HomeНаше життяЗустрічі для васЗустріч із героями Афгану

Зустріч із героями Афгану

( 0 Votes )

13 лютого, з нагоди відзначенням 24-ої річниці виводу радянських військ з республіки Афганістан, у Володимирецькому районному колегіумі відбулася зустріч воїнів-інтернаціоналістів з учнями старших класів.

Заступник директора з позакласної та позашкільної виховної роботи Володимир Слотницький розповів, як страшна афганська війна зачепила наш край, скільки воїнів-інтернаціоналістів маємо в області і про те, що частина їх – 104 -- повернулися на Батьківщину у цинкових домовинах.

 Відтак на сцену запросили гостей, вручили їм букети квітів, і до шкільної юні звернувся голова районної організації воїнів-«афганців» Я. Зборовський. Під час служби в Афганістані він був фельдшером, тож колишньому солдатові згадалося, як на тренуваннях бігали півтора кілометра гірською місцевістю у повному обмундируванні, з наповненими камінням рюкзаками за плечима, як возили поранених і як сам, отримавши поранення, лежав у госпіталі.

В. Хондучко пройшов війну шофером. Його розповідь була про те, як звивистими гірськими дорогами розвозив бійцям їжу та боєприпаси. А ще один шофер-«афганець», А. Яйченя, доповнив свого товариша – розповів, як під час таких поїздок потрапляли під обстріл і захищалися від моджахедів. Бувало й так, що командири відміняли ці небезпечні, але звичні в умовах війни поїздки, вчасно дізнаючись, що по дорозі чигатимуть ворожі засідки. Зрозуміло, на зустрічі йшлося і про те, як, відчуваючи небезпеку, у далекому Афгані хлопці здружилися між собою. Під прицільним ворожим вогнем вони не раз ділились останнім кусочком хліба. І ця дружба, не кінчаючись після служби, триває донині.

Ветерани афганської війни разом з учнями переглянули короткометражний документальний фільм про Афганістан, разом сфотографувалися на згадку. І дуже приємно, що відбуваються такі шкільні зустрічі, на яких молодь глибше пізнає історію свого краю і людей, що живуть поруч.

Наступного дня у райцентрі відбулося покладання квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам. На ньому, разом із воїнами-інтернаціоналістами, родичами полеглих бійців, представниками влади і громадськості, побували учні 8-х класів. Адже і через роки-десятиліття світла пам’ять про героїв Афгану має залишатися в наших серцях.


Володимир КОВАЛЬЧУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.