HomeНаше життяПро те, що хвилюєСмітники – дзеркало людської байдужості (+фото)

Смітники – дзеркало людської байдужості (+фото)

( 0 Votes )

Два тижні тому разом із землевпорядником Валерієм Волощуком ми провели рейд по перевірці окраїн селища на наявність стихійних сміттєзвалищ та проінспектували офіційно діючий полігон твердих побутових відходів.

Целофан на деревах, купа обгорток, пластику – таку картину можна було тоді побачити на узбіччі дороги в напрямку Жовкинь поблизу офіційного смітника. Виконуючий обов’язків директора КП «Аква» Сергій Савчук пообіцяв, що за 10 робочих днів територія сміттєзвалища матиме належний вигляд.

Сьогодні обочини дороги, що пролягає поруч із сміттєзвалищем, вже приємно тішать: на деревах майже немає целофанових кульків, а на узбіччі прибрали пластикові пляшки та різнокольорові обгортки. На жаль, на сміттєзвалищі та безпосередньо коло в’їзду у ворота ситуація кардинально не поліпшилася – побутові відходи там і далі громадяться бридкими купами та нав’язливо впадають у вічі.

З настанням весни і сміття побільшало. Ми вирішили проїхатися окраїнами селища та місцевими дорогами, аби оцінити чистоту там.

Ліс поблизу офіційного сміттєзвалища у Володимирці. Сміття просто-таки рясніє, ніби проситься прибратися. Напевно, стільки наносив його сюди вітер з тамтешнього полігону по захороненню побутових відходів, які давно вже ніхто не захоронював.

 

 

 

Дорога на Каноничі. Тут порівняно чисто, лише де-не-де валяється пляшка з-під пива чи інші побутові відходи. За вузькоколійкою на узбіччі лежать повні мішки із сміттям: хтось таки взявся прибрати цю територію. Можуть – коли захочуть!

 


 

Дорога на Красносілля. Найбільше, що кидається в очі, – галявина. Судячи з того, скільки там сміття, не одні ми її помітили. Підійшовши ближче, тут можна помітити купу целофанових кульків, пляшок, пластмасових стаканів. Дуже гарне місце для відпочинку, якби не сміття…

 

 

 

Дорога на Антонівку. За кількасот метрів від Володимирця у кущах, де змита помпами земля, видніється яма, наповнена пляшками з-під пива. Її дуже добре видно з дороги. Мийники бурштину мало того, що змивають землю, то ще й засмічують її.

 

Жовкині. Донедавна при в'їзді у село з правого боку виднілася купка сміття, яка з часом збільшувалася. Тут є основне сміттєзвалище, але хтось вирішив, що його замало,  тому створив ще одне. Два тижні тому засмічену ділянку прибрали. Однак чи надовго вона залишиться чистою?

Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів – кругообіг речовин у природі. Адже, вилучаючи з природи чимало речовин, людина змінює їх до невпізнанності, повертає у природу у вигляді сміття, яке не розкладається на вихідні речовини природнім шляхом. Окремі побутові відходи будуть забруднювати землю десятиліттями, а деякі – навіть століттями. Так, металева банка з-під консервів розпадається лише через 10 років, перепалена металева банка – за 5 років, обгортка від цукерок – за 20, алюмінієва банка – за 200 років. Розкидані повсюди поліетиленові пакети не розпадатимуся упродовж 300 років, пластикові пляшки – 500, а викинуті скляні пляшки можуть пролежати аж до 1000 років.

У тому ж сусідньому Кузнецовську проблем із прибиранням міста не існує: повсюди стоять урни і смітники, які обслуговують комунальники та власники територій. Хоча по околицях, коло гаражів, у лісках і посадках та у прибережній зоні річки Стир теж трапляються невеликі стихійні смітники, залишені містянами на місці пікніків – але не в такому масштабі, як під Володимирцем.

– Як таких проблем із сміттям та стихійними сміттєзвалищами ми не маємо. У нас діє один полігон по захороненню побутових відходів – сюди й відвозять відходи з міста. Також два рази в день містом їздить комунальний транспорт, який забирає сміття. Це входить в тариф на оплату комунальних послуг, – розповів начальник Кузнецовського міського комунального підприємства Роман Саушкін.

Чому ж у нас по селах настільки сумна ситуація з порядком на вулицях? Напевно, частково проблема набула такої гостроти і через байдужість людей. Складається враження, що дехто або не знає про шкоду смітників для екології, або просто не вміє культурно себе поводити.

Мабуть, проблема ще й у вихованні. Адже дітей до порядку потрібно привчати змалку. Чомусь більшість батьків дбають, аби дитина не робила безлад у дома. То, може, варто з дитинства вчити малюка не робити цього й на вулицях?

Ольга ПЕШКО.


 
 

У вас недостатньо прав для коментування.