( 0 Votes )

 

Я ціную запіканки за швидкість приготування, нескладність і, звичайно, смак.  Набори продуктів звичайні, все, що є під рукою. На вечерю чи сніданок або на пікнік спробуйте приготувати

«Золота рибка»

4 філе минтаю, 2 цибулини, 200 г гарбуза, 3 яйця, 1 скл. кефіру. 1 ст. л. зелені до смаку, сіль.

В сковорідку, змащену олією,  виложити кусочки риби. На неї порізаний кусочками гарбуз (щоб накрив рибу), потім нарізану мілко цибулю і зелень. Все це залити сумішшю із кефіру, яєць і солі. Запікати в духовці 40 хв.

Картопляна запіканка.

В змащену жиром форму для запікання виложити шарами:

1 – нарізана відварена картопля;

2 – підсмажена цибуля;

3 – нарізана тоненько шинка;

4 – тертий сир.

Все залити соусом.

Соус: збити 2 яйця з 1 скл. сметани, посолити, поперчити. Запікати до готовності в духовці.

Гарячий салат «Курочка ряба»

Куряче філе нарізати кубиками, посипати улюбленими спеціями і обсмажити в маслі на великому вогні. Окремо тушкувати печериці (або будь-які гриби), додати спеції для грибів (можна грибну «Мівіну»). Підсмажити цибулю. Все змішати, додати 1 банку консервованої кукурудзи і майонез за смаком, перекладати у форму для запікання, зверху  натерти твердий сир. Запікати до готовності.

М’ясний торт «Індик»

0,5 кг індичого фаршу, 4 яйця, по 0,5 кг цибулі і моркви, 1 п. майонезу, по 0,5-1 скл. молока і борошна.

З фаршу, яєць, борошна, молока, солі замісити тісто, як густа сметана. Сковорідку змащувати жиром і випікати млинці. Цибулю, нарізану кубиками і натерту моркву підсмажити на олії. Млинці складати гіркою, перемазуючи майонезом та посипати цибулею з морквою.

Риба «Гурман»

1 кг філе оселедця посолити, поперчити і посмажити в олії. 3 цибулини і 5 морквин мілко нарізати ( натерти) і теж обсмажити в олії. Додати 0,5 скл. води і 3 ст. л. томатної пасти, сіль, перець і тушкувати. У вогнетривку форму викласти шарами рибу і овочі, горішній шар змастити майонезом і томатом. Запікати в духовці 20-30 хв.

«Ситий кум»

5-6 варених яєць, 5-6 цибулин злегка підсмажити, 4-5 скибок житнього хліба накраяти кубиками і  теж підсмажити.  Смажену рибу нарізати кусочками.  В глибоку сковорідку викладати шарами рибу, хліб з цибулею, яйця. Залити все сметаною, посипати зеленню кропу і запікати.

Запіканка з білого хліба і шпику (сала)

300 г черствого  білого хліба, 300 мл. молока, 100 г копченого шпику, 1 цибулина, 2-3 яйця, жир для змащування форми.

Нарізаний кубиками хліб залити сумішшю молока і жовтків. Додати обсмажену цибулю і шпик, сіль, перець і збиті на піну білки. Все перемішати, викласти у форму, змащену жиром і запікати в духовці. Подавати з томатним соком.

Запіканка з сиром і шинкою

Форму змастити маслом і  легенько посипати твердим сиром, натертим на тертці. З білого хліба зрізати шкоринку, накраяти кусочками. Кожен кусочок вмочати в молоко і викладати дно форми. Поверх викласти шинку, нарізану кубиками та посипати натертим сиром. Шари можна повторити, основне – щоби зверху був сир. Збити 3 яйця, додати 2-3 ст. л. молока, 2-3 ст. л. натертого сиру і залити цією сумішшю приготовану запіканку. Проколоти, щоб гарно просякли нижні шари і залишити на 10 хв. Потім  зверху натерти заморожене вершкове масло і  запікати в духовці  протягом 1 год.

«Морська піна»

500 г рибного філе, 100 г натертого твердого сиру, 2 білка, сіль, перець – за смаком.

Філе нарізати пластинками, посолити-поперчити. Білки збити в густу піну, додати сир. В змащену маслом форму викласти філе і залити збитою сумішшю. Запікати 10-15 хв. При температурі 200 С. Цікаво і смачно.

Овочева запіканка

300 г цвітної капусти, 3 морквини, 3 ст. л. зеленого горошку, 100 г спаржевої квасолі (можна взяти готову заморожену суміш), сіль. 2 яйця, 0,5 скл. молока, 2 ст. л. масла, 0, 75 скл. сухарів.

Відварити овочі до напівготовності, відцідити. Викласти в змащену маслом і посипану сухарями форму. Яйця збити, змішати з молоком і залити овочі, зверху положити тоненькі пластинки масла і посипати сухарями. Запікати в духовці до рум’яної шкоринки.

Із записника Лариси Сарницької.

У вас недостатньо прав для коментування.