Пластмасове життя

( 0 Votes )

Дуже правильно жили раніше, коли їжу загортали у сірий папір, а напої розливали у скляний посуд. І це було екологічно безпечно. Білий папір – це відбілений хлором сірий. Значить, у білому папері є токсичні хлорорганічні сполуки, які можуть легко переходити із цього паперу в продукти, особливо жировмісні (масло, ковбасу, сир). Тому загортати у білий папір бутерброди шкідливо для здоров'я.

 Бутерброди в газету сьогодні вже ніхто не загортає, а крупи й цукор не насипає у наволочки. Усіляких гарних пакетиків , плівок, баночок і пляшечок, у які запаковують їжу, тепер безліч. Але чи всі вони безпечні?

Відмовитись від використання полімерних та синтетичних матеріалів на сучасному етапі розвитку людства не можливо. На даний час полімери та синтетичні матеріали застосовуються скрізь і в побуті, і на виробництві як товарів повсякденного вжитку, так і меблів, тканин, та й усього, що нас оточує. Зростає насиченість такими матеріалами середовища життєдіяльності людини. Відповідно, зростає кількість джерел, з котрих до людини можуть надходити такі основні складові полімерів, як ароматичні вуглеводи, формальдегід, фенол, меламін. Міграція можлива у повітря, воду, харчові продукти, безпосередньо в організм через шкіру. Полімерні матеріали є чинниками, котрі впливають на мікроклімат як приміщень так і людини.

Тому знати про їх властивості просто необхідно. Кожен матеріал, який пройшов державну  санітарно-епідеміологічну експертизу, безпечний лише на умовах зазначених у висновку на нього. Тобто безпечний за умов дотримання: температурного режиму зберігання та використання; вимог до вентиляції житлових та виробничих приміщень; вимог до застосування будівельних та оздоблювальних матеріалів з урахуванням типів приміщень в яких дозволено їх застосування (наприклад застосування ворсових покриттів у громадських приміщеннях, лікарнях, школах унеможливлює ефективне вологе прибирання); безпечний за умов дотримання рівнів насиченості матеріалом приміщень (співвідношення об’єму чи площі матеріалу до об’єму приміщення в якому він застосовується), та ряду інших умов котрі зазначаються в гігієнічних висновках.

Зазначу, що норми міграції ароматичних вуглеводів у повітря в Європі на порядок нижчі, ніж в Україні. А  російські норми міграції важких металів у рідке модельне середовище в 10 раз нижчі, чим українські. Таким чином, росіяни і європейці захищають власного товаровиробника, котрий виробляє на порядок якіснішу продукцію, що відповідає таким „жорстким” нормативам.

За даними останніх досліджень учених блискучі пакетики для чіпсів і сухариків можуть спричинити рак через використання у виробництві таких упаковок токсичного клею. Шкідливий вплив мають і упаковки з дитячою їжею, де є іграшки. Справа в тому, що для виготовлення іграшок використовують такі токсичні речовини як кадмій, свинець і фталати.

Та найбільше  страшних історій – із приводу пластику. При виробництві багатьох його сортів використовують отруйні хімікати, здатні проникати в продукти. Особливо небезпечні – бісфенол А і фталати. Ці речовини подібні до жіночих гормонів естрогенів. Якщо вагітна жінка постійно пила воду  , сік з пластикових пляшок, є велика ймовірність, що згодом в її дитини будуть проблеми з розвитком статевої системи.

У напоях багатьох розкручених брендів, особливо популярних серед дітей, дослідники виявили високий вміст стибію, який у великих дозах може спричинити смерть. Прискорює вимивання стибію з пластику лимонна кислота, яка міститься в напоях. Стибій провокує розвиток раку, а також викликає проблеми з серцем і легенями. Крім того, стибій накопичується в щитовидці, пригнічуючи її функцію і викликає ендемічний зоб. Стибій або антимон, сурма – хімічний елемент, напівметал, який застосовують у металургійній, гумовій, фармацевтичній промисловості, піротехніці тощо.

Найнебезпечніший нині пластик – поліетилен і поліпропілен, які містять фталати, мономічний стирол, що мають виражену токсичну дію. А полівінілхлорид руйнує печінку людини. На кожному продукті має стояти знак, який вказує з чого його зробили. До речі значок РVC(ПВХ – полівінілхлорид) або цифра 3 у трикутнику на дні пляшки чи іншій частині пластикової упаковки попереджають про отруйність. Нешкідливий харчовий пластик позначають РЕ (поліетилен) РЕТЕ або РЕТF (поліетилентерафталат), РР-поліпропілен, зображенням виделки й склянки, цифрами 05і1. РS – означає, полістирол, його код – цифра 6. Якщо маркування немає, то краще купити продукт у скляній пляшці або банці.

У м’ясі, рибі, м’ясних стравах і овочах, запакованих у вакуумний поліетилен, у без кисневому середовищі швидко заводяться хвороботворні бактерії.

Шкідливі і консерви. Сьогодні так багато сплавів, що навіть спеціаліст не в змозі зрозуміти з чого зроблено банку, чи немає в ній свинцю або олова. Здавалося б, консервні банки можуть зберігатися дуже довго. А нині ще стало модно наливати рідини в металеві банки. Під дією агресивного середовища – кислих соків, пива, енергетичних і алкогольних коктейлів – шкідливі метали можуть переходити в продукт. І чим довше банка зберігається, тим вищий цей ризик. Що стосується м’ясних і рибних консервів, то слід враховувати наявність в них токсину ботулізму – смертельно небезпечної природної отрути. У закритій банці його кількість мінімальна, але варто її  відкрити, як при кисні на металевій поверхні миттєво починається лавиноподібне збільшення цього токсину.

Перш ніж їсти, викладіть консерви на тарілку, а залишки, які не з’їсте – в скляну банку; її слід закрити і зберігати у холодильнику. Якщо ви залишите консерви у металевій банці й наступного дня будете з неї їсти, у вас може виникнути отруєння.

Можна обмежити контакт з недоброякісним посудом, одягом, іграшками, не купувати продукти в полімерній упаковці. Але майже не можливо уникнути проблем зі здоров’ям через так званий „синдром хворих будівель”. Перебування та проживання в будівлях з сучасним ремонтом обмежити не можливо. Навіть якщо вдома все „гаразд” то завтра ваша дитина піде в школу чи садочок, а ви в супермаркет, де все забруднене полімервмісними та синтетичними матеріалами. У повітрі сучасних будівель виділяється до 300 летких хімічних сполук, ендотоксинів, кліщів, грибків. Додайте до всього цього дію електромагнітних полів та неіонізуючого випромінювання побутової техніки.

А в повітрі квартир, офісів після євроремонтів виявляється перевищення вмісту токсичних речовин, таких, як формальдегіду, фенолу, аміаку в 50-65 раз. Вплив на здоров'я людини від міграції хімічних речовин у повітря найбільший від синтетичних килимових покриттів, лінолеуму, нових меблів, підвісної стелі. Навіть сучасні модернізовані фарби містять ксилол, метилен, хлорид та тетрахлорид вуглецю, які негативно впливають  на серцево-судинну, дихальну, нервову системи, шкіру і можуть викликати алергічні реакції.

Тож самі обирайте, що для вас важливо: здоров'я чи ультрамодні синтетичні матеріали!

В.М.Пирішко, лікар по промисловій гігієні

 

У вас недостатньо прав для коментування.