Визначальний для України тиждень

( 0 Votes )

Він окреслить та висвітлить спроможність, а головне, рішучість влади слідувати тим гучним заявам, які вона так рясно роздавала. У ці останні дні дві тисячі чотирнадцятого року треба прийняти законопроекти та постанови, що продемонструють не тільки українцям, а й закордонним спостерігачам чіткі та прозорі орієнтири, за якими здійснюватимуться реформи та перебудова країни. Адже із анонсованих владою реформ жодна не введена в дію. А ті, що нібито вже готові до застосування, не діють з огляду на різні обставини.

Тож тихе  незадоволення  європейських та американських друзів України вже вдається взнаки. Їх небажання підтримувати, точніше, фінансувати зміни у нашій  державі зрозуміле. Вони хочуть бачити процес реформування в дії, а не наміри. І саме це може стати для них підставою діяти за принципом «спочатку реформи – потім гроші».        

Саме на останній у цьому році  парламентській сесії, яка відбувається на цьому тижні, «під куполом» на Грушевського, були внесені важливі законопроекти та зміни до Конституції України. Головним серед них буде Бюджет на 2015 рік, який прийматимуть 30 грудня.

Високий тон для роботи законодавчого органу країни задав його керманич В. Гройсман. Він на погоджувальній раді фракцій Верховної Ради України заявив: «Жодних канікул бути не може. Ми будемо працювати. Я наполягаю, щоб цю сесію народні депутати працювали без канікул. Я хочу, щоб в комітетах Верховної Ради розпочалася професійна, фахова робота з формування і реформування національного законодавства». В.Гройсман зазначив, що Верховна Рада може пропрацювати до Нового року заради бюджету, і за потреби, він готовий «організувати невеликий святковий стіл».

У свою чергу Кабінет міністрів України підготував для голосування у парламенті  пакет з сорока законопроектів. Як повідомляє Урядовий портал, «у пакеті податкового, бюджетного та соціального законодавства передбачені кроки до легалізації заробітної плати і зменшення податкового навантаження на заробітну плату». На засіданні уряду у понеділок, 22 грудня, Прем’єр-міністр повідомив, що на даному етапі уряд не пропанує підвищення пенсійного віку, а також не пропанує і перегляду підходів у нарахуванні пенсій для спеціальних категорій пенсіонерів. До того ж, чинна система отримання пенсій для працюючих пенсіонерів залишається. Стосовно пенсій для студентів українських вузів А. Яценюк наголосив: «Стипендії зберігаються». Щодо ставки єдиного соціального внеску Прем’єр-міністр наголосив: «Ми пропонуємо це зробити упродовж трьох років. У 2015 році ставка єдиного внеску – 25%, у 2016 році – 20%, у 2017 році – 15%. Ми б хотіли зразу поставити 15%, але є невелика проблема – тоді пенсії нічим буде платити».

Ще однією парламентською родзинкою цього тижня повинно стати голосування за зміни до Конституції України, та внесення поправок до положення про Раду Національної Безпеки та Оборони (РНБО) та призначення її головою О. Турчинова. Думки народних депутатів та експертів з приводу  проекту цього закону (ще до його внесення у парламент) були діаметрально протилежні. 

Таким чином, вівторок 23 грудня – перший день сесійного тижня –повинен був дати відповіді на основні питання. Головна інтрига цього дня – голосування та прийняття бюджету на 2015 рік – з перших хвилин роботи парламенту була відсунута на другий план. Депутати вирішили не голосувати за весь документ в цілому, а спочатку розглянути його у комітетах і фракціях для підготовки своїх поправок. І у четвер, 25 грудня,  розглянути Бюджет у першому читанні, а проголосувати цей закон у цілому Верховна Рада має 30 грудня. Таким чином, результати  голосування за Бюджет-2015 ми дізнаємося у передостанній день грудня, а наслідки будемо відслідковувати (точніше, відчувати, у всіх сенсах) впродовж наступного року.

З огляду на важливість цього документу депутати змінили свій графік роботи. Вони проголосували за проведення пленарного засідання у неділю 28 грудня. За це проголосувало тільки 247 народних обранців. Дехто з депутатів взагалі говорить про початок розвалу новоствореної парламентської коаліції.

То, може, дійсно нам не потрібно 425 представників народу, з яких тільки половина згідна працювати без вихідних над такими вкрай, потрібними для країни документами?..    

Однак перший сесійний день останнього тижня цього року дав свої результати. Депутати підтримали законопроект президента України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості». Трьохсот трьома своїми голосами вони зняли з України статус позаблокової країни, відкривши таким чином можливість нашій державі приєднуватись до міжнародних військово-політичних об’єднань.

На що відразу (!) відреагувала Російська Федерація. Заступник міністра закордонних справ РФ Г. Карасін заявив наступне: «Це дуже серйозна помилка української влади, вона буде мати надзвичайно тяжкі наслідки для врегулювання внутрішньоукраїнського кризи»,  повідомило  ІА Росії «ТАСС». З огляду на таку реакцію, можна тільки вітати роботу Верховної Ради. Саме таких рішень країна чекає від них, у першу чергу в галузі економіки та соціального забезпечення населення. 

Надалі поставлений на голосування проект закону про внесення змін до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України" щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони» не набрав більшості голосів. Згідно представленого проекту, розширюється повноваження РНБО, змінюється її функція з консультативно-дорадчої на функцію прийняття рішень. А з огляду на те, що в РНБО входять найвищі посадовці держави, рада стає головним інститутом прийняття рішень. 

Як ми вказували вище, думки з приводу цього закону доволі суперечливі. Так, політолог В. Карасьов вважає, що: «Призначення головою РНБО О. Турчинова та розширення повноважень Ради безпеки – це правильний крок, адже у новій драматичній та складній геополітичній реальності, яка склалась навколо та всередині України, на певний час необхідний військово-політичний уряд. Цей уряд повинен бути таким, як і  економіко-політичний уряд, яким є Кабінет Міністрів».

Проте багато депутатів з різних фракцій парламенту виступили проти цього закону, побоюючись, що він надасть РНБО надто широкі повноваження. Особливо їх турбувала норма про те, що рішення РНБО будуть вводитися в дію указом Президента і будуть обов’язковими до виконання всіма органами виконавчої влади. Також документ передбачав суттєве розширення повноважень органу в різних сферах. Депутат від Радикальної партії Ю. Шухевич назвав це «державним переворотом», повідомляє Українська правда.

У підсумку за відправлення цього законопроекту на повторне друге читання проголосували 302 депутати. Проте Голова комітету з нацбезпеки та оборони С. Пашинський не виключає, що закон про РНБО знову внесуть на розгляд сесійної зали до кінця поточного тижня.

Початок сесії продемонстрував готовність як Уряду, так і Верховної Ради України принаймі дослуховуватись один до одного. У цьому вбачається позитивний знак, що вдасться прийняти проговорений Бюджет з поправками народних депутатів. І їх (народних депутатів) не будуть гнути через коліно заради прийняття потрібного владі рішення. І загалом ця недемократична традиція відійде в історію.

Проте хотілось би, щоб на майбутнє народні депутати та урядовці не залишали на останній робочий тиждень вирішення вкрай важливих питань.     

 

Олександр Трухачов , політолог, м. Київ,

 

спеціально для «Володимирецького вісника».

 

У вас недостатньо прав для коментування.