HomeНовиниВ РайоніВолодимирчанка Катерина Мамчич здобула ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі МАН (+фото)

Володимирчанка Катерина Мамчич здобула ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі МАН (+фото)

( 0 Votes )

Успішна фіналістка конкурсу МАН Катерина Мамчич: «Це таке відчуття, ніби ти в баночці, де тобі добре…»  

Минулого тижня у скромній, проте затишній атмосфері вихованці та керівники гуртків Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва щиро вітали із черговою перемогою вихованку закладу, 11-класницю першої райцентрівської школи Катерину Мамчич.

Школярка здобула ІІ місце у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у 2018 році з педагогіки (відділення філософії та суспільствознавства), показавши високий результат упродовж усіх етапів випробування та гідно представивши не лише заклад, рідний край, але й Рівненщину в цілому.

Власне, Катерина стала єдиною представницею Володимиреччини, яка досягла такого високого результату у змаганні робіт МАН.

Як нам стало відомо, усього на заключному етапі конкурсу було представлено 1170 науково-дослідницьких робіт учнів МАН. З них 67 школярів поїхали додому із золотими медалями, «срібло» розділили 194 учасники (однією з яких і стала Катерина Мамчич), а «бронзу» Всеукраїнського конкурсу-захисту заслужило 312 юних дослідників. Учасників, які отримали друге і третє місця, нагородили медалями одразу після оголошення результатів. Абсолютні переможці ж свої атрибути першості отримали наступного дня ‒ на урочистому закритті конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів ‒ членів Малої академії наук. Абсолютно кожен з учасників змагання поїхав додому щонайменше із великим досвідом, що назавжди залишиться у дослідницькому житті юних МАНівців і невідомо, на які розробки і розвідки надихне молоде покоління науковців.

Аби порадіти перемозі та влаштувати невеличке, майже сімейне свято для Катерини, до Будинку школярів у час, коли відбуваються заняття, завітали спеціаліст районного відділу освіти Інна Креденсир, керівник благодійної фундації «Пагін милосердя» Леонід Ус та очільниця районного товариства Червоного Хреста України Галина Давидюк. Щоб сюрприз вдався, до «змови» долучили й незмінного керівника та наставника у дослідницький роботі Ганну Мирончук. Тож запросили усіх до актової зали, де й поділилися радісною новиною, попросивши винуватицю свята трохи розповісти про те, як усе відбувалося.

‒ Усе тривало 5 днів, ‒ емоційно та дуже щиро почала свою розповідь Катерина. – Я захищала роботу на тему «Вплив професійної орієнтації на мотивацію навчальної діяльності в учнів старшого шкільного віку». Ми мали змогу познайомитись та почути багато іменитих людей, серед яких були і нобелівські лауреати, й іноземні педагоги, видатні науковці, академіки, літератори, голови наукових відділень і журі МАН, представники посольств Франції та Польщі, тренери із розвитку особистості… А далі – тести, захист, очікування результатів…

 

Знаєте, я не очікувала. Не очікувала, але все ж надіялась. І ось оголошують нашу секцію. Третє місце – мене нема, я вже й розчарувалась. Друге місце називають… Одне прізвище, інше… Мене назвали останньою перед оголошенням того, хто виборов перше місце. А в мене було якесь заціпеніння. Вийшла я з нього, коли дівчинка поряд штовхнула мене під руку і запитала: «Це ж тебе оголошують? Ти писала роботу з педагогіки? Виходь!» І лише тоді я почала розуміти, що відбувається. Виявляється, я в числі переможців! Перемогу ж отримав розумний і приємний хлопчина з Дніпропетровської області – я за нього дуже рада!

Як розповіла Катерина, усього за звання кращих у дослідницькій роботі з педагогіки змагалося 19 учасників. У загальній сумі балів Катерина поступилася першому місцю всього на 7,85 бала! Закриття урочистостей вів відомий в Україні шоумен Олександр Педан.

