:

– Миляцька ОТГ – то села на самому кордоні, то вони правильно, зробили, що об’єдналися, щоби вибрати все те, що гарантує влада. Усі ті, хто очолювали сільради чи у них працювали, без роботи не залишилися, молодці. Працюють. Ми б теж могли об’єднатися ще у 2016 році. Ми надсилали рішення до Володимирця – нам відмовили, у 2017 році – відмовили знову, зараз – пообіцяли розглянути. Я ж розумію, що чим ран іще створити ОТГ, тим краще. А робота ж буде робитися така ж сама, от лише повноважень побільшає. Для мене досвід Миляцької громади став цікавим та корисним.

От ще хотілося б побачити, як у Польщі справи йдуть нині, бо ж подібні процеси там вже давно завершені. А селищна рада з нами нічого не втратить, бо освітня і медична субвенції розраховуються на кількість населення. Ми ж із ким не об’єднаємось – будемо вигідні, бо маємо велику кількість жителів. Нині ж чекаємо квітневого рішення Володимирця. Якщо отримаємо відмову, будемо розглядати інші варіанти, а нам є з чого вибрати.

Віктор Семчук, сільський голова Озера:

– Від поїздки, можливо, очікував чогось більшого, аніж побачив. Проте переконався, що є позитивні зрушення. Села там були у гіршому стані, аніж у нас зараз. А моя думка не змінилася: об’єднання потрібне. Проте до нього потрібно виважено та серйозно підходити, все добре вирахувати, а не просто об’єднатися. Потрібно робити все з користю для людей.

Від жителів Миляцької громади чув різні думки, бо комусь щось та й не так. Звісно, є нюанси, є проблеми які треба вирішувати. Та для нас корисно, що ми і це побачили. Коли раніше я говорив з нашими депутатами, то було отак: чув, але не бачив. Тепер же із впевненістю можу говорити про певні моменти.

У нас було попереднє рішення про відмову. А після відмов селища у приєднанні Новакам, Кідрам і т.д., ми і не виносили це питання на обговорення, бо не було сенсу. Зараз же процес трохи зрушився, багато хто змінив свою думку. Тож будемо повторно виносити це питання на обговорення і приймати якісь рішення. Сподіваюсь, що позитивні.

Віктор Новак, секретар селищної ради Володимирця:

– Багато з того, що побачив у Милячах, було для мене звичним, бо давно і у нас робилося. Сподобався сферичний спортзал, в якому і душ, і туалети – для села то дуже добре. Сподобалося й те, що і про пожежне депо турбуються і, головне, люди погоджуються в команду йти – я вражений, що ще можна на майже волонтерських засадах погодитися таке робити. Заміна вікон і дверей – для мене то звичні речі. Та видно, що в цій ОТГ працюють для громади.

Розумію, що і наші сільські голови теж хочуть подібне зробити, бо так просто немає коштів. Загалом, маю гарне враження про поїздку. Добре, що громада не опустила руки, а працює. Та й ця оглядова поїздка потрібна була, бо після неї дехто почав змінювати свою позицію, побачивши, які можливості можуть бути в ОТГ. Звісно, ми не знаємо перспективи, але зрозуміло, що хто об’єднався раніше – той і має ті кошти.

Єлизавета Басиста, сільський голова Жовкинь:

– Те, що побачила, мені дуже сподобалося: громада розвивається, люди працюють. Скільки минуло років від незалежності – нічого з того не мали, що зробили тепер. А це вже неабиякий крок вперед. У заступника Миляцької громади, який займається ще й написанням проектів, аж очі горять – бо він робить усе це для громади, у якій живе! Як вони самі говорять, може, від того об’єднання в перспективі і не буде користі, але ж усього того, що вони вже зробили, – побудували, відремонтували, встановили – вже ніхто назад не забере, воно точно залишиться на службу людям!

Було б добре, аби тих, хто вагається до квітневої сесії ще у Млинівську ОТГ звозили. Щоби побачили, наскільки зростають доходи. Нині ж наші умови жахливі, а 90% роботи сільської ради – то усякі паперові відповіді.

До слова, минулого четверга перед сесію Володимирецької селищної ради відбулись повторні громадські слухання щодо розгляду рішення Жовкинівської сільської ради про приєднання до Володимирця. Попередні громадські слухання були заплановані на початок березня, але, оскільки на захід прийшов лише виконком селищної ради, вони не відбулися. Зважаючи на таку «активність» громади, було вирішено провести їх перед сесією, оскільки депутати, власне, й представляють громаду.

На слухання завітали і очільники населених пунктів навколо Володимирця, налаштованих на створення ОТГ. Дехто з них скористався правом висловити власну позицію. Після нетривалого обговорення було прийнято рішення громадських слухань про об’єднання із Жовкинівською сільською радою.

Вікторія Черпак.

ілюстрація з мережі Internet

У вас недостатньо прав для коментування.