HomeНовиниВ РайоніБуревій (+відео)

Буревій (+відео)

Буревій накоїв лиха на Володимиреччині

Ще зранку в понеділок синоптики оголосили штормове попередження по 5 західних областях України. Дивлячись на наслідки руйнівної стихії в Луганську, Києві, Одесі, Чернігові та інших містах, чомусь думалося, що нас ця біда обмине. Аж ні: ввечері у той же день ураган пройшовся і нашим районом. Лише кілька хвилин небесного гніву поруйнували те, що люди роками будували…

 


 

 

Розповідає сільський голова з Хиноч Вікторія МАРТИШЕВСЬКА:

– Усе сталося 12 червня десь біля 15.00. Спочатку почався сильний дощ, який вже за хвилину переріс у шквальний ливень, налетів скажений вітер. Ми ще такого не бачили: дощ ішов суцільною стіною, але не вертикальною, а … горизонтальною, за 3 метри нічого не було видно. Ще через хвилину ураганними чергами з неба посипався град. Вітер зривав покрівлі, ламав дерева і стовпи, трощив огорожі і дощаті сараї. Ураган закінчився так же раптово, як і почався, лише лив густий дощ. Все тривало буквально 3-5 хвилин, а лиха наробило стільки, що важко словами описати.

У час негоди ми всі були в сільраді. Коли вийшли, жахнулися: 30 відсотків покрівлі з сільради було зірвано. Одразу поїхали машиною оцінити наслідки руйнівного урагану. Дахи позривало і на школі, і на приватних обійстях. Центром не можна було проїхати від повалених дерев і гілляччя; висіли обірвані дроти електроліній. На одній вулиці дерева геть перегородили дорогу. Чоловіки одразу взялися їх різати та розчищати. Я тим часом подзвонила начальнику відділу з надзвичайних ситуацій райдержадміністрації Руслану Савсюку (вони якраз були на гасінні торфу у Жолудську) і доповіла про шкоду, заподіяну стихією.

Не чекаючи приїзду рятувальників, хиночани дружно взялися до ліквідації наслідків урагану. Працівники сільради, школи та жителі села громадою розчистили дороги, звільнили центр для проїзду. По всіх кутках допомагали потерпілим відремонтувати дахи, позичали один одному шифер та будматеріали.

До вечора слідів урагану майже не лишилося. Лише в одному кутку енергетики не встигли відновити електропостачання (це зробили на другий день). А 13 червня я звернулася за допомогою до голови Володимирецької РДА Володимира Ткачука та голови районної ради Василя Ковенька. Вони пообіцяли виділити кошти на ремонт покрівлі сільської ради та школи на позачерговій сесії. Отак гуртом і справляємося з усіма проблемами.

 

З доповідної начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій

Володимирецької райдержадміністрації Р. Савсюка начальнику управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації В. Симонюку:

 

11 червня 2012 року в період з 14 до 17 години на території Володимирецького району буревій пошкодив домогосподарства та об’єкти соціальної сфери в ряді населених пунктів району.

У с. Собіщиці – пошкоджено 5 житлових будинків та господарських будівель (зірвано близько 50 шиферин), внаслідок падіння дерев пошкоджено лінії електропередач;

в с. Воронки – пошкоджено 11 житлових будинків та господарських будівель (зірвано близько 350 шиферин), внаслідок падіння дерев пошкоджено лінії електропередач та один житловий будинок;

в с. Хиночі – пошкоджено 17 житлових будинків та господарських будівель (зірвано близько 520 шиферин), крім цього пошкоджено Хиноцький НВК та пришкільний садок (24 шиферини), зірвано близько 30% даху приміщення Хиноцької сільської ради разом з стропильною системою, внаслідок падіння дерев пошкоджено лінії електропередач;

у с. Степангород – пошкоджено 10 житлових будинків та господарських будівель (зірвано близько 300 шиферин), внаслідок падіння дерев пошкоджено лінії електропередач в тому числі одна лінія електропередач 10 кВ 4901«Степангород», відключено 17 ТП, 500 абонентів.

Внаслідок буревію в самих населених пунктах та між ними були повалені дерева на автошляхах; силами місцевих жителів їх розчистили, рух відновлено. Станом на 21 годину 30 хв. повністю знеструмленим лишався Степангород та частково Хиночі.
 

У вас недостатньо прав для коментування.