HomeНаше життяПро те, що хвилюєДіти не відвідують школу: хто винен?

Діти не відвідують школу: хто винен?

( 0 Votes )

Шановні батьки! За останні роки склалася доволі сумна статистика невідвідування дітьми школи без поважних причин, погана поведінка учнів під час навчання, грубість, невихованість та неповага до вчителів. На жаль, дуже часто батьки не йдуть назустріч вчителям та працівникам соціальних служб у вирішенні названих проблем. Мотивують просто: «це ваша робота, ваші проблеми, ваша відповідальність і ви цим переймайтеся». Говорячи так, вони забувають про власну відповідальність і власний обов’язок як перед дітьми, так і перед державою.

 

Законодавство України чітко регламентує, що загальна середня освіта є обов’язковою. Відповідальність за виконання вказаних законодавчих норм  покладається на батьків. У частині 5 статті 6 Закону України "Про загальну середню освіту" вказано, що «відповідальність за здобуття повної загальної середньої освіти дітьми покладається на їх батьків, а дітьми, позбавленими батьківського піклування, - на осіб, які їх замінюють, або навчальні заклади, де вони виховуються». А «злісне ухилення батьків від виконання обов'язків щодо здобуття їх неповнолітніми дітьми повної загальної середньої освіти може бути підставою для позбавлення їх батьківських прав» (ст. 47 того ж закону).

За Кодексом України про адміністративні правопорушення, «ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Стаття 150  Сімейного Кодексу України вказує, що батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

 

Зважаючи на вищенаведене, зрозуміло, що забезпечення відвідування навчальних занять та отримання загальної середньої освіти дітьми є обов’язком батьків, а не бажанням. Тільки власним належним вихованням та співпрацею із вчителями та суб’єктами соціальної роботи можна позбутися сумної статистики невідвідувань школи та покращити якість навчання дітей.

Батьки повинні розуміти, що освіта насамперед потрібна їхнім дітям. І чи знадобиться вона в майбутньому чи ні, це також вирішувати не батькам. Діти, підростаючи, починають дивитися на світ під іншим кутом, мають власні наміри і плани щодо влаштування подальшого життя. І нікому іншому не дано це передбачувати, а шкільні роки не повернеш, і освіта, здобута в школі, ніколи не стане зайвою.

О Руднік,

спеціаліст І категорії Більськовільської філії РЦ СССДМ.


 

 


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.