HomeНаше життяПро те, що хвилюєХарчування дітей: загроза нації? (соцопитування)

Харчування дітей: загроза нації? (соцопитування)

( 0 Votes )

Замість гарячих обідів школярі їдять чіпси і лимонади

У більшості шкіл району їдальні пустують. За словами начальника управління освіти Наталії Сакової, в окремих освітніх закладах на Володимиречині перестали харчувати у понеділок 15 лютого, в інших – 17 лютого. Тендери на місцевому рівні будуть проводитися після прийняття відповідної постанови Кабміну, але не раніше березня, а переможців тендерних змагань визначать ще через місяць-другий. Тобто через бюрократичні процедури чиновники знову позбавили дітей гарячого харчування.

Через це учні змушені носити з собою до школи домашні так звані «тормозки», чи брати у батьків гроші, аби придбати щось на обід. Однак «часто ті гроші йдуть не на булочку (як думають батьки), а на сухарики, чіпси та кока-колу», – пишуть нам обурені батьки з Велихова, обіцяючи покарати владу за бездіяльність у плані збереження здоров’я дітей масовими акціями протесту, зокрема й перекриттям руху на міжнародній трасі «Київ – Варшава». Бо ж яким через 5-10 років такого «вільного харчування» буде здоров'я дітей, що зловживають подібною «їжею» на хімічній основі, знають, напевно, лише лікарі і ті, хто виготовляє ці шкідливі для дитячого здоров’я продукти.

Поки ж у владних кабінетах вирішують, хто і коли харчуватиме школярів, ми поцікавилися, як на Володимиреччині батьки ставляться до відсутності  харчування та спитали, що їдять  їхні діти.

Валентина, 39 років, с. Кошмаки: «До відміни гарячого харчування ставлення негативне. Діти голодні, півдоби змушені харчуватися хто чим може: хтось бере з собою сухпайок, а хтось перебиває голод бридкою хімією (сухарики, чіпси, газована вода, снікерси), ще більше пригнічуючи власне здоров'я. В основному я даю гроші хоча б на якусь булочку, оскільки двома бутербродами та чашкою чаю на цілий день не наїстися. А ще плюс нашим дітям треба щодня долати кілька кілометрів дороги до школи у Лозках – все влітає в копійку…»

Тетяна, 41 рік, с. Великі Телковичі: «У нас теж днями відмінили харчування. Варто відзначити, що для нас це було непередбачувано, великим шоком. Адже для села це дуже погано у фінансовому плані. Для села потрібне безкоштовне харчування. Зараз в школу своїм дітям переважно даю їжу з собою, гроші – рідше. Відміна безкоштовного харчування значно вдарила по нашій кишені. В середньому у селі на двох дітей витрачаємо 500 гривень на місяць, це з урахуванням того, що продукти не куповані, а домашні».

Валентина, 35 років, с. Кідри: «Як було харчування – я була спокійна, що моя дитина сидить на уроках не голодна. Тепер часто діти по півдня бувають голодними. Даєш якусь копійку, а вони за неї купляють різну хімію. Так набагато дорожче харчуватись. Та й не кожен буде брати з собою той «тормозок». Є такі діти, що соромляться вийняти те, що з собою принесли, і поїсти. Коли вчитель скаже, щоб усі перекусили – дістане і з'їсть щось. А так, буває, і не вийме того бутерброда з сумки. На запитання, чому не обідав, скаже: «А що, я один їсти буду?».

Людмила, 35 років, селище Володимирець: «Це дуже погано і не продумано. По-різному буває: інколи даю гроші, а часом і їжу готую дитині у школу з собою. За місяць, щоб самостійно прохарчувати двох діток, потрібно десь біля тисячі гривень».

Олена, 47 років, с. Каноничі: «Погано до цього ставлюся. Мої діти беруть із собою бутерброди, сир з ковбаскою… Але ж це не та їжа, яка потрібна дітям у такому віці! За два дні на самостійне харчування в нас йде більше 80 гривень».

Ніна, 45 років, с. Малий Жолудськ: «Добре. Моя дитина зранку добре снідає. Інколи даю гроші з собою, аби щось собі купила».

Ганна, 45 років, с. Кідри: «Давати щодня гроші – дорого, а щоб дитина добре поїла –  потрібно багато грошей. Зазвичай роблю бутерброди, добре, якщо вдома є м’яско або іще щось, що можна з собою взяти. Я – за шкільне харчування. Хай сьогодні дитина не з'їсть гречку, бо не любить, а завтра ж буде щось інше. Це краще, ніж дати грошей, аби вони купували собі чіпси».

Сергій, 34 роки, с. Заболоття: «Я ставлюся до цього негативно. Тому що дітям необхідне нормальне харчування. Ми даємо дитині з собою бутерброди, чай, сік, в нас вона не ходить в школу голодна. Але обурює те, що часто виникають ці проблеми з тендерами, через які страждають наші діти».

Світлана, 36 років, с. Красносілля: «До припинення харчування в школі я ставлюся дуже негативно, адже маленькі дітки рідко снідають вдома, і для них поїсти ріденького у школі було б корисно. Часто готую обід з собою. Інколи даю гроші, адже не завжди є час, щоб приготувати сніданок. Ну, зазвичай, це обходиться в середньому 10 гривень на день».

