HomeНовиниРАЕС повідомляєРівненська АЕС: чи варто звертати увагу на заклики провокаційного характеру?

Рівненська АЕС: чи варто звертати увагу на заклики провокаційного характеру?

( 0 Votes )

Компетентність та високий професіоналізм персоналу РАЕС поза сумнівом, або РАЕС: чи варто звертати увагу на заклики провокаційного характеру?

Редакція «ВВ» постійно інформує громадськість про роботу основного устаткування діючих енергоблоків і персоналу РАЕС та про радіаційний, протипожежний і екологічний стан на РАЕС та прилеглій до неї території. На станції періодично проводяться інспекції МАГАТЕ. Систематично вживаються заходи по модернізації діючого обладнання енергоблоків з метою забезпечення їх надійної експлуатації.

А згідно з останніми повідомленнями, на РАЕС уже більше року функціонує відділ по запобіганню та протидії корупції, а програмне забезпечення «Показники хімічного контролю РАЕС», охоплюючи близько 4 тисяч показників, високо оцінене безпосередніми користувачами. Станція стабільно видає потрібну  країні електроенергію. Тим не менше, останнім часом у повідомленнях деяких інформагентств прозвучали тривожні нотки стосовно вітчизняної атомної енергетики, до якої належить і наша атомна станція. Зрозуміло, редакція звернулася в управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС і попросила прокоментувати ці сигнали. Такий коментар недавно ми одержали і пропонуємо його вашій  увазі.

Львівському порталолова Держдуми РФ Сергій Наришкін заявив про «серйозну загрозу ядерних аварій і великомасштабних радіаційних забруднень, які загрожують всім країнам, якщо безпеку українських ядерних об’єктів не буде взято під контроль». Говорилося також про незахищеність українських ядерних об’єктів від терактів, отож «у найближчий час» слід чекати терактів на ядерних об’єктах, що належать Україні. Заява надто серйозна, щоб нею знехтувати, тому важливо почути, як її оцінюють компетентні служби РАЕС, виходячи з реальної ситуації щодо безпеки нашої атомної станції. Чи справді є потреба говорити про недостатній контроль за безпечною роботою українських АЕС?

– Головним уроком Чорнобильських подій для атомників України стало визнання безпеки безумовним пріоритетом над іншими видами діяльності. Десятиліття безпечної експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС доводять прихильність рівненських атомників цьому пріоритету. До того ж, з часів Чорнобильської аварії українська ядерна енергетика позбулася всіх недоліків радянського часу, які робили її безпеку вразливою, а саме: були реалізовані державні програми, які дали змогу усунути всі дефіцити безпеки, притаманні реакторам радянського дизайну.

На підвищення безпеки ядерного об’єкту спрямована також реалізація Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України вартістю більше ніж 30 млрд. грн., дія якої розрахована до 2020 року. Впровадження культури безпеки на об’єктах атомної енергетики стало основним стрижнем, на якому базуються всі роботи на атомних електростанціях.

Після Чорнобильської аварії для України і для всієї світової спільноти стала очевидною необхідність міжнародного співробітництва у напрямку ядерної безпеки. У 1989 році була створена Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС), членом якої є і «Енергоатом». З того часу на всіх українських АЕС регулярно проводяться міжнародні партнерські перевірки, місії технічної підтримки та обмін досвідом, і в результаті впроваджуються найсучасніші практики забезпечення надійної роботи та безпеки ядерних реакторів. Щоразу оцінка міжнародної спільноти підтверджує, що українські АЕС відповідають кращим світовим стандартам безпеки. Позитивні висновки має РАЕС, як і інші АЕС України, в результаті експертних перевірок місій Міжнародної агенції з атомної енергетики (МАГАТЕ).

За складної ситуації у державі зростають вимоги до системи охорони важливих об’єктів. Військовослужбовці військової частини 3045 Національної гвардії України з охорони та оборони Рівненської АЕС більше 30 років забезпечують надійну оборону та захист ядерних матеріалів РАЕС. Нацгвардійці здійснюють постійний моніторинг обстановки навколо електростанції, у межах санітарно-технічної захисної зони та в місті-супутнику РАЕС. На сьогоднішній день збільшена чисельність особового складу військової частини з охорони РАЕС, залучена новітня техніка. Озброєння, боєприпасів та техніки достатньо для того, щоб гарантувати надійну охорону електростанції. Зокрема, є відповідний полігон для підготовки сил та засобів, що забезпечують фізичний захист електростанції. Станція захищена як із землі, так і з повітря. Споруди енергоблоків РАЕС спроектовано таким чином, що вони витримують навіть падіння літака. Власними силами розроблено захисні пересувні блокпости та інженерні засоби, які не допустять серйозного озброєного нападу. Потужність фізичного захисту ядерного об’єкту не має сумнівів, тож із впевненістю можна говорити про надійну та безпечну експлуатацію Рівненської АЕС.

Той же С.Наришкін, якщо вірити «Львівському порталу», підкреслив, що ядерні фахівці України «не володіють необхідною грамотністю і компетентністю», оскільки допускають використання на своїх атомних станціях «неавторизованого палива американського виробництва». На думку російських експертів, використання такого палива неприпустиме. Та й свого часу, як пригадується, від наміру перевести наші АЕС на американське паливо довелося відмовитися. На якому паливі нині працює РАЕС і чи справді переведення її на «неавторизоване паливо» будь-чийого виробництва може становити загрозу для безпечної експлуатації станції? Яким чином у найближчій перспективі вирішуватиметься питання забезпечення РАЕС паливом?

