HomeНаше життяЗустрічі для васРукодільниця з Канонич (+фото)

Рукодільниця з Канонич (+фото)

( 0 Votes )

Багато творчих людей дали Каноничі Володимирецькому району та всій Україні. Звідти вийшли поважні співочі голоси, поети та науковці, заслужені майстри спорту, народної творчості…

Жінку, про яку піде мова, також знають і поважають в селі та за його межами. Вона вже 35 років вчителює в Каноницькій ЗОШ І-ІІІ ст., і відома своїми учнями-олімпіадниками не лише з фахового предмету, фізики, а й з трудового навчання.

Ніна Федорівна Гордієвич народилась в Антонівці в 1956 році, проте все життя її сімя прожила в Каноничах. Тут же, після одруження та народження первістка (загалом має трьох дітей), з чоловіком почали працювати в школі.

Спочатку вела виховну групу подовженого дня, де школярам і уроки, й художні заходи допомагала підготувати. Потім і фізику почала викладати. Та перше, чим завжди зацікавлювала дітей, – це рукоділля. Її вихованці тепер займають призові місця на всеукраїнських, обласних, районних конкурсах та виставках в різних номінаціях: від вишивання до бісероплетіння.

На уроках трудового навчання Ніна Федорівна представляє учням неймовірно великий асортимент роботи: паперопластика, бісероплетіння, вишивка, сувеніри з текстилю, в’язання спицями та гачком, канзаші (вироби з шовкових ниток), навчає молодь й чудернацькій старовинній скандинавській техніці вишивки хардангер.

Розповідає, що завжди, коли вводить новий вид рукоділля в дитячу практику, перевірить це на власному досвіді, переконається, що воно варте того, аби знайомити з цим ноу-хау дітей. Готовий виріб приносить в клас, де захоплені учні вже за звичаєм роззявляють роти з питанням в очах «а як це Ви так змогли?». Подібну картину я побачила і під час бесіди з вчителькою – вона саме презентувала дерево із кавових зерен та паперове дерево у стилі топіарі. Дівчата все розглядали чудо-витвір та цікавились, що ж то за техніка виконання.

Увесь кабінет трудового навчання, де викладає Ніна Федорівна, – ніби куточок якоїсь маленької казкової країни, про яку колись співала Наталя Корольова. Чого тут тільки не побачиш! Шафи переповнені різноманітними учнівськими рукодільними роботами, а стіни обвішані гарними вишитими картинами, незвичайними композиціями.

До самих вишитих робіт своїх вихованців вчителька ставиться особливо прискіпливо: в першу чергу перевіряє вивороти робіт (тому вони, звісно, ідеальні). Пояснює:

– Дівчатка ж усі – майбутні невісточки. А виворіт роботи як ніщо характеризує автора, його акуратність та працелюбність. Я це ученицям своїм розповідаю, вони погоджуються і терпляче дотримуються правил ідеальної вишивки.

Веде Ніна Федорівна також гуртки бісероплетіння та вишивки при КПНЗ «Володимирецький районний Будинок школярів та юнацтва». Групи вщент переповнені дітьми.

Вчителька каже, що й доньки перейняли від неї це хобі. І давно вже її перевершили, бо їхні роботи більш вишукані. Вони часто діляться з Ніною Федорівною новими ідеями композицій, дарують їй матеріал для роботи.

На питання про життєві орієнтири вчителька відповідає:

– Маю два ідеали – це батько, що завжди вчив мене життєвій мудрості, та колишній директор нашої школи Петро Миколайович Бондаренко. Він для мене ідеал педагога і професійний орієнтир.

Звісно, при спілкуванні з цією людиною складається враження, що вона просто живе тим, що нині модно називати хенд-мейд (ручна робота). Та це зовсім не так. Сама Ніна Федорівна визнає: досі не може сказати, що більше в її душі над нею бере верх: викладання фізики чи рукоділля:

– Усе під настрій. Як над новою композицією до уроку трудового навчання можу просидіти до пізньої ночі, так і над експериментами та задачами з фізики сиджу, розраховую. А ще квіти люблю розводити. Отак і живемо. Чоловік у мене хороший, завжди допомагає, підтримує, інколи по-доброму жартує з мене та моїх вподобань…

Подавати власні роботи для участі в різних конкурсах народної творчості Ніна Федорівна соромиться, не вважає за потрібне. Каже, що їй набагато приємніше, коли в цьому задіяні її вихованці.

Однак часто дарує свої композиції родичам та друзям, а її роботи інколи прикрашають виставки до дня села…

композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич
 
композиції Ніни Федорівни Гордієвич

 

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.