HomeНовиниКриміналОбережно! Телефонне шахрайство! (відео)

Обережно! Телефонне шахрайство! (відео)

( 0 Votes )


На Рівненщині продовжують надходити скарги від громадян про випадки телефонного шахрайства. Зловмисники телефонують на мобільний і пропонують людині перерахувати певну суму грошей для вирішення проблемної ситуації, у яку нібито потрапили її родичі.

                 Незважаючи на значний громадський резонанс та проведену правоохоронними органами і засобами масової інформації роз’яснювальну роботу серед населення щодо «телефонного шахрайства». Цей вид злочину час від час повертається  в рядки міліцейської статистики.

                01 листопада 50-річна мешканка Володимирецького району потерпіла від шахрая, який зателефонував їй з невідомого номеру і представившись працівником міліції, повідомив, що її син, котрий навчається в Рівному,  перебуває у міліції, Зловмисник пообіцяв допомогти зі звільненням, якщо жінка перекаже йому 6 тисяч гривень, однак попередив, що телефонувати синові не варто, оскільки його мобільний вилучений. Через банківський термінал самообслуговування потерпіла надіслала зазначену суму на вказані номери мобільних телефонів, а через деякий час додзвонилася до сина і зрозуміла, що її обманули.

                Цього ж дня від телефонного шахрая постраждала і жителька Кузнецовська. Зловмисник також представився міліціонером і попросив 4 тис. грн. за звільнення її сина, якого начебто затримали. Оскільки таких грошей жінка не мала, то зловмисник погодився на запропоновану тисячу гривень, які  потерпіла також перерахувала через банківський термінал самообслуговування на вказаний рахунок, і лише потім дізналася, що проблеми із законом у її дитини не виникали.

                Наразі за даними фактами проводиться перевірка.

               

Кузнецовський МВ УМВС попереджає: у випадку отримання подібних дзвінків, в жодному разі не слід передавати (перераховувати, надсилати) гроші невідомим особам, а необхідно відразу ж звертатись до міліції за номером «102». Доречним буде також зателефонувати (можливо з іншого телефону) близькій людині, яка нібито потрапила в халепу, і переконатися в достовірності отриманої інформації.

Пам’ятайте, що в разі реального затримання ваших рідних працівниками міліції, вони повідомляють про затримання рідним, при цьому вказуючи підстави та термін затримання, а також орган внутрішніх справ де утримується затримана особа. Чинним законодавством не передбачено жодних платежів за утримання чи затримання особи правоохоронним органом. Якщо громадянин, йдучи назустріч вимогам «псевдоміліціонерів», передає їм кошти, то він автоматично переходить у категорію потерпілих від шахрайства, або ж стає співучасником злочинної діяльності. 

 


Юрій Чиж, Кузнецовський МВ УМВС

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.