HomeГромадиГромадиВідкрита заява колективу газети “Володимирецький вісник”

Відкрита заява колективу газети “Володимирецький вісник”

( 0 Votes )

Шановні читачі!

Колектив нашої газети, як і більше 100 редакцій по всій Україні, ПІДТРИМУЄ Заяву Національної асоціації українських медіа (НАУМ), адже ситуація складається так, що під загрозу поставлено саме існування місцевої преси країни.

«Малій пресі» ніколи не жилося легко. В радянські часи і навіть за доби Незалежності вона була контрольована владою, на проблеми галузі не зважали, як не зважали і на читачів місцевих газет: “пересічних” або “маленьких” українців. І ось у 2016 році, нарешті, розпочалася реформа друкованих ЗМІ, їх звільнення від владного контролю. Здавалось би, у місцевих видань з’явився шанс на нове життя, нову якість, шанс на відновлення довіри громадян. Вже більше 300 редакцій місцевих газет України «оформили розлучення» із владними засновниками, створили нові суб’єкти господарювання, розпочали нове, вільне життя.

На превеликий жаль, наші надії і мрії стикаються із обставинами, які зводять нанівець плани на становлення нової місцевої преси. Преси, яка має найбільшу (найвищу) довіру серед читачів та, на сьогодні, найбільше передплатників в своєму районі, місті, ніж будь-яка загальнонаціональна газета.

У країні розвалюється система доставки періодичних видань. В усіх областях у сільській місцевості масово закриваються відділення поштового зв’язку, з’являються так звані пересувні відділення (автомобіль із поштовим працівником «на борту», який за маршрутом об’їжджає села). Графіки цих маршрутів не витримуються, доставка преси здійснюється вкрай погано, подекуди один раз на тиждень. В деяких селах взагалі відсутні листоноші – ніхто не хоче працювати на 0,5 або навіть на 0,25 мінімальної зарплати. В тих селах, де стаціонарні відділення зв’язку закриті, передплата на місцеві видання падає вдвічі а то й втричі – люди відмовляються віддавати гроші за газети, які їм систематично не доставляють. В тих же поштових відділеннях, які ще працюють, людям доводиться трудитися у нелюдських умовах: в українських селах вже не існує нічого настільки ж занедбаного, бідного, як відділення «Укрпошти».

Можна сміливо заявити: вітчизняна пошта важко «хвора», її терміново потрібно виводити із «коми»!

На фоні колапсу доставки преси «Укрпошта» стрімко піднімає свої тарифи. Впродовж останніх 10 років поштові послуги із доставки періодичних видань зросли ВДЕВ’ЯТЕРО (!!!) – при постійному погіршенні якості доставки. А 12 квітня, буквально кілька днів тому, Міністерство інфраструктури, у підпорядкуванні якого «Укрпошта», із 1 липня ц.р. затвердило нові, підвищені майже на 25% тарифи на приймання та доставку періодичних видань за передплатою. Мало того, анонсовано, що із 1 січня наступного року планується ще одне, наступне підвищення – ще на 19,2%...
При цьому «Укрпошта», яка є державним монополістом з доставки місцевих газет, ніколи не оприлюднювала розрахунків складових собівартості своїх тарифів, тобто, вони є абсолютно непрозорими.

Зовнішні проблеми місцевої газети стали ще й геополітичними.
Починаючи із грудня минулого року, в країні почав безпрецедентно стрімко дорожчати газетний папір. Із початку 2018 р. ріст ціни на нього вже склав від 35 до 45 відсотків. Ситуація ускладнюється й тим, що альтернативи немає – майже увесь газетний папір в Україні – російський, ринок монополізовано. Ще є трохи білоруського, польського… Але жодного кілограму українського!!!

Україна колись виробляла власний газетний папір. Але наразі усі паперові комбінати перепрофільовано і цей стратегічний товар наразі в Україні взагалі не виробляється…

За усі роки незалежності, особливо – за 4 роки війни – владою країни НЕ ЗРОБЛЕНО НІЧОГО, щоб хоча б трохи зменшити «паперову» залежність від країни-агресора… Вдумайтеся: якщо Росія заборонить продаж газетного паперу в Україну, УСІ НАШІ ГАЗЕТИ ВІДРАЗУ ПРИПИНЯТЬ ІСНУВАННЯ!!!
Без ніякого перебільшення: це – питання державної ваги й інформаційної безпеки!

Нестримний ріст тарифів «Укрпошти» на доставку, фактичний розвал самої системи поштового зв’язку в сільській місцевості, різке подорожчання газетного паперу (тенденція різкого росту ціни зберігається), яке супроводжується його гострим дефіцитом, ВЖЕ ПОСТАВИЛИ УКРАЇНСЬКУ ПРЕСУ НА ГРАНЬ ВИЖИВАННЯ.

