HomeСпортМотобол26 серпня запрошуємо на мотобол!

26 серпня запрошуємо на мотобол!

( 0 Votes )

Міжнародний турнір пам’яті Василя Коростеля

пройде у Володимирці

Мотобол – ціла епоха в історії Володимиреччини. А історія власне нашого мотоболу нерозривно пов’язана і з сусідньою Дубровиччиною, і з білоруським Пінськом. Все починалося незабаром після війни, коли цим спортом почала масово захоплюватися молодь Радянського Союзу і України зокрема. Взагалі-то про виникнення мотоболу як світового виду спорту є кілька версій. Найпоширеніша – він зародився у французькому місті Діжоні в 20-х роках ХХ століття (хоча подейкують, що діжонці самі підгледіли мотобол у англійців). А ось зовсім недавно з'явилася ще одна версія: в Америці гра «моторполо» відома ще з початку 20-х років минулого століття; у ті часи там проводився навіть свій чемпіонат.

 Перше знайомство в СРСР з цією видовищною грою було у 1937 році, коли студенти Московського інституту фізкультури, дізнавшись з газет про такий «дивацтво», вирішили самі спробувати поганяти м'яч на мотоциклах. А в 60-х роках Європу просто охопив мотобольним бум: у Союзі в нього грали сотні команд. В кінці 1962 року навіть вийшла постанова президії Федерації мотоциклетного спорту СРСР «Про розвиток мотоболу в Радянському Союзі». Матчі проходили на центральних стадіонах, транслювалися по телебаченню, а деякі з них, за спогадами вболівальників, судив сам ... Юрій Гагарін!

У Білорусії перший показовий матч по мотоболу пройшов у Пінську 30 серпня 1964 року за участі українських команд "Полісся" (Володимирець) і "Маяк" (Дубровиця), рахунок 2-0.

 

Нагадаю, що у травні 1962 року Володимирецький район приєднали до Дубровицького, і адміністративний статус району Володимиреччина повернула аж в березні 1965 року. Оскільки наша районна газета „Вільне життя” в цей проміжок часу не виходила (відродилася уже в 1965-му „Ленінською зорею”), то ніякої інформації про мотобол тих часів ми не маємо. Лише дякуючи надійним білоруським джерелам історія володимирецького мотоболу нараховує цілих 45 років, а ми сьогодні маємо унікальну архівну світлину того найпершого історичного матчу. (Фото надані Денисом Дударенком, форум «Мотобол у Дударенко» сайту pressball.by, Білорусь).

Ініціатором зародження цього виду спорту на Рівненщині був Василь Коростель, відомий мотогонщик. Василь Коростель народився 10 березня 1935 року в селі Орв'яниця Дубровицького району. В юнацькі роки захопився мотоболом. У Дубровиці та інших містах Рівненської області, а також у Львові і у Волгограді був одним з організаторів мотобольних клубів. Переїхавши до Білорусі в кінці 60-х років, допоміг становленню столінського «Метеора».

У 1971 році як гравець виступав у команді «Ракета» (Лунінець). У 1973 році за ініціативою Василя Йосиповича в Лунінці була створена команда «Будівельник», яка вже в наступному році перебазувалася в наше місто. З 1974 по 1978 роки команда «Будівельник» п'ять раз поспіль ставала чемпіоном республіки.

У 77 році йому було присвоєно звання Заслуженого тренера Білорусі. Невтомний пропагандист мотоболу, він став ініціатором і безпосереднім учасником будівництва в Пінську сучасного спортивно-технічного комплексу. З 1983 по 1986 роки Василь Коростель був його першим директором. Потім працював в Будтресті 2 і на екскаваторної-ремонтному заводі. І скрізь уславився людиною, що ставить перед собою тільки максимальні цілі.

У Володимирецькому районі першу професійну мотобольну команду створено трохи більше 40 років тому, у 1968 році при Рафалівському спортивно-технічному клубі. Там вона зіграла один сезон і переїхала під крило районного ДТСААФу.

все починалося з того, що колишній гонщик спідвею, а в 1967 році перший секретар райкому партії Василь Коростель створив у Дубровиці при автошколі ДТСААФ мотобольну команду «Маяк» (зародився цей вид спорту у США). Оскільки наші райони сусідять, перший секретар Володимирецького райкому партії Гаврило Головко часто бував на Дубровиччині і товаришував з колегою. Він і перейнявся ідеєю створити у себе таку ж команду. Та й сусіди-білоруси вже часто мелькали у спортивних замітках про мотобол. Справу, звичайно, також доручили ДТСААФу, яким керував Анатолій Бурцев.

                Вже в 1968 році в Рафалівці при Спорттехклубі була своя мотобольна команда. Капітаном команди призначили Віктора Грушевського з Рафалівки, а він уже підібрав собі гравців: Валентина та Григорія Рибчинчуків, Григорія Самбура, Олександра Матвєєва та Ростислава Кулая (воротар).

                За рахунок Добровільного товариства сприяння армії і флоту придбали мотоцикли «Ковровець» (довелося за ними їхати аж у Росію). Їх самі переобладнували (на той час спортивних мотоциклів радянська індустрія не випускала): знімали крила, електрообладнання, освітлення, доробляли систему перемикання передач. Самі пошили мотобольного м’яча, адже справжнього ніде було дістати, та й коштував він цілих 25 карбованців (за сезон їх кілька рвали).

