HomeНаше життяЗустрічі для васРоман Шершень: футбол – це культура! (+фото)

Роман Шершень: футбол – це культура! (+фото)

( 0 Votes )

Так повелося в сучасному суспільстві, що з народження хлопчик починає цікавитись здебільшого одним із двох: або автомобілем, або м’ячем.

24-річний Роман Шершень – уродженець Володимиреччини. І в житті його склалось так, що життя його крутиться саме навколо футбольного м’яча.

Народився він у Володимирці в сім’ї вчителів: батько – вчитель фізкультури, а мама – вчитель початкових класів. Роман у свій час закінчив районний колегіум.

Сьогодні він не лише грає у футбол, а й вчить інших працювати з мячем. У Києві.

Романе, як так склалось, що ти життя поєднав з футболом?

Я у шкільні роки в музичну школу ходив, у клас фортепіано. А згодом закінчив НТУУ «КПІ» за напрямком телекомунікації. Але сама доля визначила моє майбутнє, не пов’язала мене ні з музикою, ні з профільною освітою.

Я жив у Володимирці біля шкільного стадіону першої школи. З того все і почалося. Там я і познайомився з футболом ще в дитинстві. Найбільше мене захоплювали фінти та трюки, які можна використати в футболі. Я навіть грав за володимирецьку команду та за свою шкільну. Після вступу до університету грав за команду факультету.

Ти був і є учасником різноманітних турнірів, про тебе пишуть із захватом твої друзі у соцмережах, а на ютубі відеоролики про тебе набирають немало переглядів…

– Ще зі школи я беру участь майже у всіх українських турнірах з фрістайлу та панни. Всіх не перезву. Початком моєї кар'єри як футбольного фрістайлера став чемпіонат України «Foot Street Spirit 2009»", де я увійшов до шістнадцятки найкращих в Україні. З тих пір став активним учасником чемпіонатів України з футбольного фрістайлу, призером та переможцем турнірів з Panna-футболу, переможцем дисципліни «oTrick HTW» Кубку України з футбольного фрістайлу 2016. Також переміг у турнірі «Panna.Pro» на чемпіонаті «Tango League» від компанії Adidas(12 серпня 2017 року).


Ти став організатором вуличного футболу. Що це таке?

– Вуличним футболом часто називають гру «Panna», що в перекладі означає тунель. Правила цієї гри прості і справедливі. Панна націлена на розвиток спеціальних координаційних здібностей, спритності, творчого потенціалу та здатності пристосовуватися до ігрової ситуації. Всі ці чинники, безумовно, розвивають потенційно нове покоління футболістів. Вже зовсім скоро ми будемо бачити все більш технічний футбол, оскільки швидкісні показники футболістів значно підвищити не є можливим.

До цього часу я займався експериментальним впровадженням занять з футбольного фрістайлу та панни додатково до футбольних занять дітям від 5 до 16 років. Деякі з них показали вражаючі результати, тому ми вважаємо, що майбутнє футболу саме за індивідуальною технікою гравця.

Чим займається ваша команда і який тренерський склад маєте?

Ми займаємось трьома основними видами діяльності: показові виступи, школа фрістайлу, організація турнірів з футболу 1 на 1. Розпочали свою діяльність як команда у 2013 році. Популяризуємо вуличний футбол в Україні, організовуємо турніри з цього виду змагань. Пропагуємо здоровий та активний спосіб життя. Наша мета – донести до людей користь футбольного фрістайлу та фінтів у футболі.

Наразі у тренерському складі нас двоє: я і мій товариш Сергій Савенок. Він справжній віртуоз футбольних фінтів, що використовуються в футболі. Першим досягненням Сергія стало срібло на чемпіонаті "Panna.Pro", що пройшов в Києві в січні 2016 року. З того часу він проявляє свою майстерність на різноманітних футбольних турнірах з Панни, футболу 3х3, 5х5 та інших. Крім того, Sava (так його називають прихильники), почав активно займатись футбольним фрістайлом, брати участь в змаганнях та виступати на майстер-класах з фрістайлу. Основним здобутком Сергія стало золото турніру Panna.Pro в Києві 23 квітня 2017 року. Ну, а про свої досягнення вже казав.

А що таке футбольний фрістайл?

– Футбольний фрістайл – це мистецтво володіння футбольним м’ячем. Футбол і фрістайл – це як хокей і фігурне катання. На мою думку, кожен футболіст повинен досконало володіти м’ячем. Всі володарі останніх золотих м’ячів володіють футбольним фрістайлом – то факт. Наші учні – це добровольці. Їх у нас достатньо, і ми їх любимо. Власне, через певну невдоволеність українською грою ми й розпочали розвивати свою методику виховання футболістів. Зараз активно цим займаємось. Найближчими роками футбол в Україні буде стрімко розвиватись.

Як батьки ваших учнів ставляться до вашої роботи з їхніми дітьми?

– Зазвичай саме батьки і приводять своїх дітей до нас. Ми виконуємо свого роду роль накувальні, рівняємо ноги. Наші діти вчаться жонглюванню м’ячем і всім базовим елементам фрістайлу та панни. Батьки часто присутні на заняттях, та з радістю беруть участь в процесі – це весело! До речі, наші заняття проходять під музику. Більшість учнів освоює лише базові трюки. Але є і більш здібні. Як не дивно, найперспективнішою виявилась дівчина. Так-так! Жіночий футбол розвивається в Україні!

 

Що дає тобі твоя робота?

Мені подобається те, чим я займаюсь, я роблю те, що просять в мене люди.

Вуличний футбол – це не м’яч і брудна вулиця, як люди звично асоціюють, це культура, яка стрімко розвивається, і є гарним заняттям для всієї сім’ї. І наша діяльність покликана розвивати такий вид дозвілля в Україні, бо це спорт, це здоров’я, це весело та позитивно. Для мене особисто це і робота, і хобі. Допомагають і знання, отримані в університеті, завдяки яким власноруч створив сайт (http://www.artfreestyle).

Які поради і настанови даси батькам, які планують віддати дітей у футбольний світ?

– Перед тим, як віддати дитину на футбол, переконайтесь, що тренер досвідчений і націлений на результат.

Олена Стельмащук.

Фото з архіву Романа.

 

У вас недостатньо прав для коментування.