Почалася нова передплатна кампанія на ІІ півріччя 2018 року. Попри те, що редакція не піднімає свою видавничу ціну на газету «Володимирецький вісник», для наших передплатників вона все ж здорожчає на кілька гривень – через зростання тарифів «Укрпошти» на доставку. При цьому щокварталу зростає собівартість випуску газети: у вересні 2017 року за кожен тижневий наклад з доставкою ми платили трохи більше 11 тисяч гривень (в місяць 45 тисяч гривень), у грудні 12500 грн. (50 тисяч), у березні 14 тисяч (56 тисяч), а з квітня – по 15500 грн. (62 тисячі). За рік один лише друк обійдеться редакції у більш як 700 тисяч гривень. У той же час коштів від переплати очікується біля 1 мільйона гривень. Тобто за рахунок коштів, потрачених вами на передплату «Володимирецького вісника», шановні читачі, ми ледь покриваємо затрати на друк газети. А за рахунок власних надходжень (від реклами та оголошень) ми ледь-ледь назбируємо на зарплату, не надто вищу від мінімальної. А ще ж є податки, електрика, відрядження, пальне для автомобіля, витратні матеріали, утримання приміщення, на яке вже не вистачає коштів…

Газетний бізнес у всіх країнах дорогий і неприбутковий. Оскільки ми не перепродуємо чужі товари, а виробляємо власний інформаційний продукт, собівартість якого формується на ринкових умовах (нам ніхто не дає безкоштовний папір чи дешевшу електрику), ми змушені регулярно піднімати ціни на наші послуги – як і всі інші виробничники у цій державі.

Але зростаючу собівартість не можна весь час перекладати на передплатників. Бо настане час, коли ціна зросте настільки, що людям паперове видання стане вже не по кишені. В інших країнах частину цих витрат бере на себе державний бюджет через систему грантів і допомог малій пресі, а також через централізовану передплату для шкіл, бібліотек і навчальних закладів та державних інституцій, пільги в оподаткуванні та придбанні паперу.

На цьому фоні ми бачимо відсутність реакції української влади, особливо Держкомтелерадіо – центрального органу виконавчої влади, який має формувати і здійснювати державну політику в сфері засобів масової інформації. Цей державний комітет не тільки не вживає ніяких адекватних кроків із врегулювання ситуації зі станом доставки преси, неконтрольованим ростом тарифів «Укрпошти», дефіцитом і стрімким ростом ціни на газетний папір, фактично самоусунувшись від вирішення цих вкрай гострих проблем, але й не виконує прямих норм Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», контроль за виконанням якого покладено саме на Держкомтелерадіо.
Названим законом серед іншого передбачена і адресна фінансова державна підтримка реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження за рахунок коштів державного бюджету. Ця норма закону за усі три роки реформування друкованих ЗМІ жодного разу не реалізовувалася навіть на копійку…

МИ, колектив місцевої газети “Володимирецький вісник”, ЗАЯВЛЯЄМО ПРО СВОЮ НЕЗГОДУ із нинішньою державною політикою щодо друкованих засобів масової інформації, а точніше – незгоду із повною відсутністю політики розвитку преси!

МИ ВИМАГАЄМО від усіх гілок влади України вжити термінових і ефективних заходів задля стабілізації галузі друкованих ЗМІ!

Просимо народного депутата від нашого округу Василя Яніцького звернутися з відповідними депутатськими запитами до Прем'єр-міністра України, глави Держкомтелерадіо та голови Верховної Ради України.

МИ ВИМАГАЄМО невідкладного державного втручання з метою недопущення колапсу «Укрпошти» – державного оператора поштового зв’язку України! Вимагаємо скасування рішення про підвищення тарифів на доставку газет, введення мораторію на таке підвищення! Поруч із Державною програмою «Сільська медицина» має бути розроблена і впроваджена Державна програма «Сільська пошта»!

МИ ВИМАГАЄМО владу вирішити питання із подоланням дефіциту газетного паперу, а в перспективі кількох років – будівництва паперових комбінатів або переобладнання існуючих потужностей для виробництва достатньої кількості власного якісного недорогого газетного паперу!

МИ ВИМАГАЄМО І ЗАКЛИКАЄМО внести зміни до Державного бюджету України і врешті виконати законодавчу норму про адресну фінансову підтримку реформованих друкованих видань – хоча б у розмірі втрат редакцій від подорожчання газетного паперу!

МИ ЗАЯВЛЯЄМО про готовність до усіх форм і методів боротьби за ПРАВО НА СВОБОДУ ПРЕСИ, за ПРАВО НА ЖИТТЯ І РОЗВИТОК ПРЕСИ В УКРАЇНІ!

КОЛЕКТИВ ГАЗЕТИ «Володимирецький вісник».

 

У вас недостатньо прав для коментування.