HomeНовиниРАЕС повідомляєТурецькі старшокласники переконалися в безпечності Рівненської АЕС

Турецькі старшокласники переконалися в безпечності Рівненської АЕС

( 0 Votes )

 

Втретє гостями інформаційного та навчально-тренувального центрів Рівненської АЕС стали педагоги й учні старшої школи м. Мерсін (Туреччина), які в рамках міжнародної програми Європейського Союзу «Erasmus+» переймають освітній досвід у школярів Володимирецького районного колегіуму.

За словами Тетяни Бзіти, вчителя англійської мови Володимирецького районного колегіуму, співпраця українських та турецьких освітян розпочалась ще в 2018 році. Наразі з метою обміну досвідом Україну відвідала вже третя група гостей з Туреччини, до якої увійшли старшокласники та їхні вчителі освітніх закладів природничого спрямування м. Мерсін. У свою чергу, школярі колегіуму також матимуть нагоду повчитись в турецькій школі під час обмінного візиту в травні цього року.

В інформаційному центрі РАЕС «Полісся» екскурсантам розповіли про історію будівництва і розвитку Рівненської АЕС та її міста-супутника, а також принципи роботи основного обладнання електростанції. Неабияк вразили учнів макети енергоблоку з реактором ВВЕР-440, тепловиділяючої збірки та градирні. Також гості ознайомилися з різноманітними експозиціями, творчими доробками учнів ПТУ РАЕС, знаковими історичними світлинами.

У навчально-тренувальному центрі відвідувачам пояснили принцип роботи реактора, на прикладі повномасштабних тренажерів ПМТ-440 та ПМТ-1000. Продемонстрували як працює енергоблок у разі збою або відмови обладнання, а також якими знаннями та уміннями має володіти персонал РАЕС, аби робота підприємства була максимально безпечною та ефективною.

Мурат Оз, вчитель англійської мови старшої школи м. Мерсін зауважив, що основною метою перебування турецьких школярів в Україні стало знайомство з її культурою, традиціями, системою освіти. «Це вже третій візит до України. Ми вражені вашою щирою гостинністю. Ми дізналися багато цікавого про українські традиції, звичаї та архітектуру. Дуже вразила екскурсія на Рівненську атомну електростанцію. Відповідно до планів нашого уряду, в Туреччині експлуатуватимуться дві атомні електростанції, одна з яких – АЕС «Аккую» будується у нашому місті Мерсін. Тому нам надзвичайно цікаво було дізнатися про принципи роботи електростанції, навчання персоналу та безпечність виробництва», – прокоментував Мурат Оз.

Сімнадцятирічна школярка з м. Мерсін Еліф Екінчі висловила своє щире захоплення рівнем підготовки персоналу Рівненської АЕС. «Сьогодні я вперше побувала на АЕС, де нам продемонстрували наскільки серйозним підприємством є атомна електростанція та наскільки відповідальним – персонал РАЕС. Зокрема, мені дуже сподобалась Україна. Це – дуже красива країна, де живуть надзвичайно харизматичні, чуйні та гостинні люди. Також, мені до вподоби тутешня атмосфера й погода», – поділилася Еліф Екінчі.

В рамках відвідин найбільшого енергетичного підприємства західної України екскурсанти здійснивши об’їзд навколо РАЕС, побачили велич та масштабність її споруд, зокрема – градирень. «Мої знання про атомну енергетику, до візиту в Україну, були незначними. Але завдяки цікавій, пізнавальній та корисній екскурсії на РАЕС, я отримав вичерпну, достовірну та цінну інформацію про функціонування атомної електростанції. Вражає відкритість, чистота, безпечність та сучасність Рівненської АЕС. Я неодмінно ще раз навідаю Україну, аби уже більш детально ознайомитися з її культурою», – зазначив Ахмет Хакан Гунері, старшокласник старшої школи м. Мерсін.

Довідка: «Erasmus+» – програма Європейського Союзу на період 2014-2020 рр., що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Україна та понад 150 країн світу є країнами-партнерами Програми, а країнами-членами виступають 28 держав-членів ЄС. Бюджет програми на 2014-2020 роки складає 14,7 млрд євро.

Вікторія Шейкіна – кореспондент прес-центру РАЕС

Фото Надії Тимофєєнко

 

У вас недостатньо прав для коментування.