HomeНовиниВ РайоніВетеринарна медицина: на сторожі здоров’я

Ветеринарна медицина: на сторожі здоров’я

( 0 Votes )

 

З кожним роком зростає значення ветеринарної служби, адже на неї лягає величезна відповідальність за епізоотичне благополуччя в районі. Так, 31 липня 2012 року в селі Комишуватка Приморського району Запорізької області підтверджено діагноз на африканську чуму свиней. Негайно були сформовані групи спеціалістів для ізолювання хворих і підозрілих на захворювання свиней.

 

Щоб не допустити занесення збудни­ка у наш район та в своє господарство зокрема, необхідно вжива­ти таких заходів: утримувати свиней ізольовано, уне­можливлюючи контакт з дикими свиня­ми та доступ сторонніх осіб; не використовувати боєнські та харчові відходи для годівлі свиней; не купувати м'ясо та м’ясні продукти на стихійних ринках; перебуваючи у Російській Федерації та Республіці Білорусь у відрядженні або на сезонних роботах, не вивозити із собою м’ясних продуктів із свинини.

 

Мешканці та господарники, котрі утримують свиней, мають розуміти, що африканська чума становить велику загрозу сви­нарству району, а тому зобов'язані сприяти ветеринарним спеціалістам у проведенні профілактики захворювань свинопоголів’я. При виникненні будь-яких захворювань серед свійських чи диких свиней слід негайно повідомляти про хворобу ветеринарних спеціалістів та органи місцевої влади.

Працівники управління лісового госпо­дарства, користувачі мисливських угідь та мисливці при виявленні хворих або заги­блих диких свиней на території мисливських угідь зобов'язані також негайно повідомляти службу державної ветеринарної медицини.

У районі ветеринарну службу представляють управління ветеринарної медицини, районна державна лікарня ветмедицини, районна державна лабораторія ветмедицини, 2 лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, 1 дільнична ветлікарня, 6 дільниць та 7 пунктів ветеринарної медицини. Загалом працює 52 працівники, які контролюють епізоотичну ситуацію в районі, проводять обстеження, ідентифікацію, досліджують і лікують тварин.

 


 

На даний час в державній ветеринарній та фітосанітарній службі України проходять реформи. У найближчому часі до нас приєднають агентство з ідентифікації та реєстрації тварин, де ми зможемо повністю відслідковувати рух тварин з одного господарства в інше.

Розпочата реорганізація в управлінні ветеринарної медицини, на яке буде покладено контроль та нагляд за всією харчовою продукцією.

Завдяки приватному тваринництву мережа надання сервісного обслуговування розширилася приватними лікарями ветеринарної медицини за ліцензіями. Особливо хочу відмітити Анатолія Ляшка (с. Кідри), Віталія Медведського (м.Кузнецовськ).

Слід відмітити роботу державних установ ветеринарної медицини району, а саме: колектив Каноницької дільниці (завідуюча Лідія Неродик), Н.Рафалівської дільниці (завідуюча Ніна Савчук) та В. Цепцевицької дільниці (завідуюча Олена Китун).

 


 

Наш район вільний від особливо небезпечних хвороб списку «А», тож завдання ветмедицини – не допустити занесення інфекційних захворювань на територію району.

Слід зазначити, що Володимирецькою районною лабораторією ветмедицини та лабораторіями ветсанекспертизи на ринках проводиться суворий контроль продукції, зокрема рослинної та тваринницької, аби на стіл наших споживачів не потрапили продукти сумнівної якості.

Отож щиро хочу подякувати всім працівникам ветеринарної медицини району, особливо ветеранам праці,які перебувають на заслуженому відпочинку та побажати міцного здоров’я, щастя, радості. Нехай у ваших домівках панують мир та злагода, а в душах вистачає добра та милосердя для всіх, хто вас оточує.

Олександр ПЕТРУК,

начальник управління ветеринарної медицини у Володимирецькому районі.

 

 

Шановні ветерани, працівники ветеринарної медицини району

Щиро вітаємо Вас  з професійним святом – Днем працівників ветеринарної медицини!

 

Прийміть вітання найщиріші наші

І побажання в цей святковий день,

Щоб від життя Ви мали світлу радість,

А ще любов і шану від людей.

Хай щастя вікує у Вашому домі

І радість хай буде завжди,

Здоров’я міцного і щедрої долі

Хай Бог посилає на довгі роки!

 

Адміністрація та профспілковий комітет ветеринарної служби району

 

У вас недостатньо прав для коментування.