Каже, що дуже цікаво було спостерігати за тим, як переможці у секції фізики та хімії за свої винаходи відразу ж на місці отримували пропозиції роботи у Франції. Далі ж для усіх учасників феєричний виступ влаштувала ОNUKА, тож обдарована молодь креативно перетворила залу для урочистостей на велику дискотеку під акомпанемент гурту.

‒ Я не шкодую ні про що, ‒ продовжує свою натхненну оповідь школярка. – Ні про те, що взялася за цю роботу, ні про те, що поїхала до Рівного, а згодом – до Києва. Бо багато чого зрозуміла. Наприклад, що я така не одна, бо є люди, заглиблені в науку, і я можу з ними вільно говорити на усілякі філософські теми!

Мабуть, я надовго запам’ятаю наші поїздки в автобусі: за вікном столиця квітує усіма барвами весни, так і манячи привабливими куточками, а ми їдемо, співаємо серенади, читаємо «Катерину» і все-все-все! Найкраще у цьому всьому було те, що мене оточували люди, які мене розуміли і яких так само розуміла я! Знаєте, це таке відчуття, ніби ти в баночці, де тобі добре: за вікном хай там що, а в нашому автобусі розмови, повні глибини і суті! Тож ні про що не жалкую! Та й епіграфом до своєї роботи я обрала такі слова: професію треба обирати, як дружину, кохання, бо то – на все життя!


Долучились до слів вітань і гості, натхненні такою емоційною оповіддю.

‒ Знаєте, може, хтось зі школярів досі думає, що конкурс робіт МАН – це нудно, але ось вам, як приклад: це точно не так. Тож дуже хочеться, аби ще більше таких хороших робіт мали учні нашого району. Бо ж, як ось розповідає Катерина, ‒ все реально і можливо! – додала Інна Креденсир.

Звісно, усі розуміють, що чимало в кожному кроці до успіху школяра завжди залежить від наставника. Катерина, розуміючи усю відповідальність та відчуваючи вдячність, представила усім керівника своєї науково-дослідницької роботи Ганну Мирончук, яка щиро раділа успіху своєї вихованиці у залі. Тож і пані Ганна трохи розповіла про підготовку та переживання.

‒ Мені дуже приємно, що моя вихованка Катя отримала такий високий результат. За 6 років моєї роботи у МАН це вже друга робота Всеукраїнського рівня, визнана переможною. Цю роботу ми писали з вересня по грудень, далі ж проходили захист у районі, згодом – в області. Хочу сказати, що випробування, які складають учасники МАН, набагато важчі, ніж ЗНО, бо вважається, що у конкурсі беруть участь обдаровані діти. Цьогоріч ми маємо найвищий за всі роки бал у заочному оцінюванні. Я ж маю пропозицію вступу до аспірантури, аби продовжувати роботу над темою вже у суто науковому руслі. Пропозицію поки лише обдумую… За Катю радію усією душею! До слова, вона писала 2 наукові роботи, з педагогіки та соціології, то робота із соціології теж отримала у Рівному ІІІ місце. А вже в травні ми поїдемо на нагородження до Рівного, у Каті буде премія та сертифікат на першочерговий вступ до університету Драгоманова.

Ганна Кирилівна говорить, що дуже переймається темою педагогіки і дуже шкодує, якщо бачить випадки, коли на вчительську ниву потрапляють випадкові люди, які не «горять» своєю професією. Каже, що  від вчителя залежить чимало у тому, що ми звемо «майбутнім країни», тож і надалі планує працювати з обдарованими дітьми і проводити дослідження у галузі педагогіки.

Слова підтримки юній науковиці висловили також Леонід Ус та Галина Давидюк, не лише привітавши із отриманим у Києві результатом, але й приготувавши невеликі подарунки для дівчини та її братика – солодощі та іграшки. Переконливо наставляли Катерину не зупинятись на досягнутому та не забувати свого коріння – рідного селища, яке, можливо, колись гордо пишатиметься, що є колискою Катерини Мамчич.

Вікторія Черпак

 

У вас недостатньо прав для коментування.