HomeКультураОфіційноФестиваль народної творчості, історії та побуту "Красносільські вітряки"

Фестиваль народної творчості, історії та побуту "Красносільські вітряки"

( 0 Votes )

22 вересня у селі Красносілля Гощанського району відбувся пятий обласний фестиваль народної творчості, іторії та побуту «Красносільські вітряки». Участь у ньому взяв і народний аматорський колектив «Золота осінь» Рафалівського КДК (керівник Софія Жук), виступ якого глядачі сприйняли гарячими оплесками.

      У мальовничому куточку Гощанщини, серед сіл, садів і лісів, господарем свята став величавий свідок минулого – справжній красносільський вітряк. Побудований чехом Іваном Клічником ще у 1895 році, він зберігся донині як один із найстаріших в Україні. Ця пам’ятка деревинної архітектури належить до різновиду степових млинів.

      Святкове дійство проходило на галявині біля красносільського красеня-вітряка, адже ця мальовнича місцина оберігає історію рідного краю. Побувавши тут, поринаєш в атмосферу давніх звичаїв та обрядів. Тож якраз до цього величного раритетного млина й  поспішали господарі гощанського краю і за традицією ще до початку святкового дійства встановлювали курені сільських культурно-дозвіллєвих комплексів Гощанщини. У тих куренях гостей пригощали всілякими напоями, запашними пиріжками і стравами, приготовленими за стародавніми рецептами.

Гостям та учасникам фестивалю цікаво було оглянути виставку оберегів. На вогнищі у казані готувалися куліш та уха, якими смакували всі бажаючі. Саме ж свято продумали до дрібниць: жителі села в історичному одязі, реконструкція тодішнього побуту, пісні і танці згідно з традиціями українського народу. Незабутнє враження залишила екскурсія до вітряка, якому понад сто років.

Вкотре довелося побачити, як фольклорне свято згуртовує людей і наскільки вражає своєю самобутністю та творчим піднесенням. Отож наші майстрині сцени дуже задоволені  і щиро вдячні організаторам такої пам’ятної поїздки, зокрема начальнику відділу культури і туризму Валентині Пінчук та в.о. директора РБК Надії Кравчук.

 

народний аматорський колектив «Золота осінь» Рафалівського КД

 

        Людмила СТРІЛА,

        методист Володимирецького РБК.

       На знімку: виступає «Золота осінь».

 

У вас недостатньо прав для коментування.