                Після тренувань команда наших мотоболістів заявила себе у республіканському класі «Б» чемпіонату України і перший свій матч зіграла на володимирецькому стадіоні з сусідами-дубровичанами. (Треба відмітити, що на ті роки в області було лише дві команди з мотоболу). Далі були матчі з мотоболістами Нововолинська, Кам’янця-Подільського, Коломиї, Вознєсєнська… Так напрацьовувалося уміння і досвід.

                Але мотобольна команда при Рафалівському СТК проіснувала лише один сезон; Бурцев переводить її у Володимирець, на базу автошколи. Мототреку не було, грали на футбольному полі.

                В 1969 році у Володимирці уже проходив фінал першості України у класі «Б». Наша команда «Зоря» зайняла тоді перше місце і виборола путівку у клас «А». Тож в наступному 1970-му році володимирчани вже успішно грали у вищій лізі українських мотоболістів і за сезон вибороли собі друге місце в країні та путівку в клас «Б» Союзу, що було величезним досягненням для новачків. Щоправда, й тренувалися мотоболісти навіть зимою: на стадіоні грейдер розчищав сніг, і хлопці до темряви ганяли на мотоциклах. Це захоплення підтримували керівники всіх організацій, де працювали хлопці. Гравцям команди призовного віку навіть відстрочку від армії давали (нечуване діло!), якщо попереду була якась серйозна гра. Гаврило Калинович особисто ходив у військкомат клопотатися.

                Невідомо, як би склалася мотобольна фортуна наших спортсменів на арені такого рівня, але володимирчани відмовилися від свого зоряного шансу: мотобол – занадто дороге задоволення навіть для ДТСААФів того часу. Адже це не лише паливо й мастило по копійчаній ціні, а й сутуга із придбанням мотоциклів та запчастин до них; це й транспорт на перевезення мотоциклів, техобслуги та самих спортсменів (їздили ж по всій Україні). Це й проживання мотоболістів у місцях проведення чемпіонатів, їх винагородження та преміювання, адже в 1971 році в основі «Зорі» грають легіонери з Дубровиці брати Яків та Степан Паламарчуки. А в 1972 році в команду беруть ще одного дубровиччанина Юрія Чухалова.

 

(Читати повністю статтю про історію володимирецького мотоболу: http://h.ua/story/220972/#ixzz23bU8YARk) 

Пам’яті відомого мотогонщика, хрещеного батька мотоболу в Рівненській області і чемпіону України по мотоболу 1967 року у складі команди "Трудові резерви" (Дубровиця), семикратному чемпіону Білорусі у складі команди "Будівельник" (Пінськ) (1972, 1975-1978, 1980, 1982), засновником і багаторічним капітаном якої він був, і присвячується наш турнір. Його ініціатором, як завжди, став ветеран володимирецького мотоболу, тренер-механік легендарного мотобольного клубу «Ситал» Василь Блищик. А організаторами виступили Рівненська організація ТСОУ, Рівненський обласний осередок мотоциклетного спорту України, Володимирецька автошкола ТСОУ, відділи освіти та виховання, з питань фізичної культури і спорту Володимирецької РДА, Володимирецька селищна рада і редакція газети «Володимирецький вісник» та радіомовлення.

 

До участі в турнірі запрошено мотобольний клуб «Лунінець» (республіка Білорусь) – володаря Кубка Білорусі з мотоболу (2011 рік), дійсного чемпіона Білорусі; мотобольний клуб «Нива» (с. Вишняки Полтавської області); мотобольний клуб «Поділля» (м. Кам’янець-Подільський).

Змагання проводиться з метою вшанування відомих земляків, зачинателів мотоциклетних видів спорту на Рівненщині Василя Коростеля, Віктора Грушевського та Сергія Матвєєва; пропаганди технічних видів спорту у краї, популяризації традиційних видів спорту серед населення районів і міст області та інших областей України й країн світу; налагодження спортивних контактів та встановлення дружніх зв'язків з провідними спортсменами мотоциклетних видів спорту інших областей України й країн близького зарубіжжя.

Міжнародний турнір з мотоболу на Кубок Василя КОРОСТЕЛЯ проходитиме 26 серпня 2012 року у смт Володимирець Рівненської області. (25 серпня показовий матч білоруські та українські мотоболісти зіграють ще й в Дубровиці).

Змагання розпочнуться о 14:00 на мототреку НВК «БАМ».

Запрошуємо всіх шанувальників мотоспорту на видовищний і захоплюючий турнір за участю двох українських та одного білоруського клубів!

Сергій СКІБЧИК.

 

Банківські реквізити для тих, хто має можливість підтримати турнір фінансово:

Розрахунковий рахунок 260093012917 у Володимирецькому віділенні Ощадбанку, МФО 333368, код 02722966.

Отримувач – Володимирецька автошкола ТСОУ.

Підстава: на проведення міжнародного турніру з мотоболу на Кубок Василя Коростеля.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.