– Компетентність та високий професіоналізм персоналу Рівненської та інших АЕС України неодноразово засвідчували експерти міжнародних перевірок ВАО АЕС та МАГАТЕ. Підтвердженням того є безпечна експлуатація 15 атомних енергоблоків за часи незалежної України. Залежність від російського сервісу та від поставок ядерного палива з Росії є однією з особливостей української ядерної енергетики. З 13 поставок паливних збірок, які відбулися на українських АЕС у 2015 році, 12 надійшли з Росії, одна – від американської компанії «Westinghouse», яка готова збільшити виробництво паливних збірок до України в разі форс-мажору, якщо з якоїсь причини російські паливні збірки не постачатимуться. Технології «Westinghouse» є базовими для майже половини діючих атомних електростанцій світу, в тому числі для більш ніж 50% атомних станцій Європи, що вже є свідченням їх надійності, якості та безпеки.

У 2005 році Южно-Українська АЕС була визначена пілотною станцією у рамках реалізації Програми кваліфікації ядерного палива для АЕС України, мета якої – диверсифікація паливних поставок для вітчизняних ядерних реакторів. У режимі дослідно-промислової експлуатації тепловиділяючі збірки виробництва компанії «Westinghouse» (ТВС-W) на ЮУАЕС використовуються з 2005 року. За цей час компанія «Westinghouse» провела цикл стендових випробувань збірок доопрацьованої конструкції (ТВС-WR). Згідно з висновками спеціалістів «Енергоатому» та ДІЯРУ, проведені модифікацїі значно покращили  властивості касет. У вересні 2014 року Держатомрегулювання надало дозвіл на завантаження ТВС-WR на енергоблок №3 ЮУАЕС.

На даний час у «Westinghouse» є діючий контракт з «Енергоатомом», згідно з яким кількість завантажень буде збільшено до шести на рік вже з наступного 2017 року. Згідно з контрактом, мова йде про два з 3-х енергоблоків Южно-Української АЕС і чотири – з шести енергоблоків Запорізької АЕС. «Енергоатом» також має наміри щодо розширення поставки, крім цих станцій, на такого ж типу блоки Хмельницької та Рівненської АЕС для забезпечення потреби України в електроенергії та сприяння енергетичній незалежності шляхом диверсифікації ядерного палива. Питання можливого співробітництва з «Westinghouse» щодо постачання ядерного палива для ВВЕР-440 поки що не обговорювалося.

І головне: не варто звертати увагу на заклики провокаційного характеру російських інформаційних агентств.

– Днями представники атомних станцій України пікетували Мін’юст у зв’язку з арештом активів «Енергоатому». По телебаченню можна було бачити і транспарант із написом «Рівненська АЕС». Чому представники РАЕС вирішили взяти участь у пікетуванні Мін’юсту? Оскільки фінансову діяльність «Енергоатому» з чиєїсь волі було паралізовано, чи не значить цей факт, що ситуація з безпечною діяльністю вітчизняної атомної енергетики дійсно під загрозою?

– Мітинг вітчизняних енергетиків спрямований проти дій Міністерства юстиції України, які блокують роботу «Енергоатому». Йдеться про безпідставний арешт рахунків енергогенеруючої компанії, що призвело до того, що НАЕК «Енергоатом» не має змоги проводити оплату за ядерне паливо (ЯП) і матеріали, а також за вивіз відпрацьованого ЯП. Прострочення зазначених платежів може привести також до затримки поставок ядерного палива на атомні станції України, що, в свою чергу, призведе до зупинення енергоблоків. Під загрозою також виплата заробітної плати робітникам і виконання умов Колективного договору, проте за будь-яких обставин безпека атомних енергоблоків лишається пріоритетом для українських атомників. Ґрунтуючись на цьому, енергетики просили зустрічі з керівництвом країни для того, щоб ті, в свою чергу, почули вимоги трудовиків. На даний час зарплата атомникам виплачується вчасно.

– Останнім часом у ЗМІ можна зустріти ще одне тривожне повідомлення, пов’язане з диспетчерськими й балансовими обмеженнями потужності атомних енергоблоків. Зазначається, що впродовж тижня кілька разів на АЕС можуть надходити вимоги щодо зміни потужності енергоустановок у бік її зменшення або збільшення і що така нестабільність пов’язана з певними загрозами для безпечної роботи АЕС. Що з приводу цього думають фахівці РАЕС і чи вдаються до якихось додаткових запобіжних заходів у плані безпеки?

– АЕС України генерують електроенергію, яка подається в об’єднану енергетичну систему нашої країни, а сумарна генерація електроенергії має відповідати споживанню. Через сезонне зменшення споживання електроенергії населенням, а також зменшення кількості та потужності промислових потужностей, сумарна генерація перебільшує споживання. Тому диспетчери об’єднаної енергосистеми регулюють виробництво електроенергії відповідними графіками, точніше – доводять до виробників графіки видачі потужності. Основним виробником електроенергії, який за проектними даними не підлягає маневруванню потужністю, є атомна генерація. Зазвичай для цього використовувалась теплова та гідроенергетика. Наразі ж, через нестабільну ситуацію з постачанням вугілля на ТЕС та маловодність річок впродовж останніх двох років, основне навантаження з виробництва електроенергії лягло на атомні електростанції, для яких процес регулювання потужності є небажаним. Однак завдання маневрування навіть добового виробництва існує, через те, за погодженням з Держатомрегулювання, на Хмельницькій АЕС восени 2015 року проведено кілька пробних циклів добового навантаження/розвантаження енергоблоку №2. Випробування мають позитивний результат, але для впровадження у поточну експлуатацію треба здійснити не менше 200 таких циклів. На даний час виконані роботи лише першого етапу.

Запитував Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.