Кримська війна: ескалація конфлікту

( 0 Votes )

Хронологія подій; наслідки

1 березня у Росії Рада Федерації підтримала звернення свого президента Володимира Путіна та дала згоду на введення Збройних Сил РФ на територію Криму.

Формальною підставою для цього стало прохання про допомогу від усуненого 22 лютого від президентства України Віктора Януковича, оголошеного в розшук за масові вбивства громадян, які протестували проти його влади. Цьому неабияк посприяли масові заворушення та сепаратисьскі настрої, роздмухувані проросійськи налаштованими мітингувальниками.

До того моменту Росія вже декілька днів нарощувала військову присутність у Криму, начебто для захисту російськомовного населення та росіян Криму від «нашестя бандерівців з Києва, які там захопили владу».

1 березня РНБО України вирішила оголосити про приведення Збройних сил у боєготовність – і 2 березня в.о. президента України Олександр Турчинов увів його в силу. 

16 березня в Криму пройшов референдум про приєднання півострова до Росії. За возз'єднання з Росією проголосували 96,7% жителів Криму (або 1 млн. 233 тис.).

Масові протести пройшли у російських містах проти анексії Криму Російською ФедерацієюПізно увечері 17 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання незалежності Республіки Крим, а вже вранці 18 березня Дума ухвалила проект договору про приєднання Криму до Росії.

Також 18 березня Державна Дума Російської Федерації підтримала заяву «Про ситуацію в Республіці Крим», в якому депутати вітали вільне волевиявлення кримчан на референдумі і запевнили у сприянні забезпеченню безпеки населення республіки.

18 березня в Москві після проголошення послання Федеральним зборам у зв'язку із зверненням Криму про входження до складу Російської Федерації її президент Володимир Путін підписав з представниками Республіки Крим договір про прийняття до складу Російської Федерації. Фактично Росія почала третю світову війну на території України.

Увесь цей час впливові європейські видання попереджають світову спільноту, що «Захід має бути готовий до ескалації конфлікту в Україні у разі введення Росією військ на схід і південь України». Газети також пишуть про загрозу нинішніх агресивних дій Кремля в Україні для всього світу, коли одна єдина держава йде напролом, силою, порушуючи всі міжнародні закони і вироблені після Другої світової війни стандарти та правила світової безпеки.

Уже рочалася анексія національного майна держави Україна. Як повідомили в Російському союзі туріндустрії, посилаючись на слова нелегітимного міністра курортів і туризму Криму Олени Юрченко, у Криму націоналізують понад 130 туристичних об'єктів. Зокрема, йдеться про 119 державних об’єктів туристичної інфраструктури, міжнародний дитячий центр "Артек", 17 об'єктів "Укрпрофоздоровниці", а також про підприємство з видобутку лікувальної грязі Сакського родовища, інститут імені Сеченова в Ялті і 35 комунальних підприємств місцевих рад.

Тим часом Євросоюз відмовився визнавати анексію Криму Росією. Президенти Ради ЄС Херман Ван Ромпей та Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу виступили із спільною заявою, в якій констатували, що ЄС не визнає анексію Криму Росією. "Суверенітет, територіальна цілісність і незалежність України повинні дотримуватися. Європейський Союз не визнає як законність референдуму в Криму, так і його результати. Європейський союз не визнає і не визнаватиме анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією», – сказано в заяві, поширеній у вівторок у Брюсселі.

Крім того, представники ЄС повідомляють, що Рада ЄС обговорить ситуацію в Україні на своєму засіданні на цьому тижні і домовиться про єдину європейську реакцію.

Експерти Українського Незалежного центру політичних досліджень вважають, що ситуація в Криму була заздалегідь спланована Росією. "Зони нестабільності формувалися на пострадянському просторі впродовж багатьох років. Такі дії Росії – спроба утримати політичний, економічний контроль над певними територіями».

У Меджлісі кримськотатарського народу з часу протистояння не змінюють свою позицію, не визнають «договір про входження Криму і Севастополя до складу Російської Федерації» та закликають співвітчизників до спокою.

Масові протести пройшли у російських містах проти анексії Криму Російською Федерацією
 

Кримські татари також звернулися до Казахстану, Туреччини за підтримкою. Відтак "ми можемо отримати новий етап ескалації, нові санкції і формування антипутінської коаліції. Інакше світ у тому вигляді, до якого ми звикли, перестане існувати", – вважає Ігор Семиволос, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Тим часом конфлікт з Росією перейшов у воєнну стадію.

"Зараз він фактично переходить із політичної у воєнну стадію з вини російських військових", – сказав Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. По всій країні мобілізаційні групи при військкоматах перейшли на казармений стан і готуються до відправки у війська.

