( 0 Votes )

Незабаром всі православні християни будуть зустрічати найбільше свято – Великдень. Кажуть , в цей день сонце грає, танцює над горизонтом і радіє зі всім світом…

 Це свято родинне, тому всі обов’язково мусять зібратися за великоднім столом, тоді родина буде триматися купи протягом року. Отож кожна господиня заздалегідь готувалася: мила-прибирала,готувала смачні великодні страви. Обовязково пекла паску.

Існує безліч переписів, способів приготування, секретів. Рецепти передаються від бабусі до внучки і не завжди ними  діляться , щоб не зурочити паску.  Хліб освячувався моментом замішування та тими ритуалами, які пов’язані з дійством навколо тіста. Сьогодні ці елементи теж збереглися: коли господиня вимішує паску, бажано, щоб ніхто не заважав, не було ніяких чужих очей. В цьому сакральність, як і саме випікання в печі. Перед замішуванням господиня має вдягтися в усе чисте, вмитися, запалити свічку , тричі прочитати «Отче наш» та «Богородице Діво» і попрохати Бога допомогти випікати паску. Для тіста брали тільки найсвіжіші продукти і найкраще борошно. Тісто має підійти тричі . Піч розпалювали торішньою свяченою вербою. Під час випікання  паски не бажано сидіти  -  «щоб паска піднялася» , грюкати чи голосно говорити – « щоб паска не впала», гарна паска символізувала погідний  рік для родини. Після того, як виймали готову паску, в піч засовували руки і казали: "Дай Боже рукам таку ж силу і таку ж міць, як тим пасочкам". А потім намагались підняти до печі ноги, і також примовляли: "І ноги зроби такі красиві і здорові, як ці паски". Вважалося, якщо так зробити, то Бог пошле здоров'я на цілий рік. А  водою,якою мили діжу чи миску після тіста , вмивалися, щоб «бути гарним як та паска».

Пропоную вашій увазі декілька переписів паски.

Паска жовтенька.

1л молока, 1л банка цукру, 8 яєць і 10 жовтків, 500г вершків домашніх, 200г масла, 3-4 ст.ложки олії, 2 пачки дріжджів(по 100 г), дрібка солі, ваніль, родзинки, борошно(скільки вбере, але щоб тісто було ні рідкувате і не дуже туге).

Яйця добре збити з цукром, додати у тепле молоко, в якому розведені дріжджі, вилити вершки, додати масло, олію, сіль ваніль, борошно. Замісити, поставити в тепле, без протягів місце на 3-4 години і періодично присаджувати. Потім викласти на стіл на 1 годину, поступово додавати родзинки( вимочені у теплій воді, а потім викачані в борошні) і добре виминати, доки тісто не буде пищати. Потім викласти у форми (на третину). Коли підніметься до верху, поставити у попередньо розігріту духовку і випікати в залежності від форми від 15 хв до 1 години.

Паска польська.

1 л молока, 3-4 скл. цукру, 200г масла,10 яєць, 5 жовтків, 1 скл. олії, 150г дріжджів,сіль, ваніль, 200г родзинок, 50 г горілки, борошно, скільки візьме, щоб тісто було молоде.

Добре збити яйця з цукром, додати тепле молоко з розтопленим маслом, ваніль сіль,розчинені дріжджі, горілку. Замісити тісто, поступово додаючи пів склянки олії. Місити 30 хв. Поставити в тепле місце, щоб підходила. Ще раз обмісити, додавши решту олії і знову дати підійти. На це все має бути 5 – 6 годин. Виробляти паски. Пекти в печі 45- 60 хв.

Смачна паска «як пух»

300г сметани, 300г масла, 250 мл топленого молока, 3 склянки цукру (по 220 мл), 5 яєць, 2 жовтки, 100г дріжджів, 1 ч. ложка солі, 3 пачки ванільного цукру, цедра 1 апельсину, білі і чорні родзинки, цукати  — 200г, Приблизно1,4 кг борошна вищого гатунку, 1\4 склянки олії,1 жовток для змазування

Яйця і жовтки збити вінчиком з цукром, але не фанатично(до піни), а щоб просто гарно перемішалось. Додати дріжджі гарно вимішати. Додати сметану і топлене молоко. Для того, щоб зробити топлене молоко, треба молоко закип«ятити і поставити його томитися на маленькому вогні протягом 2 годин під закритою кришкою, періодично помішуючи. Можна томити в духовці або налити молоко в термос на 6-8 годин. Молоко має набути коричнуватого кольору і специфічного смаку і запаху . Додати масло кімнатної температури, порізане на шматочки. Гарно перемішати. Поставити в тепле місце, накривши рушником, на 12 годин. Найкраще на ніч. До опари додати цедру, помиті і обсушені родзинки, цукати, ванільний цукор. Поступово додавати просіяне борошно. Спочатку замішувати тісто дерев»яною ложкою, а потім — руками. Місити бажано не менше 30 хвилин. Додаткового борошна не додавати, а руки змащувати олією, щоб менше липло, бо тісто виходить м«яким, трохи липким.  Накрити тісто чистим рушником і поставити в тепле місце на 1,5 години. Тісто підросло. Викладати тісто у змазані простелені кулінарним папером формочки на 1\3 висоти. Поставити в тепле місце до того моменту, поки тісто не виросте на усю висоту(приблизно 45 хвилин. Змастити паски зверху жовтком, розчиненим декількома краплями холодної води. Випікати при 190*С приблизно 45 хвилин(усе залежить від величини формочок). Тому треба орієнтуватись на смачний запах з духовки і золотистий колір випечених пасок зверху.

Паска сирна.

сир кисломолочний 450-500 г, масло вершкове   200 г, жовтки яєчні 3 шт., цукор 1 склянка, сметана (домашня)150 мл, цукати, родзинки, ваніль

Розтерти масло «добіла», розтираючи почергово додавати цукор, ваніль, жовтки, сир протертий через сито, родзинки, курагу, сушену вишню, вершки все ретельно перемішати викласти на марлю, складену у декілька шарів, у формі і поставити під прес на холод 12-24 год.

Паска сирна печена.

сир кисломолочний 500-600 г, масло вершкове 150 г, жовтки яєчні 5 шт., яйця 5 шт, цукор 1,5- 2  склянки, сметана (домашня) 150 мл, цукати, родзинки, ваніль, сіль

Всі складники  розмішати, як в попередньому рецепті , додати сир , перетертий через сито. Гарно перемішати. Викласти в форму, змащену маслом. Пекти в печі приблизно 2- 2,5  години . Спечена паска має приємний світло- коричневий колір. Залишити схолонути на ніч у формі.

У вас недостатньо прав для коментування.