HomeНовиниВ РайоніУ Володимирці вперше за 50 років не погодили фінансування на проведення мотоестафети. Але вона все ж відбулася. ОНОВЛЕНО!

У Володимирці вперше за 50 років не погодили фінансування на проведення мотоестафети. Але вона все ж відбулася. ОНОВЛЕНО!

( 0 Votes )

 

4 травня  відбулося засідання президії районної ради. Одним із питань для розгляду стало  святкування Дня пам'яті та примирення – 8 травня та Дня перемоги, зокрема проведення мото- та велоестафети.

На президії були присутні також учасники АТО, які вказали, що недоцільно сьогодні проводити мотоестафету із радянським змістом.

Депутат Олександр Бобрик запропонував, аби проведення мотоестафети перенесли на 24 серпня – День Незалежності України. Проте чи не найбільше питання полягало у фінансуванні. Після довгої дискусії депутати районної ради не погодили питання фінансування заходу 9 травня. Натомість запропонували живим ветеранам виділити з місцевого бюджету по 500 гривень допомоги до Дня Перемоги.

Через таке рішення президії цього дня вувечері було скликане термінове засідання розширеного організаційного комітету за участі представників районної ради. У малій залі засідань Володимирецької РДА вирішували проблемне питання і з'ясовували, чи є доцільність проводити мотоестафету.

-         -- Не буду говорити про мотивацію, депутати своє рішення мають приймати, як їм бажається. Єдине, що скажу – бюджет району за 4 місяці перевиконаний на 3,9 млн гривень. Такого перевиконання не було ніколи. На жаль, 25 тисяч гривень на проведення заходів мотоестафети не було знайдено. Основною мотивацією було те, що  краще кошти витратити на наших ветеранів, яких залишилося на весь район лише 16, -- зазначив на початку засідання голова Володимирецької РДА, Володимир Хоружий.

Окремі члени оргкомітету висловили власну думку стосовно скасування мотоестафети. Попри те, що мотоестафета як явище фактично віджила своє, практично кожен член президії наголошував на тому, наскільки цей захід є важливий для наших ветеранів, учасників бойових дій, працівників тилу та жителів району в цілому як виховний, патріотичний захід.

-        --  Стільки років був такий захід, на який люди йшли самостійно – ніхто їх не кликав, не просив, не гнав. Вони самі масово сходилися.  У нашому районі лишилися одиниці учасників бойових дій. Я вважаю, що поки живі ці люди, ми повинні проводити мотоестафету, адже вона дуже важлива для кожного ветерана як символ перемоги над нацизмом у тій далекій війні, - висловив свою думку селищний голова Олександр Осмолович.

У результаті члени оргкомітету проголосували за проведення вело та мотоестафети. Наразі стоїть питання стосовно фінансування заходу. Шляхи вирішення фінансової проблеми члени оргкомітету знайшли через альтернативні джерела фінансування, не заборонені законодавством. Співпраця з благодійним фондом  "Наш край" Василя Яніцького, народного депутата України, якраз і стала запорукою проведення мотоестафети. Тож мотоестафета таки відбулася. Сподіваємось, з часом їй знайдуть достойну альтернативу (наприклад, велоестафету), щоб це питання не ставало політичним інструментом протистояння у суспільстві.

Коментують депутати Володимирецької районної ради

Олександр Бобрик:

-          Я вважаю, що недоцільно проводити мотоестафету 9 травня. Колись два диктатори заволоділи цим світом – Гітлер і Сталін. Відповідно, створили бійню, в якій загинула велика кількість людей. Зараз влаштовувати в цей день усі ці п’янки не доречно. Мотоестафету як родзинку нашого району я пропоную перенести на 24 – серпня. А проводити її 9 травня – це показово.

Володимир Турчик:

-          Я пропонував ще у минулому році перенести святкування на 8 травня – День пам'яті та примирення. Все таки це важливий момент в історії, і його не варто забувати. Святкування 9 травня – це радянська традиція, не варто до неї повертатися. Мотоестафету теж варто, на мою думку, перенести на 8 травня. Не проголосували за фінансування, бо тут є свої нюанси – голосування на президії як такого нема. Більшість висловила свою думку: не варто виділяти кошти на проведення мотоестафети. Як на мене, то хай би виділили гроші. Тим більше, це не така велика сума.

Олександр Першута:

-          Як такої доцільності у проведенні мотоестафети я не бачу. По-перше, ветеранів у нашому районі лишилося не так вже й багато – 16, а по-друге, мені здається, що краще в цей день виділити більшу до допомогу нашим ветеранам, аніж організовувати мотоестафету. Її варто перенести на 24 серпня – День Незалежності. Бо виходить так, що на 9 травня люди збираються і святкують, а на день Незалежності переважна більшість людей    у полі. Це не правильно.

  9 травня. Люди збираються у центрі Володимирця, попри холодний вітер, дощ і град. Чекайте наших фоторепортажів і відеосюжетів у нйближчі години!

Ольга ПЕШКО.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.