HomeНовиниКрайові новиниДолю ОТГ на Володимиреччині вирішать 7 лютого в облдержадміністрації. Далі свої рекомендації направлять у Мінрегіон

Долю ОТГ на Володимиреччині вирішать 7 лютого в облдержадміністрації. Далі свої рекомендації направлять у Мінрегіон

( 0 Votes )

 

Долю ОТГ вирішуватиме область. Однак рішення Рівненської ОДА також носитиме рекомендаційний характер для Міністерства розвитку громад та територій України.

Після цього остаточну карту ще планують обговорити в регіонах разом із органами місцевого самоврядування для внесення змін до Конституції України. Адмінреформа закінчиться восени цього року виборами до місцевих рад і ОТГ.

Як ми вже повідомляли, 5 лютого Рафалівську ОТГ Уряд визнав спроможною і вона зможе перейти на прямі міжбюджетні відносини. При цьому доля інших трьох ОТГ ніде не згадана. Ми спробували розібратися, хто ж подає відповідні пропозиції на затвердження урядовцям і коли планують завершити адмінреформу.

Долю ОТГ вирішуватиме область

Як стало відомо з надійних джерел, завтра, 7 лютого відбудеться засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Рівненської області. На ньому і вирішать подальшу долю добровільно утворених ОТГ, в тому числі й на Володимиреччині.

За інформацією нашого джерела, по району облдержадміністрація схиляється до формату «4 + 2», як це було прийнято на засіданні робочої групи у Володимирці 28 січня. Тобто Антонівська, Каноницька, Полицька та Рафалівська ОТГ + Вараська і Володимирецька.

Одначе поки невідомо, чи запросять обласні чиновники на своє засідання голів ОТГ.

Район – область – Мінрегіон – Верховна Рада

Після зваження всіх аргументів за і проти Рівненська облдержадміністрація свої рекомендації передасть у Мінрегіон. А вже звідти вони потраплять на затвердження в уряд.

Принаймні так було у січні, коли за клопотанням всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування Мінрегіон звернувся до кількох обласних державних адміністрацій з проханням переглянути перспективні плани і терміново включити до них ті об’єднані громади, які в повній мірі відповідають вимогам законодавства. Одначе пропозицій від Рівненської ОДА в тому переліку не було.

Очікується, що Верховна Рада України найближчим часом прийме проект Закону № 2653, який уповноважить Уряд визначати адміністративні центри територіальних громад та затверджувати території громад.

Зрозуміло одне: напряму клопотатися до Мінрегіон райони не можуть; усі пропозиції йдуть виключно від облдержадміністрацій. Відповідно, вимагати пояснень карті децентралізації та чому ту чи іншу громаду визнали неспроможною, теж треба в ОДА. Хоча її рішення також носять рекомендаційний характер для Міністества розвитку громад та територій України.

«Розроблені перспективні плани облдержадміністрації подають до Кабінету Міністрів, який затверджує ці документи. А на їх основі — затверджує території громад. Далі – проведення консультацій щодо формування територій нових районів і підготовка проекту закону щодо утворення нових районів», — зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Першою і поки єдиною, яка вже направила на затвердження Уряду проект перспективного плану, стала Київська обласна державна адміністрація.

Дискусії і зміни до Конституції

Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль анонсував, що невдовзі в регіонах проведуть широкі публічні дискусії щодо підготовки пропозицій змін до Конституції України щодо реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень.

«Такі дискусії мусять бути. Почнемо з областей, запросимо представників місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування. Це перший етап. Другий – експертна дискусія. Третій – обговорення на рівні парламентських комітетів, Венеціанської комісії. Тільки тоді проект змін розгляне парламент», — зазначив Денис Шмигаль.

Критерії спроможності громад, які є вирішальними

Нові зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», прийняті Верховною Радою, обов’язковими умовами для формування спроможних громад вказують такі:

нерозривність території;

зона доступності до аміністративного центру не більше 25 км;

наявна розвинена інфраструктура, у тому числі на території ОТГ має бути розташована школа на 250 учнівських місць.

облдержадміністрація обрахувала рівень спроможності об’єднаних територіальних громад за 5-ма показниками.

Критеріями оцінки спроможності визначили:

- чисельність населення, що проживає у ОТГ;

- чисельність дітей шкільного віку, які навчаються у школах, розташованих на території ОТГ;

- площа території ОТГ;

- індекс податкоспроможності бюджету громади;

- частка місцевих податків і зборів у доходах бюджету громади.

Які терміни завершення адмінреформи називають

Планується, що до квітня 2020 року в Україні вже буде затверджений адміністративно-територіальний устрій базового рівня, до червня – субрегіонального рівня.

У третьому кварталі очікується прийнятті нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та необхідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів.

 Четвертий квартал – прийняття актів, спрямованих на виконання названих законів.

Завершиться реформа в 2020 році проведенням восени місцевих виборів на новій територіальній основі громад.

 

У вас недостатньо прав для коментування.