HomeНовиниВ РайоніВолодимирецькому ВПУ №29 виповнилося 50 років (+фото)

Володимирецькому ВПУ №29 виповнилося 50 років (+фото)

( 0 Votes )

 

7 жовтня свої іменини відсвяткувало  Вище професійне училище №29 смт Володимирець. На урочисту подію в актову залу зібралися ветерани училища, почесні працівники та учні закладу.

Привітати присутніх прийшли голова районної ради Василь Ковенько та т.в.о. голови райдержадміністрації Анатолій Рижий. Під час святкового концерту згадували здобутки училища, нагороджували працівників, кращих майстрів та викладачів училища.

Колись вступати до ПТУ було соромно. Вважалося, що до професійно-технічних училищ забирають лише двієчників. Нині  багато ПТУ стали ВПУ. Вони  випускають достойних робітників, що стають прекрасними будівельниками, електрозварювальниками, електромонтажниками, кондитерами, кухарями без яких сьогодні на ринку праці неможливо обійтися.

Яскравим прикладом успішної робітничої кузні є  ВПУ №29 смт Володимирець – одне з кращих училищ в області. 50 років поспіль навчальний заклад дає робітничі навички багатьом дівчатам і юнакам. Тут основний будівничий напрямок. Щорічно керівництво намагається зробити все для того, аби отримати ліцензії на нові професії. Цьогоріч відбувся набір на такі професії – опоряджувальник будівельний, монтажник санітарно-технічного устаткування, електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж, електрозварник ручного зварювання. Також  діє напрям громадського харчування, є група операторів з обробки інформації та програмного забезпечення, де юнаки та дівчата опановують знання і вміння у роботі з комп’ютерною технікою і програмним забезпеченням. На сьогоднішній день училище має потужну матеріально-технічну базу. Зокрема, й навчальна база для будівельників теж одна з кращих в області.

Валерій Боровик на посаді директора – десять років. Каже, за ці роки багато чого вдалося змінити і покращити. Зокрема, осучаснити майстерні закладу. За ці роки функціонально обновили 14 майстерень. Змогли придбати необхідне обладнання, тренажери, створили 8 нових навчальних кабінетів. Чимало роботи зроблено і в учнівському гуртожитку, аби дітям було комфортніше тут жити. Нині у планах – оновлення деревообробної майстерні. Тривають роботи по створенню навчального ресторану, а також створення майстерні для підготовки водіїв. Директор охоче ділиться планами на майбутнє, бо впевнений у їх реалістичності і перспективності.

– Найголовніше для мене як для директора – зберегти цей заклад в районі, щоб училище працювало та розвивалося. Сьогодні в нашій державі страшна економічна криза. Її найбільше відчувають саме заклади професійної освіти. Адже коли економіка стоїть, кваліфікаційні робітники не можуть знайти робочого місця для себе. Ми ж робимо все для того, аби училище розвивалося, а наші випускники мали попит на ринку праці. Пробуємо реалізувати себе в проектній діяльності. Розробили два проекти: «Покращення підготовки кваліфікованих робітників Волинського субрегіону», «Проблеми професійно-технічної освіти та очікування роботодавців щодо підготовки кваліфікованих кадрів навчальних закладів на території західної України». В рамках обох проектів майстри виробничого навчання мають можливість розвиватися, приймати участь в роботі виставок, семінарів, конкурсів на покращення матеріально-технічної бази.

Крім того, заклад активно співпрацює з вищими навчальними закладами, зокрема, з Національним університетом водного господарства та природокористування, Глухівським національним педагогічним університетом імені Олександра Довженка та Львівським коледжем харчових технологій.

Як і кожен заклад, Вище професійне училище №29 смт Володимирець  має випускників, якими можна пишатися. Серед них – меценат Віктор М'ялик, який нині постійно допомагає закладу, голова Володимирецької ПМК-173 Володимир Троцюк. Тісно співпрацює ВПУ №29 смт Володимирець з КП «Володимирецький агропромбуд», КП «Аква», де також  працюють випускники училища. Чимало вихованців трудяться у Володимирецькому лісгоспі в деревообробному цеху.

Не варто забувати й про тих ветеранів, педагогів і майстрів, які  виховали ціле покоління робітників. Своїм колективом директор задоволений, каже, що всі хороші. Проте найкращими є будівельники. Виділяє і найбільш ідейних, які наполегливо працюють, постійно створюючи щось нове. Серед них Марія Кньовець, яка працює в училищі мало не все своє життя – 43 роки, Віталій Ващеня, Василь Русін, Руслана Веремчук, Юлія Сидорчук, Іван Крисюк.

Якщо говорити про проблеми, які стосуються училища, то найголовнішими з них для директора є відсутність нормального фінансування з бюджету та скорочення робочих місць. До кінця так і не зрозуміло, яку нішу повинна займати професійно-технічна освіта у реформах Міністерства освіти.

Нині закладом найбільше стали цікавитися випускники 9 класів. Вони мають можливість отримати знання з різних професій, обрати подальшу путь. Для цього вони мають можливість під час навчання їздити до ВНЗ на дні відкритих дверей. Багато хто після училища успішно здає ЗНО і вступає в університети.

Директор не приховує, що найважче працювати з дітьми із неблагополучних сімей. До них треба постійно придивлятись. До кожного потрібно знайти свій індивідуальний підхід, адже багато з них замкнуті в собі. Щоб побачити їх, потрібно спілкуватися з ними. Аналізуючи 50-літню історію  училища, ловлю себе на думці, що це їм успішно вдається. Тож вітаємо колектив училища і ветеранів-педагогів з ювілеєм й бажаємо віри в завтрашній день, успіхів і здобутків на ниві профтехосвіти!

 

 
 
 

 

Ольга ПЕШКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.