Надія, 40 років, с. Озеро: «Мені було краще, як діти харчувалися в школі, а зараз потрібно постійно готувати. Зазвичай даю з собою чай, печиво та бутерброд якийсь. Лише кілька днів у нас не харчують, то про витрати я не можу сказати, але на це йдуть немалі гроші, бо зараз у нас все дорого».

Оксана, 41 рік (не захотіла вказувати адресу): «Не харчують – то й не треба. Тепер така влада, що на них нема чого надіятись. А чого про тендер вони думають лише в останній момент, коли закінчуються гроші? І що це за таке вирішення проблеми – харчуватимуть тих, хто з багатодітної сім'ї або в чорнобильській зоні приживає? Як це так? У нас багато сімей багатодітних живуть іноді краще і багатше, ніж ті, в яких одна-дві дитини. Але моя дитина голодна в школу не ходить. Зранку завжди снідає, у школу бере з собою то бутерброди, то яблуко, а ще чай. Хай краще гроші (компенсацію за відсутність гарячого харчування – ред.) виплачують. То хоч дітям на цукерки буде».

Світлана, 37 років, с. Кідри: «Я до цього ставлюся погано. Було набагато краще, коли харчували. У мене старшокласник, діти в старших класах, як правило, люблять довше поспати. Коли прокинеться – треба йти в школу, аби не запізнитись, і часу на сніданок немає. Так я собі знала, що дитина пообідає ріденьким-тепленьким у школі. Сухий пайок не завжди і не кожен з собою візьме. Дам кілька гривень, що він за їх купить – насіння, сухарики або чіпси?..»

Тетяна, 47 років с. Жовкині: «Дуже погано, що не годують наших дітей. Діти харчуються абияк. Дома не накормиш так. Вранці дитя прокинеться, і коли хоче снідати, а коли – й ні. Щоразу думай, що дати дитині з собою в школу. Інколи даю вдома зготовлений «тормозок». Це може бути або ковбаса підсмажена, або котлета, печиво, гарячі напої. Та не завжди є час зготувати, оскільки є ще й робота у батьків. Інколи даю гроші на булку чи печиво. Але грошей теж зараз не наберешся, бо все дуже дороге. Одні ціни на нормальну ковбасу які! Дітям необхідне нормальне харчування. Харчування учням повинне бути, щоб кожна дитина мала можливість добре пообідати гарячими і свіжоприготовленими стравами».

Анатолій, 45 років, селище Володимирець: «Я проти того, що відмінили харчування, але з цим нічого не поробиш. У нас діти снідають, коли йдуть у школу, даємо з собою часом бутерброди, рибу, яблука, мандарини, вафлю. Інколи буває, що не встигнеш щось зготувати, то даємо гроші (по  5-7 гривень). Для того, аби вони могли хоч булочку якусь купити. Перше, що роблять діти, коли приходять зі школи, – просять їсти. Це вже свідчить про те, що учням не вистачає того підобідку, який ми даємо їм із собою, або тієї булочки, яку вони купують».

Валентина, 29 років, селище Володимирець: «Я проти такого. Що нам їх тендер? Нам потрібно, аби діточки були ситі. Я готую сніданок, щоб моя дитина  завжди йшла в школу, добре поснідавши. Але вона у мене звикла зранку не снідати. Як не прошу – не хоче. Трішки посидить над тою тарілкою – і йде у школу. Хіба ж це харчування?»

Наталія, 34 роки с. Жовкині: «Аж ніяк не задоволена. Це приносить багато труднощів як батькам, так і діткам. По-перше, наготуєш дитині з собою взяти щось до школи – воно схолоне, поки вона захоче їсти. Хай створюють хоч якісь шкільні буфети чи магазини, щоб дитина, заплативши, змогла нормально поїсти, купити борщ або котлету з гречкою. Щоб діти не бігли роздягнені через дорогу в магазин, аби купити чіпсів, сухариків. Щоб хоча б елементарно можна було з'їсти булочку, випити компот чи гарячий чай. Я завжди намагаюся готувати своїй дитині «тормозок« у школу. Часто готую котлети, смажу рибу, роблю бутерброди. Однак дітям потрібне нормальне харчування – з'їсти щось ріденьке, і щоб воно було гаряче. Інколи даю з собою гроші. Однак грошима обходиться дорожче. Та й не завжди знаєш, що вона купила за ті гроші. Зараз зима – є час зготувати. А буде весна, городи, всі у поле – менше буде часу. Зараз багато хто обговорює те, що будуть харчувати  лише тих дітей, які з багатодітних сімей. Так теж неправильно! Одні їстимуть, а інші що, дивитимуться?!»

Оксана, 45 років, селище Володимирець: «Я не даю своїй дитині гроші у школу після того, як у рюкзаку знайшла порожні пачки від сухариків. Хоче їсти – хай бере з собою бутерброди, чай, яблука. Так більшість… Їм даєш гроші, а вони їх витрачають на всіляку гидоту. А що буде потім? Виразки, гастрити. В державі нема коштів. Невже через це мають страждати діти? Було харчування, і було добре, була  спокійна за дитину, а зараз всюди безлад».

Розмовляла Ольга ПЕШКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.