HomeНовиниУ ВарашіУ місті Вараш відбувся мирний попереджувальний мітинг працівників РАЕС (+фото)

У місті Вараш відбувся мирний попереджувальний мітинг працівників РАЕС (+фото)

( 0 Votes )

12 квітня у місті Вараш, що є супутником Рівненської АЕС відбулась мирна попереджувальна акція протесту працівників підприємства, під час якої багатотисячний колектив висловив своє обурення несправедливим ставленням до атомної енергетики та промисловості України з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Під час вступного слова голова первинної профспілкової організації РАЕС Іван Мельник зазначив, що у цей день Атомпрофспілка організовала мирні попереджувальні мітинги в усіх містах-супутниках АЕС. Тому багатотисячні колективи відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом» могли долучитись до акції в позаробочий час та висловити свою думку стосовно ситуації, що склалась у атомній галузі. Як зауважив Іван Мельник, мета мирного попереджувального мітингу звернути увагу влади та всього українського суспільства на актуальні проблеми атомної енергетики. А саме, на різке зниження соціально-економічного рівня атомників на фоні дискримінаційного тарифу у порівняні з приватними енергогенеруючими компаніями. «Сьогодні НАЕК «Енергоатом» живе у борг. Рівень розрахунків ДП «Енергоринок» з НАЕК «Енергоатом» щороку погіршується. Лише за 2015–2017 роки заборгованість перед атомною експлуатуючою організацією зросла з 10,9 млрд грн до 12,7 млрд грн. Системне збільшення заборгованості додатково обтяжують й дискримінаційними рішеннями НКРЕКП. Торік встановлений тариф для Компанії переглядався тричі й в середньому становив 47,41 коп за 1 кВт. год, що є найнижчим тарифом у світі для атомних електростанцій. Сьогодні тариф для АЕС — 54,03 коп у той час як тариф приватних ТЕС становить 1,75 грн за 1 кВт/год! Було зменшено пріоритетні статті фінансування «Нове будівництво» (ЦСВЯП у зоні відчуження) — на 56%; «Підвищення безпеки енергоблоків АЕС» на 36%: «Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС — 50% і «Технічний розвиток, реконструкція, модернізація основного і допоміжного обладнання» — на 25%. Така ситуація унеможливлює продовження ресурсу і ставить під загрозу поточну експлуатацію енергоблоків».

Про тривожне становище ядерної галузі, яка наразі є однією із ключових складових енергетики й економіки країни, про відсутність розуміння щодо подальшого розвитку ядерної галузі, про її безпечну діяльність, а також відсутність мотивації атомників розповів голова цехового комітету реакторного цеху №2 Сергій Островний. «Синхронність та солідарність атомників лише підтверджує той факт, що далі вже нікуди мовчати. Ми вимагаємо від НКРЕКП справедливого тарифу, який буде достатнім для модернізації обладнання, проведення ремонтів, підвищення заробітної плати та забезпечення соціальних гарантій. Наші професіонали повинні працювати на Батьківщині за достойну оплату».

Члени Атомпрофспілки попереджають, що у разі невиконання й ігнорування владою вимог буде організовано і проведено масову протестну акцію у м. Київ. Також, Атомпрофспілка України як учасник міжнародних профоб’єднань рішуче заявляє про готовність відстоювати свою позицію, звернувшись до відповідних міжнародних організацій для реагування.

 
 
 
 
 
 
 

Управління інформації та зв’язків  з громадськістю Рівненської АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.