Військовослужбовці військових частин ЗС України, дислокованих в АР Крим, відтепер мають дозвіл на застосування зброї. Про це першому заступнику міністра оборони Росії генералу армії Валерію Герасимову повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Михайло Куцин. Куцин заявив, що події у Сімферополі, в результаті яких загинув український військовослужбовець і ще двоє були важко поранені, «пройшли за підтримки та безпосередньої участі російських військових, що дає підстави покласти відповідальність за цю трагедію на Збройні Сили Російської Федерації».

Нагадаємо, 18 березня у Сімферополі почався штурм фотограмметричний центр Управління центрального військово-топографічного та навігаційного Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України.

Українським військовим, дислокованих в Криму, буде надано статус учасників бойових дій. Про це заявив в.о. президента України Олександр Турчинов під час селекторної наради з командирами військових частин, дислокованих у Криму, повідомляє портал ZN.UA. "Ті умови, в яких перебуваєте ви, прирівнюються до бойових. І всі, хто сьогодні виконує свій обов'язок, хто залишився вірним присязі і вірним Україні, українському народу, безумовно, буде підтриманий нашою країною як учасник бойових дій", – сказав Турчинов.

 

Частина 2. Наслідки

За словами Тодора Цветанова, учасника спільноти «Громадське телебачення», ми повинні Путіну дякувати. За те, що він агресією в Криму створив національну українську ідею, яку ми самі не могли придумати 300 років. За те, що створили мега-рекламу Україні на весь світ. За те, що через агресивні дії Путіна Росія опинилася в міжнародній світовій блокаді (в тому числі і найдошкульнішій – економічній), ЦЕ РАНО ЧИ ПІЗНО СПРОВОКУЄ СОЦІАЛЬНИЙ ВИБУХ, СЕПАРАТНІ ЗАВОРУШЕННЯ І МАЙДАНИ У САМІЙ РОСІЇ. За те, що відродив з руїн українську армію за два тижні і показав на весь світ силу духу українського солдата: як можна без зброї зупинити армію агресора. За те, що буквально за пару тижнів засвітив всіх проросійських політиків і російських шпигунів в українському уряді. За те, що через агресію в Україні він з часом розвалить крихку федеративну Росію…

Однак чи готові ми насправді до бойових дій проти прекрасно озброєної, з неабияким бойовим досвідом російської армії? Як зазначають експерти (зокрема Юрій Романенко, якого ми тут і далі цитуватимемо), до ведення будь-якої війни в України ресурсів немає. За планом мобілізації у нас повинні видати військовозобов'язаним 5 млн. автоматів Калашникова. Реально на складах 800 тис.

«Крім того, наша армія ще морально не готова стріляти в росіян. Росіяни готові, а наші – ні. І нам вдалося перетворити цю слабкість в сильну позицію, яка зруйнувала плани Кремля. Весь світ захоплювався, як наші солдати у Бельбеку йшли без зброї на ворога. Це порвало весь світ. Це розумний і сильний хід слабкої сторони, який чудово вписався у глобальний медійний контекст. І чим більше буде таких розумних ходів, тим вище наші шанси відстояти свій національний інтерес».

Армія, чиї всі боєздатні вертольоти зараз знаходяться у складі миротворчих місій в Африці, а бойові літаки, які здатні повноцінно воювати, обчислюються одиницями. При цьому нам протистоїть армія, яка 20 останніх років перебуває у стані війни. Армія, яка тиждень тому провела навчання із швидкої передислокації великих груп військ для запобігання масованій терористичній загрозі. У ній брали участь 220 тисяч військовослужбовців, більше, ніж 400 бойових вертольотів, 150 літаків, 1800 танків і 60 кораблів. Це більше, ніж вся українська армія, разом узята.

Захід нічого робити не буде. У кращому випадку допоможе технікою вже після початку війни. Так, росіяни отримають міжнародну блокаду та економічні санкції. Але це буде потім, а ми, якщо сьогодні почнемо бойові дії, втратимо за два тижні половину країни і Київ. В найгіршому випадку Україна відкотиться аж до західних областей.

Отже, без ескалації збройного конфлікту з нашої сторони слід вичікувати, поки в жителів Криму та східних областей після ейфорії не настане похмілля, а українська влада та армія не зміцніє на усіх вертикалях. Адже і Росії, і Європі не треба спільних кордонів; їм потрібна буферна зона під назвою «Україна». Саме тому усі сторони зацікавлені сьогодні зберегти СВІЙ контроль над ситуацією в Україні. Саме тому нам Захід допоможе – щоб не опинитися віч-на-віч з могутнім російським агресором.

Ми готові воювати усіма методами, але час у даному випадку грає на руку нам, а не російським окупантам. Щоб ослабленій Україні лишитися в клубі впливових світових держав, потрібно «переставити мішень»: нехай сильний воює із сильним. Поки Європа не усвідомить, що після переділу України настане її черга, ми не дочекаємося від Заходу ніякої реальної допомоги…

Підготував Сергій СКІБЧИК

Матеріали по темі:

 

У вас недостатньо прав для коментування.