HomeНовиниОфіційноПродовольчий та енергетичний стан Володимиреччини

Продовольчий та енергетичний стан Володимиреччини

( 0 Votes )

 

Власна агропродукція є запорукою продовольчої незалежності регіону – наголошує Президент України Віктор Янукович. Одразу ж стає цікаво, як розвиваються справи сільського господарства в нашому районі. Розібратися в ситуації допоміг в.о. начальника відділу агропромислового розвитку РДА Андрій Мороченець.

– У 2013 році на території району спостерігається тенденція до збільшення виробництва валової продукції особистими селянськими господарствами, та при цьому сільськогосподарські підприємства району зменшили свої показники до рівня І півріччя 2012 року, – каже Андрій Іванович. Так, виробництво валової продукції с/г по всіх категоріях господарств за І півріччя 2013 р. становить 87,9 млн. грн., або 104,7% до відповідного періоду 2012 р., в тому числі зросло виробництво м’яса, яєць, молока. По всіх категоріях господарств зросла кількість поголів’я корів на 1%, свиней на 5,5%, птиці – на 7,4%. Проте в цілому скоротилось поголів’я великої рогатої худоби.

Знаю, що сьогодні досить складно оформити договори оренди землі. Відмічається й низька реалізаційна ціна с/г продукцї. Як це впливає на кількість посівних площ?

– Так, існує в нас така проблема. Через це в районі спостерігається зменшення посівної площі с/г культур; натомість площі посівів особистих селянських господарств зросли. Під врожай 2013 р. посівна площа с/г культур по всіх категоріях господарств становить 94,9% від посівної площі цього ж періоду 2012 року. Нині інвестиційні проекти в агропромисловий комплекс району не реалізовувалися через низьку оцінку інвестиційної привабливості наших с/г підприємств, роздробленості земельних часток (паїв). Проте, як і повсюди, у нас діють державні та районні програми з розвитку та підтримки агропромисловості. Ми постійно консультуємо агропідприємства, власників домогосподарств, надаємо їм практичні рекомендації щодо ремонтних робіт технічних агрегатів. Так, для збирання цьогорічного врожаю додатково залучено на договірних умовах 2 нових зернозбиральних комбайнів марки «CLAAS». В межах згаданих програм також працюємо над виплатами дотацій фізичним особам дотацій за утримання та збереження молодняку ВРХ. З початку року вже виплачено 319,6 тис. грн. (67% від нарахованої суми). Тим, хто утримує 3 і більше корів, частково відшкодовуємо витрати на закупівлю установки індивідуального доїння (вже виплачено 69% від нарахованої суми).

Що скажете стосовно земель запасу?

– З метою виконання протоколу проведення наради по реалізації в області національного проекту «Енергія природи» та «Енергія біомаси» проведено аналіз наявних земель запасу. Встановлено, що загальна площа земель, яка можлива для передачі їх у постійне користування ДП «ГрінЕнерго» для вирощування в районі енергетичної верби, становить 796 га.

Розкажіть, будь ласка, що це за проект?

– Цей проект на доручення голови облдержадміністрації розпорядженням голови РДА розроблений ще у 2012 році з метою створення промислових плантацій енергетичної верби задля економії традиційних паливно-енергетичних ресурсів і зменшення негативного впливу на довкілля. Під вербу на Володимиреччині відведено 9 га землі та виділено з районного бюджету 91 тис. 992 грн. В реєстр для одержання дотації за понесені витрати включене фермерське господарство «АВ-КОМ», що взялося орендувати дану ділянку протягом 10 років…

Зацікавлена ще й питанням енергозбереження в районі, завітала до головного архітектора району Олександра Марковця. Він розповів, що нині район націлений на перехід з вугілля на місцеві види палива – дрова, щепу, торфобрикет. Вони значно економлять кошти бюджету в опалювальний сезон. Так, технічна модернізація котелень з переходом на місцеві види палива забезпечила належний температурний режим у споживачів теплової енергії та забезпечила економію коштів на придбання палива в сумі 212 тис. грн. У 2012 році виконано ряд енергозберігаючих заходів в шкільних закладах, центрах дитячої творчості та закладах охорони здоровя загальною вартістю 3,4 млн. грн., за рахунок яких зекономлено 424 тонн умовного палива вартістю 363,1 тис. грн.

Олександр Миколайович зауважив: під час реконструкції школи в Мульчицях котельні були переведені на використання щепи, через що тепер мають найнижчу собівартість – 28,9 грн./м2 із забезпеченням належного температурного режиму (для порівняння: найвища собівартість у ДНЗ «Калинонька» с. Полиці – 176,4 грн/м2).

Такий же котел встановлено і в Городецькій ЗОШ; встановити подібні планується з часом у всіх школах району.

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.